✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Heeft u last van zilvervisjes?

Zoek op uw plaats

Zilvervisjes bestrijden

U heeft ze vast weleens in uw woning voorbij zien komen, de grijze zilvervisjesZilvervisjes bestrijden blijkt in de meeste gevallen lastiger dan gedacht. Schakel voor de bestrijding van zilvervisjes de aangesloten bestrijders van De Bestrijdingsbrigade in. Dankzij onze ervaring zorgen zij altijd voor professionele en effectieve bestrijding van zilvervisjes in huis. Ook wanneer u last heeft van een zilvervisjesplaag zorgen zij voor een definitieve oplossing.

 

Het is een vies idee dat er zilvervisjes in uw woning rondlopen, bijvoorbeeld over uw bed of in de servieskast. Daarnaast dragen zilvervisjes vaak ziektes bij zich en richten ze schade aan. Zilvervisjes voeden zichzelf namelijk met papier.

 

Naast deze papiervisjes komen er ook ovenvisjes voor, maar die komt u nauwelijks in huis tegen. Deze ‘visjes’ zijn allemaal franjestaarten. Heeft u last van zilvervisjes? Maak een afspraak en wij komen de zilvervisjesplaag verhelpen! Wij geven ook tips over hoe u overlast van zilvervisjes kunt voorkomen.

 

Hoe herken ik zilvervisjes in huis?

Zilvervisjes zijn vooral in de avonduren actief. Bij het aanzetten van het licht ‘s avonds schiet er wel eens iets zilverkleurigs weg. Voor een zilvervisje is het makkelijk om zich te verstoppen, omdat het maar een paar millimeter groot is. Een klein gaatje is genoeg voor dit ongedierte.

 

Onderstaand een opsomming van uiterlijke kenmerken van een zilvervisje:

zilvervisjes bestrijden

 

 • Een zilvervisje heeft een donker zilveren huid.
 • De lengte varieert van 7 tot 12 millimeter.
 • Geen lichaamshaar
 • Twee antennes op de kop
 • Lijf is bedekt met schubjes
 • Sprieten aan het achterlijf

 

Wat is het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes?

Veel mensen halen de zilvervisjes en papiervisjes door elkaar. Voor de bestrijding is dat niet zo’n probleem, aangezien deze beestjes hetzelfde bestrijdt worden. Papiervisjes brengen alleen meer schade toe aan papier dan zilvervisjes. Hoe weet u met welk beestje u te maken heeft?

 

 • Papiervisjes hebben lichaamshaar, zilvervisjes niet.
 • Zilvervisjes zijn kleiner dan papiervisjes
 • Papiervisjes leven langer dan zilvervisjes
 • Bij het papiervisje zijn de achter sprieten even lang als het lichaam.
 • Papiervisjes zijn bruiner dan zilvervisjes.
 • Beentjes van papiervisjes zijn vliesachtig.
 • Zie onderstaande foto’s (Foto 1 = Zilvervisje & Foto 2 = Papiervisje).
zilvervisjes

Foto 1: Zilvervisje

papiervisjes

Foto 2: Papiervisje

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

 • Landelijke dekking
 • Klantgerichte oplossing
 • Bestrijding & preventie
 • Innovatief
 • Flexibel & betrokken
 • 24/7 bereikbaar

Ongediertebestrijding

Neem vandaag nog contact op met De Bestrijdingsbrigade in uw regio!

20 tips om zilvervisjes te bestrijden

Zilvervisjes zijn in vrijwel ieder huis aanwezig. In sommige huizen houden ze zich vaak goed verborgen, maar in andere woningen tonen zij zich weer regelmatig. De beestjes uit uw woning weren is erg lastig. Waarom? Omdat zilvervisjes vrij klein zijn en daardoor aan hele kleine openingen al voldoende hebben om binnen te komen.

 

Heeft u last van dit ongedierte? Dan zijn er een aantal mogelijkheden om de zilvervisjes te bestrijden. Op deze manier verdwijnt dit ongedierte toch uit uw woning. Hieronder geven wij u twintig tips om zilvervisjes te bestrijden.

 

1. Dicht openingen af

Zoals u al kon lezen, komen zilvervisjes uw woning binnen via kleine openingen. Wilt u dit voorkomen? Dan is het van belang dat u naden en kieren in uw woning goed afdicht. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van purschuim. Spuit hier de opening mee vol. Dit stolt, waardoor zilvervisjes niet meer via de allerlei naden en kieren uw woning kunnen betreden.

 

Op deze manier hoeft u de zilvervisjes dus ook niet langer te bestrijden. Loop uw woning goed na. Indien u een opening vergeet, heeft het namelijk geen effect. Zilvervisjes kunnen dan nog gewoon binnenkomen.

 

2. Werk plinten goed af

Veel mensen plaatsen plinten langs de onderkant van hun muur en op hun vloer. Heeft u ook plinten? Zorg er dan te allen tijde voor dat u deze goed af kit, zowel aan de onder als bovenkant. Doet u dit niet? Dan blijven er kleine openingen. Zilvervisjes kunnen uw woning op deze manier alsnog makkelijk betreden.

 

Let dus niet alleen op grote gaten en kieren, maar besteedt ook aandacht aan uw plinten. Zilvervisjes leven namelijk veelvuldig onder uw vloer en achter uw plinten.

 

3. Ventileer uw woning regelmatig

Zilvervisjes houden van een warme en vochtige omgeving. Zodra zij eenmaal zo’n plek gevonden hebben, zullen zij zich hier schuilhouden. Ziet u regelmatig grote aantallen zilvervisjes in een één ruimte? Dan is het hier te warm en te vochtig. U kunt de zilvervisjes dan relatief eenvoudig bestrijden. Hoe? Door uw woning goed te ventileren. Zet eens een aantal ramen tegen elkaar open. De wind waait zo goed door uw woning. Hierdoor daalt niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid.

 

De leefomgeving voor zilvervisjes wordt zo een stuk onaangenamer. Hierdoor leggen zij vroeg of laat het loodje.

 

4. Ontlucht uw kledingkast(en)

Sommige mensen openen hun kledingkast(en) alleen wanneer zij kleding nodig hebben. De rest van de tijd blijven deze kasten dicht. Dit is niet verstandig. Zeker niet wanneer u wilt voorkomen dat er zilvervisjes in uw kast komen. Wanneer uw kledingkast vrijwel altijd dicht zit, is het er vrij warm. Een lekkere plek voor zilvervisjes.

 

Wilt u de zilvervisjes in uw kledingkast bestrijden? Laat de deur van uw kast dan regelmatig open staan. Zo wordt het niet te warm in uw kast en daardoor blijven de zilvervisjes weg.

 

5. Leg geen vochtige spullen in uw kasten

Na het uitwassen van kleding is het belangrijk dat dit goed droogt. Het komt vaak genoeg voor dat mensen hun kleding vochtig opvouwen en opbergen. Dit is niet verstandig. Zeker niet wanneer u niet wilt dat er zilvervisjes in uw kast komen. Door uw kleding vochtig op te bergen, ontstaat namelijk een vochtige plek in uw kast. Hier komen zilvervisjes op af.

 

Wilt u voorkomen dat u zilvervisjes in uw kast moet bestrijden? Laat de kleding dan eerst helemaal drogen voor u deze opbergt.

 

6. Let op de temperatuur in huis

Sommige mensen vinden het heerlijk om de verwarming lekker hoog op te draaien, zeker in de wintermaanden. Weet echter wel dat u dan niet de enige bent die hiervan geniet. Zilvervisjes vinden een warme ruimte namelijk ook heerlijk. Nu hoeft u in de winter natuurlijk uw kachel niet uit te laten.

 

Het is echter wel van belang dat u let op de temperatuur. Zorg ervoor dat deze niet boven de 22 graden komt. Is dit wel het geval? Dan neemt het aantal zilvervisjes in uw woning in rap tempo toe.

 

7. Berg voedsel op en sluit het af

Zilvervisjes moeten zich voeden. Wanneer er een voedselbron in de buurt is, is dit een fluitje van een cent. Dit ongedierte komt dan ook regelmatig voor in keukenkastjes. Hier ligt het eten namelijk voor het grijpen.

 

Zit dit ongedierte reeds in uw keukenkastjes? Dan moet u de zilvervisjes bestrijden. Is het ongedierte verdwenen? Dan wilt u dit natuurlijk zo houden. Berg voedselresten altijd op. Kies bij voorkeur voor afsluitbare verpakkingen of potten.

 

8. Laat oud papier niet rondslingeren

Oud papier is een aantrekkelijk voor zilvervisjes. Laat dit niet rondslingeren in uw woning. Doet u dit wel? Dan kunnen er grote aantallen van dit ongedierte aanwezig zijn. Door uw oud papier op te bergen in een afsluitbare bak, houdt u zilvervisjes buiten de deur.

 

9. Zorg voor een schoon huis

Ongedierte komt vaker voor in een vies dan een schoon huis. Dit geldt ook voor zilvervisjes. Zorg daarom voor een schone leefomgeving. Hierdoor verkleint u de kans op zilvervisjes. Maakt u uw woning regelmatig schoon maar heeft u het ongedierte toch gezien? Dan dient u de zilvervisjes te bestrijden.

 

Doet u dit niet? Dan is er binnenkort waarschijnlijk veel meer van dit ongedierte aanwezig. De beestjes planten zich namelijk razendsnel voort.

 

10. Breng behang zorgvuldig aan

Zilvervisjes zijn gek op behanglijm. Dit ongedierte komt daarom regelmatig voor achter het behang. Gaat u een ruimte in uw woning voorzien van behang? Zorg er dan altijd voor dat u dit zorgvuldig aanbrengt. Plaats de banen strak tegen elkaar, zodat er geen naden ontstaan. Voorzie ook de hoeken van voldoende lijm, zodat deze niet loslaten.

 

Op deze manier hoeft u niet bang te zijn dat de zilvervisjes achter uw behang kruipen. Deze mogelijkheid hebben zij niet wanneer het behang goed is aangebracht.

 

11. Creëer geen prettige leefomgeving

In sommige woningen is het vaak vochtig. Zilvervisjes zijn in deze vochtige woningen eerder aanwezig. Wanneer er meubels dicht tegen de muur staan, ontstaat een prettige leefomgeving voor dit ongedierte. Zilvervisjes zijn in dat geval betrekkelijk eenvoudig te bestrijden.

 

Zet uw meubilair gewoon wat van de muur af. Op deze manier creëert u geen broedplaats voor het ongedierte.

 

12. Verhelp lekkages aan kranen snel

Heeft u een lekkage aan uw kraan en lekt er daardoor water in uw keukenkastje? Dan komen zilvervisjes hier snel op af. In dat geval kunt u de zilvervisjes bestrijden door de lekkage te dichten. Hierdoor ontstaat er een lager vochtgehalte. Dit maakt een keukenkastje een stuk minder aantrekkelijk voor een zilvervisje. Wacht dus nooit te lang met het verhelpen van een lekkende kraan.

 

13. Isoleer vloeren

Heeft u vaak last van zilvervisjes? Dan heeft dit ongedierte u misschien al een vermogen gekost. Blijven de beestjes maar terugkeren? Overweeg dan om uw vloer te isoleren. Dit is vooral verstandig wanneer u veel vochtoverlast ervaart in de kruipruimte. Zilvervisjes vinden vocht erg prettig.

 

Door uw vloer te isoleren, is de kans een stuk kleiner dat dit ongedierte uw woning weet te betreden. Ze kunnen immers lastiger omhoog komen door de isolatie. Daarnaast wordt het een stuk minder vochtig in uw woning. Hierdoor is het leefklimaat voor zilvervisjes minder aantrekkelijk.

 

14. Maak gebruik van vochtvreters

Sommige mensen lukt het maar niet om de luchtvochtigheid in een ruimte of een kast te verlagen. Geldt dit ook voor u? Probeer het dan eens met vochtvreters. Deze kunt u in veel winkels kopen. Plaats ze vervolgens in de verschillende ruimtes en/of in kasten. De luchtvochtigheid daalt op deze manier.

 

Dit is een goede methode om de zilvervisjes te bestrijden. Zij zullen namelijk sterven omdat de lucht veel te droog is.

 

15. Gebruik de stofzuiger

Last van zilvervisjes? Dan is het belangrijk dat je overal goed langsgaat met de stofzuiger. Waarom? Omdat je op deze manier ook de eitjes van de zilvervisjes verwijdert. Beperk je dus niet alleen tot het stofzuigen van de vloer. Neem ook vooral de bovenkant van de plinten mee. Vergeet daarnaast ook de lastige plekjes niet. Dit zijn namelijk vaak de plekken waar zilvervisjes zich verstoppen en hun eitjes leggen.

 

16. Schaf speciale vallen aan

Net als voor veel andere soorten ongedierte zijn er voor zilvervisjes ook vallen om ze te bestrijden. Deze vallen plaatst u op plekken waar u onlangs nog zilvervisjes gezien heeft. De zilvervisjes worden met een speciaal middel de val ingelokt. Eenmaal in deze val, kunnen zij er niet meer uit. Op deze manier sterft het ongedierte na verloop van tijd.

 

Om succes te hebben moet u wel meerdere vallen plaatsten. Zeker wanneer er grote aantallen zilvervisjes aanwezig zijn in uw woning.

 

17. Zilvervisjes bestrijden met gif

Naast vallen kunt u zilvervisjes ook bestrijden met gif. Dit is een vrij agressieve manier van bestrijden. Overigens is dit wel een hele effectieve manier. Het ongedierte is namelijk binnen de kortste keren uitgeroeid. Er zijn verschillende soorten vergif in omloop om dit ongedierte uit te roeien.

 

Kiest u voor deze bestrijdingsmethode? Dan moet u dit wel regelmatig herhalen. Anders duiken de zilvervisjes binnen de kortste keren gewoon weer op.

 

18. Maak gebruik van geur

Een andere veelgebruikte manier om zilvervisjes te bestrijden is met behulp van geur. Hiervoor zijn speciale geurblokjes op de markt. Deze blokjes zijn doorgaans voorzien van een speciale olie. Als zilvervisjes hiermee in aanraking komen, raken zij hun reukvermogen kwijt. Hierdoor sterven ze weliswaar niet direct, maar het duurt niet lang. Ze ruiken namelijk geen voedsel meer. Daarnaast ruiken ze hun partners ook niet meer. Hierdoor is het ongedierte niet meer in staat zich voort te planten.

 

19. Zet etherische olie in

Naast het gebruik van geurblokjes kunt u zilvervisjes ook bestrijden met speciale etherische olie. Indien u kiest voor deze methode, moet u een aantal druppels olie aanbrengen op bepaalde plaatsen. Doe dit bij voorkeur op een tissue of ander doekje. De werking van deze olie is hetzelfde als die van de geurblokjes.

 

Er zijn zelfs speciale vernevelaars op de markt met etherische olie. Hierdoor bestrijdt u niet alleen zilvervisjes, maar gaat uw huis ook nog eens lekker ruiken. Een win-win situatie dus!

 

20. Zilvervisjes bestrijden met peper

Eén van de bekendste huis-, tuin- en keukenmiddelen om zilvervisjes te bestrijden, is door de zilvervisjes te bestrijden met peper. Het idee is simpel: je legt een stuk opengesneden rode peper neer. De zilvervisjes zullen vermoeden – en wellicht hopen – dat het om een lekker stuk groente of fruit gaat, maar bedrogen uitkomen. De dieren kunnen immers helemaal niet tegen rode peper. Ze eten zich dus letterlijk dood, zodat je van het ongedierte af bent.

 

Een nadeel is wel dat de zilvervisjes echt een – voor hun doen – flink stuk rode peper moeten opeten en het voedsel niet in het nest terecht komt; wat met lokdozen veel sneller het geval is. Het bestrijden met rode peper zal dus niet altijd werken. Het is in ieder geval wel milieuvriendelijker dan lokdozen of chemische middelen te gebruiken.

 

Zijn zilvervisjes schadelijk?

De vraag of zilvervisjes schadelijk zijn, is eigenlijk in twee gedeelten op te delen: namelijk in de vraag of zilvervisjes schadelijk zijn voor de gezondheid, en of de dieren anderszins schade kunnen toebrengen.

 

Wel schadelijk voor producten en objecten

De dieren zijn schadelijk voor producten en objecten. Zilvervisjes zijn gek op cellulose; dit is plantaardig celmateriaal wat vooral is terug te vinden en plantaardige producten als papier (maar ook boeken, behang, etc.). De dieren eten de producten op, maar omdat ze niet groot zijn blijft de schade beperkt. De zilvervisjes eten echter ook levensmiddelen op, wat uiteraard vooral erg vies is.

 

 

Niet schadelijk voor de gezondheid

De zilvervisjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Wel geeft aanwezigheid van zilvervisjes aan dat er in de woning iets niet in orde is. De dieren komen immers niet wanneer het leefklimaat voor mensen op orde is. Vaak gaat het om een te hoog vochtgehalte. Het is belangrijk om dit achterliggende probleem op te lossen; pas dan wordt de schade in het geheel voorkomen. Vaak moet de kruipruimte of spouw geïsoleerd worden; zo komt er minder vocht de woning binnen.

 

Hoe kan ik zilvervisjes voorkomen?

Door de woning netjes te houden en te zorgen dat er geen etensresten rondslingeren, planten zilvervisjes zich veel minder snel voort. Bovendien trekt dit minder zilvervisjes aan. Hierdoor hoeft u ook minder zilvervisjes te bestrijden.

 

Hieronder worden een aantal tips ter preventie opgesomd:

 • Ventileer uw huis goed zodat de temperatuur en de vochtigheid beperkt blijft. Luchtvochtigheid is de belangrijkste oorzaak van zilvervisjes.
 • Sluit de plinten zo strak mogelijk tegen de muur aan of op de vloer.
 • Dicht alle naden en kieren indien mogelijk.
 • Wilt u behang plaatsen? Zorg dan dat alles strak en naadloos wordt beplakt.
 • Onderneem direct actie bij eventuele lekkages of rioleringsproblemen.
 • Zorg voor een kleine afstand tussen uw interieur en de muur. Hierdoor voorkomt u vochtproblemen.
 • Zorg ervoor dat etensresten goed afgesloten zijn.
 • Bewaar boeken/tijdschriften in luchtdichte dozen.

 

Waarom een ongediertebestrijder inhuren?

Wilt u direct hulp bij het bestrijden van zilvervisjes? Onze aangesloten specialisten komen graag bij u langs om zilvervisjes in huis te bestrijden. Vaak wordt dit snel uitgevoerd, zodat schade wordt voorkomen. Ook geven ze u graag tips om zilvervisjes in huis zo goed mogelijk te voorkomen.

Werkgebied

De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:

 

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Waar kunnen we u van dienst zijn?