✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Heeft u last van zilvervisjes?

Zoek op uw plaats

Zilvervisjes bestrijden

U heeft ze vast weleens in uw woning voorbij zien komen, de grijze zilvervisjes. Zilvervisjes bestrijden blijkt in de meeste gevallen lastiger dan men op voorhand verwacht. Schakel voor de bestrijding van zilvervisjes De Bestrijdingsbrigade in. Dankzij onze ervaring zorgen wij altijd voor professionele en effectieve bestrijding van zilvervisjes in huis. Ook wanneer u last heeft van een zilvervisjesplaag zorgen wij voor een definitieve oplossing. Het is een vies idee dat er zilvervisjes in uw woning rondlopen, bijvoorbeeld over uw bed of in de servieskast. Daarnaast kunnen de zilvervisjes ziektes bij zich dragen of schade aanrichten. Zilvervisjes voeden zichzelf namelijk met papier. Naast deze papiervisjes komen er ook ovenvisjes voor, maar die zult u nauwelijks in huis tegenkomen. Deze ‘visjes’ zijn allemaal franjestaarten. Heeft u last van zilvervisjes? Maak een afspraak en wij komen de zilvervisjesplaag verhelpen! Wij geven ook tips over hoe u overlast van zilvervisjes kunt voorkomen.

 

Hoe herken ik zilvervisjes in huis?

Zilvervisjes zijn vooral in de avonduren actief. Bij het aanzetten van het licht ‘s avonds kan er wel eens iets zilverkleurigs wegschieten. Voor een zilvervisje is het makkelijk om zich te verstoppen omdat het maar een paar millimeter groot is. Een klein gaatje is genoeg voor dit ongedierte. Onderstaand een opsomming van uiterlijke kenmerken van dit beestje:

zilvervisjes bestrijden

 

 • Een zilvervisje beschikt over een donker zilveren huid.
 • De lengte varieert van 7 tot 12 millimeter.
 • Geen lichaamshaar
 • Twee antennes op de kop
 • Lijf is bedekt met schubjes
 • Sprieten aan het achterlijf

 

Wat is het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes?

 

Veel mensen halen de zilvervisjes en papiervisjes door elkaar. Voor de bestrijding is dat niet zo’n probleem, aangezien deze beestjes hetzelfde bestreden worden. Papiervisjes brengen alleen meer schade toe aan papier dan zilvervisjes. Hoe weet u met welk beestje u te maken heeft?

 

 • Papiervisjes hebben lichaamshaar, zilvervisjes niet.
 • Zilvervisjes zijn kleiner.
 • Papiervisjes leven langer.
 • Bij het papiervisje zijn de achtersprieten even lang als het lichaam.
 • Papiervisjes zijn bruiner dan zilvervisjes.
 • Beentjes van papiervisjes zijn vliesachtig.
 • Zie onderstaande foto’s (Foto 1 = Zilvervisje & Foto 2 = Papiervisje).
zilvervisjes

Foto 1: Zilvervisje

papiervisjes

Foto 2: Papiervisje

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

 • Landelijke dekking
 • Klantgerichte oplossing
 • Bestrijding & preventie
 • Innovatief
 • Flexibel & betrokken
 • 24/7 bereikbaar

Ongediertebestrijding

Neem vandaag nog contact op met De Bestrijdingsbrigade in uw regio!

20 tips om zilvervisjes te bestrijden

Zilvervisjes zijn in vrijwel ieder huis aanwezig. In de ene woning zitten er echter meer dan in de andere. Daarnaast houden zij zich in sommige huizen goed verborgen, maar tonen zij zich regelmatig in andere huizen. De beestjes uit uw woning weren is een bijzonder lastige opgave. Waarom? Omdat zilvervisjes vrij klein zijn en daardoor aan hele kleine openingen al voldoende hebben om binnen te komen. Heeft u last van dit ongedierte? Dan zijn er een aantal mogelijkheden om de zilvervisjes te bestrijden. Op deze manier verdwijnt dit ongedierte toch uit uw woning. In onderstaande tekst geven wij u twintig tips om zilvervisjes te bestrijden.

 

1. Dicht openingen af

Zoals u al kon lezen, komen zilvervisjes uw woning binnen via kleine openingen. Wilt u dit voorkomen? Dan is het van belang dat u naden en kieren in uw woning goed afdicht. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van purschuim. Spuit hier de opening mee vol. Dit stolt, waardoor zilvervisjes niet meer via de allerlei naden en kieren uw woning kunnen betreden. Op deze manier hoeft u de zilvervisjes dus ook niet langer te bestrijden. Loop uw woning goed na. Indien u een opening vergeet, heeft het namelijk alsnog geen effect. Zilvervisjes kunnen dan nog gewoon binnenkomen.

 

2. Werk plinten goed af

Veel mensen plaatsen plinten langs de onderkant van hun muur en op hun vloer. Heeft u ook plinten? Zorg er dan te allen tijde voor dat u deze goed af kit, zowel aan de onder als bovenkant. Doet u dit niet? Dan blijven er kleine openingen. Zilvervisjes kunnen uw woning op deze manier alsnog makkelijk betreden. Let dus niet alleen op grote gaten en kieren, maar besteedt ook aandacht aan uw plinten. Zilvervisjes leven namelijk veelvuldig onder uw vloer en achter uw plinten.

 

3. Ventileer uw woning regelmatig

Zilvervisjes houden van een warme en vochtige omgeving. Zodra zij eenmaal een dergelijke plek hebben gevonden, zullen zij zich hier schuilhouden. Ziet u regelmatig grote aantallen zilvervisjes in een bepaalde ruimte? Dan is het hier te warm en te vochtig. U kunt de zilvervisjes in dat geval relatief eenvoudig bestrijden. Hoe? Door uw woning goed te ventileren. Zet bijvoorbeeld eens een aantal ramen tegen elkaar open. De wind waait zo eens goed door uw woning. Hierdoor daalt niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid. De leefomgeving voor zilvervisjes wordt zo een stuk onaangenamer. Hierdoor leggen zij vroeg of laat het loodje.

 

4. Ontlucht uw kledingkast(en)

Sommige mensen openen hun kledingkast(en) alleen wanneer zij kleding moeten hebben. De rest van de tijd blijven deze kasten dichtzitten. Op zich vrij logisch, maar niet echt verstandig. Zeker niet wanneer u wilt voorkomen dat er zilvervisjes in uw kast komen. Wanneer uw kledingkast vrijwel altijd dicht zit, is het er vrij warm. Een lekkere plek voor zilvervisjes. Wilt u de zilvervisjes in uw kledingkast bestrijden? Laat de deur van uw kast dan regelmatig open staan. Zo wordt het niet te warm in uw kast en daardoor blijven zilvervisjes er weg.

 

5. Leg geen vochtige spullen in uw kasten

Na het uitwassen van kleding is het van belang dat dit goed droogt. Sommige mensen doen dit met een droger, anderen hangen het op aan een waslijn. Het komt vaak genoeg voor dat mensen hun kleding vochtig opvouwen en opbergen. Dit is echter niet verstandig. Zeker niet wanneer u niet wilt dat er zilvervisjes in uw kast komen. Door uw kleding vochtig op te bergen, ontstaat namelijk een vochtige plek in uw kast. Hier komen zilvervisjes op af. Wilt u voorkomen dat u zilvervisjes in uw kast moet bestrijden? Laat de kleding dan eerst helemaal drogen voor u deze opbergt.

 

6. Let op de temperatuur in huis

Sommige mensen vinden het heerlijk om de verwarming lekker hoog op te draaien. Zeker in de wintermaanden is dit het geval. Weet echter wel dat u dan niet de enige bent die hiervan geniet. Zilvervisjes vinden een warme ruimte namelijk ook heerlijk. Nu hoeft u in de winter natuurlijk uw kachel niet uit te laten. Het is echter wel van belang dat u let op de temperatuur. Zorg er bij voorkeur voor dat deze niet boven de 22 graden komt. Is dit wel het geval? Dan neemt het aantal zilvervisjes in uw woning in rap tempo toe.

 

7. Berg voedsel op en sluit het af

Zilvervisjes moeten zich natuurlijk voeden. Wanneer er een voedselbron in de buurt is, is dit een fluitje van een cent. Dit ongedierte komt dan ook regelmatig voor in keukenkastjes. Hier ligt het eten namelijk voor het grijpen. Zit dit ongedierte reeds in uw keukenkastjes? Dan moet u de zilvervisjes bestrijden. Is het ongedierte verdwenen? Dan wilt u dit natuurlijk zo houden. Berg voedselresten dan ook altijd op. Kies bij voorkeur voor afsluitbare verpakkingen of potten.

 

8. Laat uw oud papier niet rondslingeren

Oud papier is een aantrekkingsbron voor zilvervisjes. Laat dit dan ook niet rondslingeren in uw woning. Doet u dit wel? Dan kunnen er maar zo grote aantallen van dit ongedierte aanwezig zijn. Om zilvervisjes te bestrijden, moet u weer een ongediertebestrijder inschakelen. Dit kost geld. Door uw oud papier op te bergen in een afsluitbare bak, houdt u zilvervisjes buiten de deur.

 

9. Zorg voor een schoon huis

Ongedierte komt vaker voor in een vies dan een schoon huis. Dit geldt voor zilvervisjes net zo. Zorg dan ook voor een schone leefomgeving. Hierdoor verkleint u de kans op de aanwezigheid van zilvervisjes. Maakt u uw woning regelmatig schoon maar heeft u het ongedierte toch gespot? Dan dient u de zilvervisjes te bestrijden. Doet u dit niet? Dan is er binnenkort waarschijnlijk veel meer van dit ongedierte aanwezig. De beestjes planten zich immers razendsnel voort.

 

10. Breng behang zorgvuldig aan

Zilvervisjes zijn gek op behanglijm. Dit ongedierte komt dan ook regelmatig voor achter het behang. Gaat u een ruimte in uw woning voorzien van behang? Zorg er dan altijd voor dat u dit zorgvuldig aanbrengt. Plaats de banen strak tegen elkaar, zodat er geen naden ontstaan. Voorzie ook de hoeken van voldoende lijm, zodat deze niet loslaten. Op deze manier hoeft u niet bang te zijn dat de zilvervisjes achter uw behang kruipen. Deze mogelijkheid hebben zij immers niet wanneer dit goed is aangebracht.

 

11. Creëer geen prettige leefomgeving

In sommige woningen is het vaak vochtig. Zilvervisjes zijn hier dan ook eerder aanwezig. Wanneer er meubels dicht tegen de muur staan, ontstaat een prettige leefomgeving voor dit ongedierte. Zilvervisjes zijn in dat geval betrekkelijk eenvoudig te bestrijden. Zet uw meubilair gewoon wat van de muur af. Op deze manier creëert u geen broedplaats voor het ongedierte.

 

12. Verhelp lekkages aan kranen snel

Heeft u een lekkage aan uw kraan en lekt er daardoor water in uw keukenkastje? Dan komen zilvervisjes hier als de wiedeweerga op af. In dat geval kunt u de zilvervisjes bestrijden door de lekkage te dichten. Hierdoor ontstaat er niet langer een hoog vochtgehalte. Dit maakt een keukenkastje al een stuk minder aantrekkelijk voor een zilvervisje. Wacht dus nooit te lang met het verhelpen van een lekkende kraan.

 

13. Isoleer vloeren

Heeft u vaak last van zilvervisjes? Dan heeft dit ongedierte u misschien al wel een vermogen gekost. Blijven de beestjes maar terugkeren? Overweeg dan eens om uw vloer te isoleren. Dit is vooral verstandig wanneer u veel vochtoverlast ervaart in de kruipruimte. Zilvervisjes vinden dit maar al te prettig. Door uw vloer te isoleren, is de kans een stuk kleiner dat dit ongedierte uw woning weet te betreden. Ze kunnen immers lastiger omhoog komen door de isolatie. Daarnaast wordt het een stuk minder vochtig in uw woning. Hierdoor is het leefklimaat voor zilvervisjes minder aantrekkelijk.

 

14. Maak gebruik van vochtvreters

Sommige mensen lukt het maar niet om de luchtvochtigheid in een ruimte of een kast te verlagen. Geldt dit ook voor u? Probeer het dan eens met vochtvreters. Deze kunt u in veel winkels kopen. Plaats ze vervolgens in de verschillende ruimtes en/of in kasten. De luchtvochtigheid daalt op deze manier. Dit is een goede methode om de zilvervisjes te bestrijden. Zij zullen namelijk sterven omdat de lucht veel te droog is.

 

15. Gebruik de stofzuiger

Last van zilvervisjes? Dan is het belangrijk dat je overal goed langsgaat met de stofzuiger. Waarom? Omdat je op deze manier ook de eitjes van de zilvervisjes verwijdert. Beperk je dus niet alleen tot het stofzuigen van de vloer. Nee, pak ook vooral de bovenkant van de plinten mee. En vergeet daarnaast ook moeilijk bereikbare plekjes niet. Dit zijn namelijk vaak de plekken waar zilvervisjes zich schuilhouden en hun eitjes leggen.

 

16. Schaf speciale vallen aan

Net als voor veel andere soorten ongedierte zijn er voor zilvervisjes ook vallen om ze te bestrijden. Deze vallen plaatst u op plekken waar u onlangs nog zilvervisjes gezien heeft. De zilvervisjes worden met een speciaal middel de val ingelokt. Eenmaal in deze val, kunnen zij er niet meer uit. Op deze manier sterft het ongedierte na verloop van tijd. Om succes te hebben, moet u wel meerdere vallen plaatsten. Zeker wanneer er grote aantallen zilvervisjes aanwezig zijn in uw woning.

 

17. Zilvervisjes bestrijden met gif

Naast vallen kunt u zilvervisjes ook bestrijden met gif. Dit is een vrij agressieve manier van bestrijden. Overigens is dit wel een hele effectieve manier. Het ongedierte is namelijk binnen de kortste keren uitgeroeid. Er zijn verschillende soorten vergif in omloop om dit ongedierte uit te roeien. Kiest u voor deze bestrijdingsmethode? Dan moet u dit wel regelmatig herhalen. Anders duiken de zilvervisjes binnen de kortste keren gewoon weer op.

 

18. Maak gebruik van geur

Een andere veelgebruikte manier om zilvervisjes te bestrijden is met behulp van geur. Hiervoor zijn speciale geurblokjes op de markt. Deze blokjes zijn doorgaans voorzien van een speciale olie. Wanneer zilvervisjes hiermee in aanraking komen, raken zij hun reukvermogen kwijt. Hierdoor sterven ze weliswaar niet direct, maar het duurt niet lang. Ze ruiken namelijk geen voedsel meer. Ook ruiken ze hun partners niet meer. Hierdoor is het ongedierte ook niet meer in staat zich voort te planten.

 

19. Zet etherische olie in

Naast het gebruik van geurblokjes kunt u zilvervisjes ook bestrijden met speciale etherische olie. Indien u kiest voor deze methode, moet u een aantal druppels olie aanbrengen op bepaalde plaatsen. Doe dit bij voorkeur op een tissue of ander doekje. De werking van deze olie is hetzelfde als die van de hierboven beschreven geurblokjes. Er zijn zelfs speciale vernevelaars op de markt met etherische olie. Hierdoor bestrijdt u niet alleen zilvervisjes, maar gaat uw huis ook nog eens lekker ruiken. Een win-win situatie dus!

 

20. Zilvervisjes bestrijden met peper

Eén van de bekendste huis-, tuin- en keukenmiddelen om zilvervisjes te bestrijden, is door de zilvervisjes te bestrijden met peper. Het idee is simpel: je legt een stuk opengesneden rode peper neer. De zilvervisjes zullen vermoeden – en wellicht hopen – dat het om een lekker stuk groente of fruit gaat, maar bedrogen uitkomen. De dieren kunnen immers helemaal niet tegen rode peper. Ze eten zich dus letterlijk dood, zodat je van het ongedierte af bent.

Een nadeel is wel dat de zilvervisjes echt een – voor hun doen – flink stuk rode peper moeten opeten en het voedsel cq. gif niet in het nest terecht komt; wat met bijvoorbeeld lokdozen veel sneller het geval is. Het bestrijden met rode peper zal dus ook zeker niet altijd werken. Het is in ieder geval wel milieuvriendelijker dan het werken met lokdozen of tal van chemische middelen te gebruiken.

 

Zijn zilvervisjes schadelijk?

De vraag of zilvervisjes schadelijk zijn, is eigenlijk in twee gedeelten op te delen: namelijk in de vraag of zilvervisjes schadelijk zijn voor de gezondheid, en of de dieren anderszins schade kunnen toebrengen.

 

Wel schadelijk voor producten en objecten

Om maar met de laatste vraag te beginnen: ja, de dieren zijn schadelijk. Zilvervisjes zijn gek op cellulose; dit is plantaardig celmateriaal wat vooral is terug te vinden en plantaardige producten als papier (maar dus ook boeken, behang, et cetera). De dieren zullen de producten opeten, maar omdat ze niet groot zijn zal de schade beperkt blijven. De zilvervisjes eten echter ook levensmiddelen op, wat uiteraard vooral erg vies is.

Zlivervisjes bestrijden

 

Niet schadelijk voor de gezondheid

Dan de vraag of de dieren schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat is niet direct het geval. Wel geeft aanwezigheid van zilvervisjes aan dat er in de woning iets niet in orde is. De dieren komen immers niet wanneer het leefklimaat voor mensen op orde is. Vaak gaat het om een te hoog vochtgehalte. Het is belangrijk om dit achterliggende probleem op te lossen; pas dan wordt de schade in het geheel voorkomen. Niet zelden moet de kruipruimte of spouw geïsoleerd worden als dit nog niet is gedaan; zo kan minder vocht de woning binnen komen.

 

Hoe kan ik zilvervisjes voorkomen?

Houd er goed rekening mee dat voorkomen nog altijd veel beter is dan genezen. Door de woning netjes te houden en te zorgen dat er geen etensresten rondslingeren, zullen zilvervisjes zich veel minder snel of zelfs helemaal niet meer voortplanten. Bovendien trekt dit al minder zilvervisjes aan. Hierdoor hoeft u ook minder zilvervisjes te bestrijden.

 

Hieronder worden een aantal tips ter preventie opgesomd:

 • Ventileer uw huis goed zodat de temperatuur en de vochtigheid beperkt blijft. Luchtvochtigheid is de belangrijkste oorzaak van zilvervisjes.
 • Sluit de plinten zo strak mogelijk tegen de muur aan of op de vloer.
 • Dicht alle naden en kieren indien mogelijk.
 • Wilt u behang plaatsen? Zorg dan dat alles strak en naadloos wordt beplakt.
 • Onderneem direct actie bij eventuele lekkages of rioleringsproblemen.
 • Zorg voor een kleine afstand tussen uw interieur en de muur. Hierdoor voorkomt u vochtproblemen.
 • Zorg ervoor dat etensresten goed afgesloten zijn.
 • Bewaar boeken/tijdschriften in luchtdichte dozen.

 

Waarom een ongediertebestrijder inhuren?

Wilt u direct hulp bij het bestrijden van zilvervisjes? Onze specialisten komen graag bij u langs om zilvervisjes in huis te bestrijden. Vaak is dit snel voor u uitgevoerd, zodat schade voorkomen kan worden. Ook geven we u graag tips om zilvervisjes in huis voortaan zo goed mogelijk te voorkomen.

Werkgebied

De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:

 

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Waar kunnen we u van dienst zijn?