Dit wist je nog niet over het bestrijden van mollen

Kleine mol

Dit wist je nog niet over het bestrijden van mollen

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te zien dat er ergens mollen in de buurt aanwezig zijn. De dieren verraden zich eenvoudig door de grote molshopen die in gazonnen en grasvelden terug te vinden zijn. Voor veel mensen zijn deze molshopen de grootste reden om de mollen te bestrijden. In dit artikel leggen we uit wat je nog niet wist over mollen bestrijden. We geven eveneens tips om mollen te verdrijven en molshopen te verwijderen.

 

Waarom mollen bestrijden?

Allereerst het antwoord op de vraag: waarom zou je überhaupt mollen willen bestrijden? De reden is simpel: mollen richten enorm veel schade aan.

Het zijn schattige diertjes die vaak in kinderboeken terugkomen, maar hun gedrag is minder schattig. De kleine dieren, die met gemak in je handpalm passen, leven onder de grond. Ze graven gangen om zich door die grond te bewegen. Gedurende het graven komen ze tal van obstakels tegen. De meeste obstakels zullen de mollen niet kunnen tegenhouden; ze bijten van alles stuk als het op hun pad komt en bovendien zorgen ze voor heel lelijke molshopen in het gazon.

Er zijn echter ook redenen om mollen niet te bestrijden. De mollen eten allerlei dieren die ze in de grond tegenkomen (slakken, larven, regenwormen, enzovoorts) en houden zo de biodiversiteit op peil. Bovendien zorgen ze voor lucht in de grond door de vele gangen die ze graven.

Wanneer de nadelen niet meer opwegen tegen de voordelen, kun je overgaan tot het bestrijden van de mollen.

 

Mollen Bestrijden

Mollen kunnen veel schade aanrichten aan je tuin.

 

Mollen bestrijden met een klem

De beste manier van mollenbestrijding is door een mollenklem in een van de vele gangen te plaatsen. Wanneer je deze klem goed hebt geplaatst, dus in een van de gangen die de mol in de tuin regelmatig gebruikt, dan zal de mol in de klem vast komen te zitten wanneer hij de klem wil passeren. De klem slaat dicht en de mol gaat dood. Zo kom je effectief van de mol af. Het nadeel hiervan is wel dat het zielig gevonden kan worden voor de mol in kwestie.

 

Mollen levend vangen

Een alternatief voor het bestrijden van mollen met een klem, is door een mollenvanger te plaatsen. Deze mollenvanger wordt ook wel een mollenkoker genoemd. Dit is een koker die in een van de gangen wordt geplaatst, dus tot dusverre vergelijkbaar met een klem. Wanneer de mol door de buis loopt, zal de buis afsluiten en zit de mol gevangen. Het voordeel hiervan is dat het geen rommel geeft en de mol levend gevangen kan worden. Zo kan de mol elders weer worden uitgezet, op een plek waar hij niet voor overlast zorgt.

Het nadeel van deze manier van mollen bestrijden is dat de koker regelmatig bekeken moet worden om te zien of er een mol in zit. Doe je dat niet, dan zal de mol de hongerdood sterven en dat is uiteraard nog zieliger dan een mollenklem.

 

Preventief mollen bestrijden met een mollenverjager

Wist u dat het ook mogelijk is om mollen te bestrijden door ze te verjagen? Het bestrijden van mollen op deze manier is het meest diervriendelijkst van alle oplossingen. De mol blijft hierbij immers in leven en blijft op een plaats waar hij geen schade aanricht en dus niet ongewenst is.

Een eerste manier om mollen te verjagen, is door sterk geurende planten in de tuin te plaatsen. Zoals wellicht bekend is, heeft de mol een zeer goede neus en ruikt hij mensen al van grote afstand. Daarom is het ook zo lastig om een mol levend zonder klem en mollenkoker te vangen: de mol slaat direct op de vlucht wanneer hij mensen ruikt.

 

Last van mollen? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade de mollen bestrijden!

 

Mollen bestrijden met planten

Door zijn sterke neus is het verjagen met geur een goede optie. Twee planten die de mol op afstand kunnen houden, zijn de Keizerskroon (Latijnse naam: Fritillaria Imperalis) en de Kruisbladwolfsmelk (Latijnse naam: Euphorbia Lathyrus). De mol zal bij het ruiken van deze planten eieren voor zijn geld kiezen en zijn heil elders beproeven.

Houd er echter wel rekening mee dat mollen niet altijd op deze geurende planten zullen reageren. Bij de ene mol werkt deze manier van verjagen beter dan bij de andere mol. Het is in ieder geval de moeite van het proberen waard. Bijkomend voordeel is dat veldmuizen en woelratten ook niet van de geur houden, dus met wat geluk ben je direct overal vanaf.

Een andere manier is door gaas in te graven. Dit is een ondoenlijke klus wanneer u een groot gazon hebt, maar wanneer het om een relatief gering oppervlak gaat, kan het ingraven van gaas een goede optie zijn. De mol kan niet door het gaas heen en zal dus effectief geweerd worden. Houd er wel rekening mee dat een mol kleiner kan zijn dan u denkt, dus kies voor fijnmazig kippen- of vogelgaas.

 

Mollen met geluid verjagen

Een derde optie is om de mol met geluid te verjagen. Mollen hebben een zeer goed gehoor. Ze jagen op hun prooi door te luisteren naar de omgevingsgeluiden. Wanneer iets een heel onaangenaam en luid geluid geeft, zullen de mollen geneigd zijn om te vertrekken. Er zijn ultrasone mollenverjagers die werken op batterijen of zonne-energie verkrijgbaar en die om de paar seconden een hoge toon laten klinken. Deze tonen zijn voor mensen onhoorbaar, maar voor mollen prima waarneembaar. Doordat de mollen die tonen als uiterst onplezierig ervaren, zullen ze verjaagd worden. Op die manier bent u eenvoudig van de mollen af.

U kunt een dergelijke geluidsinstallatie ook zelf maken. Hiervoor hebt u een fles nodig zonder bodem. Steek de fles in de grond op een plek waar de gang van een mol loopt, met de flessenhals boven de grond. De wind blaast nu in de fles, wat in de gangen van de mol een fluitend geluid doet klinken. De mol houdt niet van dit geluid en zal verjaagd worden. Deze fluittoon kunnen mensen wel horen en bovendien is het niet zo mooi als er overal in het gazon flessen in de grond staan. Deze manier is dus zeker niet de meest effectieve.

 

Heeft u hulp nodig bij het bestrijden van ongedierte? Neem dan contact op met De Bestrijdingsbrigade.Waar kunnen we u van dienst zijn?