Wespennestje in de spouwmuur snel geëlimineerd. Daarbij voor de zekerheid ook andere openingen in de muur behandeld. Bovendien op korte termijn beschikbaar.
✓ Bestrijding & preventie
✓ Milieuvriendelijk
✓ Snel en effectief
✓ Ook bij spoed
Meer informatie over wespennesten verwijderen in uw woonplaats:
U heeft last van een wespennest. Vervelend! Hier wilt u zo snel mogelijk vanaf. Wat kunt u het beste doen? Bepaal eerst om wat voor nest het gaat. Is het een bijennest of wespennest? Deze nesten lijken namelijk erg op elkaar en wat de beste aanpak is hangt hiervan af. Hebben de wespen het nest verlaten of gebruiken ze deze nog? Een leeg nest verwijderen kunt u vaak zelf. Soms kunt u een actief nest ook zelf verwijderen. Er zijn echter veel gevallen waarin hulp van een bestrijder aan te raden is. We vertellen u graag meer over een wespennest verwijderen:
1. Het wespennest
2. Het nest verwijderen
3. Het wespennest laten verwijderen
1. Het wespennest
Mogelijk heeft u al een nest gevonden, maar is dit nog niet het geval dan is het belangrijk eerst het nest te vinden. Wespen bouwen hun nest vaak op droge plekken, beschutte plekken met een gemakkelijke weg naar buiten. Denk aan onder dakranden, dakpannen of onder een overkapping. Controleer deze plekken extra goed! Een wespennest onder de grond in uw tuin kan ook voorkomen.
Ziet u geen nest op deze plekken in uw omgeving? Volg dan de wespen die stukjes hout of voedsel verzamelen. Wespen bouwen hun nest namelijk met stukjes fijngekauwd hout en het voedsel is voor de larven in het nest. De kans is groot dat wespen die hiermee bezig zijn u naar het nest leiden. Waar u naar moet zoeken is een cocon of bol van grijs papierachtig materiaal. Onderin zit vaak een opening. Een beginnend nest kan vrij klein zijn (formaat tennisbal) maar in de loop van de zomer uitgroeien tot het formaat van een voetbal.
Nest gevonden? Het is belangrijk eerst vast te stellen of u met wespen of met bijen te maken heeft. Controleer ook of het nest nog actief is. Ga daarna zelf aan de slag met het verwijderen van het nest of schakel een bestrijder in om het nest te laten verwijderen.
Wespen en bijen lijken sterk op elkaar. Ook de nesten lijken op elkaar. Allebei zijn ze gevormd als een soort cocon van papierachtig materiaal en grijs van kleur. Er is echter een belangrijk verschil. Bijen zijn beschermd en daarom mag u het nest niet verstoren. Ook bestrijders mogen het nest niet verdelgen. Kijk daarom eerst goed of u te maken heeft met bijen of met wespen. Omdat de nesten zo op elkaar lijken kunt u het beste kijken naar de beestjes zelf. Wespen zijn feller van kleur en hebben een lijf met een duidelijke taille. Omdat we hier vaak vragen over krijgen hebben we er een artikel over geschreven: lees meer over de verschillen tussen bijen en wespen.
Vermoedt u dat het om een wespennest gaat? En heeft u last van de wespen? Dan kunt u het wespennest gaan verwijderen of dit laten doen door een bestrijder. Het is belangrijk eerst te kijken of het nest verlaten is. Een verlaten nest kunt u gemakkelijk zelf verwijderen. Hulp van een bestrijder is vaak wenselijk bij een actief nest.
Vermoedt u te maken te hebben met een bijennest? U kunt dan het beste een imker inschakelen. Via de Nederlandse Bijenhoudersvereniging kunt u een imker bij u in de buurt vinden. Deze haalt het bijenvolk dan voor u weg. Het nest zelf verwijderen of een bestrijder inschakelen mag alleen als het nest voor ernstige overlast of gevaar zorgt. Denk hierbij aan omwonenden met een allergie voor bijensteken.
Wesp
Bij
Hommel
Een wespennest is maar één jaar in gebruik. Een verlaten nest kunt u vaak gemakkelijk zelf verwijderen met een scherp voorwerp. Is het nest nog wel in gebruik dan kunt u het nest niet zomaar slopen. Een andere aanpak is dan nodig. Daarom is het slim om eerst te bepalen of het nest verlaten is of niet voordat u begint met de wespenbestrijding.
Treft u het nest in de winter aan dan is het waarschijnlijk al verlaten. Maar pas op: bij zachte winters kunnen nesten nog actief zijn. Kijk ook altijd overdag naar het nest. (’s Avonds en ’s nachts zijn de wespen het minst actief.) Ziet u nog wespen in en uitvliegen? Dan zult u eerst het nest moeten bestrijden of laten bestrijden. Ziet u geen wespen? Zorg dan heel voorzichtig voor trillingen en kijk of dit leidt tot reactie in het nest. Weet u zeker dat het nest verlaten is dan kunt u het eenvoudig zelf slopen. Twijfelt u? Vraag dan eerst een bestrijder om advies. Een wespennest verwijderen is namelijk niet altijd zonder risico.
Wespen bouwen nesten op droge, beschutte plekken vanaf waar ze gemakkelijk naar buiten kunnen. Nesten zien we daarom vaak terug onder dakranden, overkappingen en dakpannen. Helaas maken wespen soms ook binnenshuis nesten, zoals in de spouwmuur of op zolder. Verder maken sommige soorten wespen nesten in de tuin: in heggen, aan bomen of onder de grond.
Wespennesten zitten in huis vaak op plekken die slecht bereikbaar zijn. Het is belangrijk eerst het nest op te sporen. Vaak zit het nest verstopt in de spouwmuur, onder dakpannen of in de dakkapel. Controleer deze plekken goed als u een wespennest in huis denkt te hebben! Zoek buiten naar openingen waardoor de wespen naar binnen vliegen of kruipen. Dit toont aan waar het nest zit. Maak deze openingen nooit dicht! De wespen zoeken dan een andere uitweg en zorgen daarbij voor veel schade aan uw woning.
Kunt u goed bij het nest dan kunt u het mogelijk zelf verwijderen. Lees hier hoe u dat het beste aanpakt. Zit het nest op een slecht bereikbare plaats dan is het meestal nodig om een bestrijder langs te laten komen. Wij helpen u graag! Lees hier meer informatie over wespennesten in huis.
Slome wespen in huis kunnen een teken zijn dat er ergens een nest zit. De slome wespen zitten vaak bij het raam, ze komen namelijk op licht af. Ze zijn traag door gebrek aan voedsel. Daarom ziet u ze vaak in het najaar. Treft u ze aan in het najaar dan is het nest waarschijnlijk al verlaten. (Een nest is vooral tijdens het voorjaar en de zomer in gebruik.) Een verlaten nest vormt geen gevaar meer, maar het is wel hygiënisch om het te verwijderen.
Pas ook met slome wespen goed op! Ze zijn weinig agressief maar kunnen nog steeds steken. Sla ze niet dood maar zet ze buiten. Als u ze dood geven ze een feromoon af waardoor andere wespen in de omgeving agressief kunnen reageren.
Wespen bouwen vaak nesten in spouwmuren. In de spouwmuur is het droog en zitten ze beschut. Via ventilatie openingen en stootvoegen hebben ze gemakkelijk toegang. Binnen in de spouwmuur knagen ze aan de isolatie om ruimte te maken voor het nest. Vermoedt u dat er een nest in de spouwmuur zit? Controleer dan goed of er wespen af en aan vliegen bij de openingen buiten in de muur. Dicht deze gaten niet af! De opgesloten wespen zullen proberen uit te breken en zorgen zo voor nog meer schade aan isolatiemateriaal. Ook zullen wespen vanaf buiten alsnog andere openingen zoeken naar hun nest.
Om het nest te verwijderen is het gangbaar gif te spuiten in de openingen. Gif tegen wespen is verkrijgbaar bij veel bouwmarkten en tuincentra. Gif spuiten kunt u zelf maar we raden aan dit te laten doen door een bestrijder. Zo voorkomt u dat wespen in uw huis komen en gevaarlijke situaties met gif. Het is belangrijk snel actie te ondernemen: het nest kan snel groeien in het voorjaar en in de zomer. Pak een beginnend wespennest direct aan! Lees alles over wespennesten in de (spouw)muur.
Om te voorkomen dat wespen in de spouwmuur kruipen kunt u bijenbekjes plaatsen. Het bijenbekje blokkeert de toegang maar laat wel genoeg lucht binnen voor de ventilatie in huis. Bijenbekjes zijn niet duur en te krijgen bij de meeste bouwmarkten.
De tuin is een aangename plek voor wespen om een nest te bouwen. Als u opeens veel wespen in de tuin ziet dan is de kans groot dat er een nest in de tuin zit. Wespen maken hun nest vaak bij veranda’s en overkappingen maar kunnen ook onder de grond, in struiken of in bomen nesten maken. Let ook op schuurtjes en vogelhuisjes.
U wilt natuurlijk ongestoord in de tuin kunnen zitten zonder dat wespen u lastigvallen. Pak het nest daarom zo snel mogelijk aan. Het voordeel van een nest buiten is dat u er meestal goed bij kunt. Onderdruk de neiging de tuinslang of een lange stok of bezem te gebruiken om het nest te slopen. De wespen vallen gelijk aan. Er kunnen duizenden wespen in het nest zitten. Dit is dan ook zeer gevaarlijk. U kunt het beste het nest inspuiten met gif of een bestrijder inschakelen. Lees alles over een wespennest in de tuin.
(Als er opvallend grote wespen te zien zijn dan zijn dit mogelijk Europese hoornaars of Aziatische hoornaars. Dit is de grote variant van de wesp. Steken van een hoornaar kunnen gevaarlijk zijn. Een hoornaar nest wordt hetzelfde behandeld als een wespennest.)
Een aantal wespensoorten maken hun nest in de grond. (Ook wel graafwespen genoemd.) Het nest van de graafwesp kun je vaak niet duidelijk zien zitten. Aan het einde van de zomer is de locatie van het nest het makkelijkst te vinden. Volg de wespen en ze leiden dan al snel naar het gat in de grond. Vaak is het niet nodig om deze nesten te verwijderen. Graafwespen zijn namelijk niet gevaarlijk, ze kunnen niet steken. Bij overlast raden we u wel aan om actie te ondernemen.
Let goed op: andere wespensoorten en hoornaars gebruiken soms holletjes onder de grond (bijvoorbeeld een verlaten muizenhol) als nest. Deze wespen zijn echter wel gevaarlijk. Onderneem zo snel mogelijk actie om te voorkomen dat het nest groeit. Schakel een bestrijder in of probeer het nest zelf te verwijderen. Gaat u zelf aan de slag, let dan op het volgende:
Lees alles over een wespennest in de grond.
Let op: hommels maken soms ook hun nest onder de grond. Hommels zijn echter beschermd. Nesten mag u alleen verwijderen bij ernstige overlast. Gelukkig steken hommels zelden.
Graafwesp
Wespennest in de grond
Hommel
Schuren zijn aantrekkelijk voor wespen. Het is er droog en beschut en er staan vaak tuinmeubels en ander materiaal van hout. Met stukjes van dit hout bouwen zij hun nest. Nesten in schuren treffen we vaak hangend tegen het dak aan of bij een raamkozijn.
Als er meerdere wespen in de schuur zitten of u ziet ze uit de schuur komen, trek dan direct aan de bel. De kans is dan namelijk groot dat er een wespennest actief is in uw schuur. Pas op als u niet weet waar het nest precies zit. Als u iets uit de schuur pakt kan het nest beschadigd raken. De wespen zullen hier zeer agressief op reageren. Neem direct contact op met onze aangesloten ongediertebestrijder.
Wespennesten onder dakpannen komen vaak voor. U kunt het nest herkennen door te letten op gezoem en geknaag onder uw dak. Ook ziet u waarschijnlijk veel wespen bij uw dak wanneer de zon erop schijnt. Sommige wespensoorten hebben namelijk een voorkeur voor dakpannen waar veel zonlicht op komt. In het begin heeft de koningin slechts een kleine ruimte nodig. Naarmate de kolonie groeit, breiden de werksters het nest uit. Zo is het mogelijk dat een wespennest onder een dakpan begint en hier langzaam uitbreidt. Het nest is slecht bereikbaar waardoor het lastig is het zelf op een veilige manier te verwijderen. Erg vervelend is ook dat het nest uw dak kan beschadigen.
Ga niet zelf onder de pannen kijken! De wespen zullen hun nest verdedigen. Zelfs op een makkelijk te bereiken plek leidt dit tot gevaarlijke situaties. Wanneer u op een dak staat om een wespennest te verwijderen, kan dit erg gevaarlijk zijn. Ook moet het nest in één keer volledig weg zijn. Anders blijven er wespen achter. Het beste is om deze taak over te laten aan mensen die de klus al vaker hebben uitgevoerd en over de juiste materialen beschikken. Schakel daarom aangesloten bestrijder van De Bestrijdingsbrigade in om het wespennest te laten verwijderen. Lees alles over een wespennest onder dakpannen.
Sommige wespensoorten nestelen zich in houten planken of balken. U kan daarom een wespennest op zolder tegenkomen. De papierwesp en veldwesp zijn twee voorbeelden van wespensoorten die op deze locatie een nest kunnen bouwen. Deze soorten worden ook vaak houtwespen genoemd. Het nest begint in een gat of kier van een houten balk of plank. Op zolder zijn er genoeg van dit soort plekken te vinden. Ook kunnen wespen een nest maken hangend in een hoek of bij het dakraam. Soms komt het voor dat de wespenkoningin in het najaar naar binnen kruipt op zoek naar beschutting. Bij de zachte winters van de laatste jaren neemt de kans toe dat zij vervolgens op zolders een nest gaat maken.
De Bestrijdingsbrigade kan door middel van aangesloten bestrijders het wespennest voor u verwijderen op zolder. Het beste kunt u van het wespennest afblijven, de wespen zullen anders hun nest verdedigen. Als u een wesp doodt komt er een feromoon vrij waarvan de andere wespen agressief worden. Het verwijderen van een wespennest op zolder kunt u daarom het beste aan de professionele aangesloten ongediertebestrijders van De Bestrijdingsbrigade overlaten. Zij hebben de ervaring en materialen om deze taak veilig uit te voeren.
2. Het nest verwijderen
Nest gevonden? Mogelijk kunt u het nest zelf verwijderen. Doe dit alleen als het nest op een gemakkelijk bereikbare plek zit en er een vluchtroute voorhanden is. Anders raden we u aan een bestrijder in te schakelen.
Er zijn verschillende methoden om vervolgens het nest aan te pakken. Het nest bestrijden met huismiddeltjes wil soms werken, maar wij adviseren u een wespenspray of wespenpoeder te gebruiken. Bekende merken zijn Bayer, Luxan en HG.
Wespenspray voor consumenten
Populair wespenpoeder
Professionele verstuiver wespenpoeder
Wat u in elk geval niet moet doen:
Wij raden u aan wespenspray te gebruiken. De meeste bouwmarkten hebben sprays voor gebruik door consumenten. Koop bij voorkeur een spray met een spuitbuis. Deze kunt u op de spuitkop monteren zodat u ver het nest in kunt spuiten. Spuit de spray zo ver mogelijk het nest in en zorg dat er voldoende spray bij de ingang van het nest zit. Spuit minstens tien seconden het nest in. Lees de instructies op de spuitbus. Het gif in de spray tast het zenuwstelsel van de wespen aan en maakt ze snel onschadelijk. Wacht na de behandeling met gif minstens één nacht, liefst een paar dagen, voordat u het nest verwijdert.
Let op: de meeste wespensprays bevatten permethrin en tetramethrin. Deze stoffen zijn zeer giftig! (Voor zowel mens, dier als milieu.) Voorkom dat u de stof inademt of binnenkrijgt. Voorkom ook contact met uw huid. Dit kan een allergische reactie veroorzaken. Laat bij binnen gebruik de ruimte goed luchten na het sprayen. Gebruik nooit dit gif waar u voedsel bereidt, zoals in de (buiten)keuken. Het is belangrijk dat u verantwoord te werk gaat. Laat dit het liefst aan een bestrijder over die veilig het wespennest verwijderen kan.
Wacht nadat u het nest behandeld heeft met bestrijdingsmiddel minstens een nacht, liefst lager voordat u het nest weghaalt. Probeer eerst met een lange stok het nest los te maken. Mochten er alsnog wespen actief zijn dan bent u niet te dichtbij. Stoot het nest los en spuit met de wespenspray op de resten van het nest voor de zekerheid. Komt het nest niet los en weet u zeker dat er geen wespen meer in het nest zijn? Dan kunt u het nest met een scherp voorwerp lossnijden en alles schoonmaken. Wij kunnen u helpen bij het wespennest weghalen.
We raden u aan om in de volgende gevallen niet zelf aan de slag te gaan maar een bestrijder in te schakelen die het wespennest verwijderen kan:
Vroeger was het vaak mogelijk een beroep te doen op de gemeente bij overlast door een wespennest. Veel gemeentes zijn hier tegenwoordig mee gestopt. Zit het nest op eigen terrein dan moet u het zelf (laten) verwijderen. U kunt de gemeente alleen inschakelen wanneer het wespennest op openbaar terrein zit. Zij regelen dan de bestrijding.
3. Laten verwijderen
Een van onze aangesloten bestrijders aan het werk:
De prijs voor het verwijderen van een wespennest kunnen wij u telefonisch meestal op voorhand geven. Dit is afhankelijk van:
Bel onze aangesloten bestrijder in uw regio, deze vertelt u graag meer over de kosten en mogelijkheden.
Uitzonderlijke gevallen
In uitzonderlijke gevallen kan het ook zijn dat u te maken heeft met een heuse wespenplaag. Hierbij heeft u soms te maken met meerdere wespennesten waardoor de kosten hoger uit kunnen vallen. Ook bij een wespenplaag staan wij voor u klaar!
Lees meer over:
De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:
Wespennestje in de spouwmuur snel geëlimineerd. Daarbij voor de zekerheid ook andere openingen in de muur behandeld. Bovendien op korte termijn beschikbaar.
Was er best snel, haar werk gedaan en goed uitleg gegeven
Het is een zeer professioneel bedrijf waar je snel en juist telefonisch contact mee kunt leggen. Direct weet je waar je aan toe bent, welke timing, wat de kosten zijn enz. Er is nagenoeg geen vraag meer te stellen. Dat wekt het nodige vertrouwen wat zeker niet wordt beschaamd. Daarnaast is er de garantie dat mocht het niet afdoende zijn(geweest) dat men dan kosteloos terugkomt. Dat was in ons geval zeker niet nodig. De bestrijding van het wespennest, wat op een erg lastige plek zat, was snel en accuraat bestreden.
Ze kwamen precies op de aangegeven tijd. Vriendelijk man met een duidelijk uitleg. Ook is de "nazorg" besproken, stel dat de wespen niet in 1x weg zijn.
Voor de bestrijding van een akelig wespennest kon ik al voor de volgende dag een afspraak maken. Het resultaat was al na een dag merkbaar. Nu een week later is alle activiteit rond het nest weg. Heel fijn!
Snelle en vriendelijke dame die het wespennest bij ons heeft verwijderd
Nette en keurige bestrijding en uitleg. En vriendelijk.
In de ochtend gebeld, en dezelfde middag iemand geweest om wespennest met succes te bestrijden!
Een wespennest in de grond van de tuin. Snel en vakkundig behandeld door Fabiola.
Neem vandaag nog contact op met De Bestrijdingsbrigade in uw regio!
Wilt u direct een wespennest verwijderen, of bent u benieuwd hoe u kunt voorkomen dat wespen zich in uw muren nestelen? Onze specialisten komen graag bij u langs om de wespen te verdelgen en wespennesten te verwijderen. We geven u ook advies over hoe u in de toekomst wespen overlast kunt voorkomen. De kosten voor wespenbestrijding verschillen sterk per klus. Bij ons kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.
Wij snappen dat het verwijderen van het wespennest snel en vakkundig moet gebeuren, zeker als u allergisch bent voor wespensteken. Onze specialisten komen zo snel mogelijk bij u langs om het wespennest te verwijderen. Vind onze aangesloten bestrijder bij u in de buurt:
De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in:
Veel mensen halen wespen en bijen door elkaar. Niet vreemd ook, want deze insecten zijn allebei geel en zwart van kleur. Wanneer u een geel-zwart gestreept beestje ziet vliegen, weet u mogelijk niet of het een bij of wesp betreft. Toch kunt u bijen en wespen eenvoudig uit elkaar halen. Zo zijn de kleuren van de wesp veel feller dan die van de bij. Qua uiterlijk kunt u dit ongedierte ook onderscheiden door de breedte van de taille. Zo heeft de bij een brede taille en de wesp een smalle. Tot slot kunt u bijen herkennen aan hun haartjes. Wespen hebben namelijk geen haren. Ook op basis van hun behoeften kunt u bijen en wespen onderscheiden. Zo komen wespen op menselijk, vaak zoet, eten af. De bij richt zich doorgaans uitsluitend tot bloemen, omdat deze nectar en stuifmeel bevatten. In ons artikel over de verschillen tussen bijen en wespen kunt u meer informatie vinden.
Het ontstaan van een wespennest begint altijd met de koningin. In het begin gaat het dus om slechts één enkele wesp. Zodra zij een begin gemaakt heeft met het nest, zet zij hier haar eerste eitjes af. Voordat u er erg in heeft, bestaat het nest al uit tientallen wespen. En het nest blijft alleen maar groeien en groeien wanneer u er niets tegen doet. Het is dus wel degelijk zaak om een wespennest te bestrijden. Indien u er niets tegen doet, kan het nest enorm groot worden. De overlast is dan niet meer te overzien. Alleen wanneer u het nest ver na de winter ontdekt, is bestrijden vaak niet meer nodig. Het nest is dan waarschijnlijk al verlaten. (Een wespennest is maar één jaar in gebruik.) Hierdoor kunt u het nest doorgaans zonder problemen verwijderen.
NEE, wij gebruiken niet dezelfde middelen als uit doe-het-zelf winkels. Voor het bestrijden van wespen hebben wij namelijk onze eigen bestrijdingsmiddelen. Deze zijn agressiever dan de middelen uit doe-het-zelf winkels. Wespen bestrijden is zodoende een stuk effectiever. Sommige van onze middelen hebben wel veel weg van de middelen uit doe-het-zelf winkels. Helemaal hetzelfde zijn ze echter niet. Wij kunnen u dan ook niet garanderen dat de middelen uit doe-het-zelf winkels altijd effectief zijn voor het bestrijden van wespen.
JA. Indien u een beroep op onze aangesloten bestrijders doet voor het verwijderen van een wespennest, weet u zeker dat het nest straks verdwenen is. Desondanks kan het voorkomen dat er opnieuw een nest ontstaat op dezelfde plek. Om te voorkomen dat u dan opnieuw opdraait voor de kosten, werken zij met seizoengarantie. Dit houdt in dat de aangesloten bestrijders zonder extra kosten nogmaals langskomen wanneer er in hetzelfde seizoen opnieuw een nest opduikt. Het dient daarnaast om dezelfde plek te gaan als het eerste nest. Onze garantie vervalt zodra de winter aantreedt. In de winter sterft het nest namelijk vanzelf uit. Onze garantie geldt overigens niet als u het advies van onze aangesloten bestrijder (gedeeltelijk) in de wind heeft geslagen.
JA. Een wespennest is altijd maar één jaar in gebruik. In het voorjaar maken de wespen een nieuw nest. Het nestmateriaal blijft echter wel achter. Als het nest leeg is kunt u dit weghalen. Heeft u overlast van het nest of bent u allergisch voor wespen dan raden we u aan niet af te wachten. Laat een bestrijder langskomen of verwijder het nest zelf.
Of je een wespennest kunt laten zitten, is afhankelijk van de locatie van het nest en of er nog wespen in het nest zitten. Zit het wespennest op een plek waar je geen last hebt van de wespen? En de wespen ook geen last hebben van jou? Dan kun je het nest gewoon laten zitten. Ook als het wespennest niet meer actief is, en er dus geen wespen meer in zitten, kun je het wespennest laten zitten. Heb je wel overlast van de wespen uit het nest? Laat het wespennest dan verwijderen door onze aangesloten ervaren bestrijders.
Een bestrijder maakt bij het bestrijden van wespen gebruik van wespenpoeder. Dit is, als je de juiste beschermende kleding en en nodige kennis hebt, de veiligste manier. Hoewel je een wespennest ook dood kunt maken met behulp van bijvoorbeeld kokend water of vuur, wordt dit afgeraden in verband met de veiligheid.
Als je een wesprennest niet laat verwijderen dan kan het nest het hele seizoen actief blijven. Pas als de temperatuur aan het einde van het jaar gaat zakken, zullen de wespen vanzelf dood gaan. Als je geen last hebt van de wespen, dan kun je het nest gewoon laten zitten. Het wespennest zelf zal in de meeste gevallen niet vanzelf weg gaan. Zodra het nest leeg is, kun je het nest wel zelf weghalen.
Hoe lang het duurt tot een wespennest dood is, hangt af van of je het wespennest laat bestrijden. Wanneer je het nest laat bestrijden, duurt het meestal enkele dagen totdat de wespen dood zullen zijn. Laat je het wespennest niet bestrijden, dan zullen de wespen aan het einde van het wespenseizoen dood gaan.
Om erachter te komen of een wespennest leeg is, kun je het beste het nest even goed in de gaten houden. Zie je gedurende 24 uur geen wespen meer in- of uitvliegen? Dan is het wespennest waarschijnlijk leeg.
Last van wespen of een wespennest in uw huis, tuin of pand?
Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.
De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van het wespenprobleem.