✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Heeft u last van vlooien?

Zoek op uw plaats

Vlooien bestrijden binnen uw woning

Vlooien bestrijden binnen uw woning kan een hele uitdaging zijn! Net als sommige andere ongediertesoorten zijn vlooien nauwelijks met het blote oog te herkennen. Pas wanneer er sprake is van een vlooienplaag binnen uw woning zult u de diertjes opmerken. Deze springen bijvoorbeeld uit uw tapijt, van uw stoffen bank of rond uw huisdieren. De Bestrijdingsbrigade helpt u niet alleen bij vlooien bestrijden. Ook voorzien we u graag van meer informatie over het ontstaan van een vlooienplaag. Op deze manier kunt u in de toekomst voorkomen, dat u te maken krijgt met vlooien in huis. De vlooien zijn niet alleen vervelend voor uzelf, maar zeker ook voor uw huisdieren. Reden genoeg om deze in een vroeg stadium te laten bestrijden door onze ervaren ongediertebestrijders.

 

Waarvan leven vlooien?

vlooien bestrijdenZoals reeds beschreven werd leven vlooien graag in de buurt van huisdieren. Denk bijvoorbeeld aan een hond, een kat, maar ook een konijn of cavia! De kans dat vlooien in de vacht van een konijn of cavia komen te zitten is kleiner dan bij een hond of kat. Dit valt te verklaren dor het feit dat konijnen en cavia’s over het algemeen alleen binnen uw woning of in de tuin leven. Zij komen niet in aanraking met andere dieren, waardoor de kans op verspreiding van vlooien klein is. Bij honden en katten is de kans op de verspreiding van vlooien logischerwijs veel groter. Goed om te weten: op de mens kan een vlo niet overleven.

 

Om te kunnen overleven hebben de vlooien bloed nodig, evenals een warme verstopplek. Deze verstopplek wordt de vlooien geboden in de vacht van huisdieren. Het bloed wordt niet alleen gebruikt om in leven te blijven. Ook hebben de vlooien dit nodig om hun eitjes te kunnen leggen. Wist u dat een vrouwtje tien tot vijftien keer haar eigen lichaamsgewicht aan bloed op kan zuigen bij uw huisdier?

 

Hoe herkent u een vlo?

Vlooien komen in verschillende soorten voor. Zo bestaat er onder meer een verschil tussen een hondenvlo en een kattenvlo. Ondanks de verschillen in naam, komt een kattenvlo ook vaak voor op honden. Het is zelfs zo, dat een kattenvlo vaker voorkomt in de vacht van honden, dan de hondenvlo zelf. Qua vorm en uiterlijk lijken de vlooien sterk op elkaar. Het is hierdoor lastig om ze van elkaar te onderscheiden. De vlooien hebben een klein lichaam van minder dan een centimeter groot. Normaliter is het lichaam wit van kleur. Doordat vlooien zich voeden met het bloed van uw huisdier krijgt het dier echter een rode of lichtbruine kleur. Aan de kop heeft het dier een klein voelspriet. Daarbij wordt het lichaam van een vlo vanaf de kop naar achter steeds iets breder.

 

Tip: houd er bij vlooien bestrijden rekening mee dat deze zowel kunnen kruipen als kunnen vliegen. Vaak wordt gedacht dat een vlo voornamelijk vliegt en springt. Dit is echter niet helemaal waar!

vlo

Wat zijn de gevolgen van een vlooienbeet?

Nadat een vlo een veilige plek gevonden heeft, vaak in de vacht van uw hond of kat, zal het dier een gaatje in de huid van het dier boren. Vervolgens wordt het gaatje geïnjecteerd met speeksel van de vlo. Het speeksel gaat het stollen van bloed onder de huid van uw huisdier tegen. Vervolgens wordt begonnen met het opzuigen van het bloed, om vervolgens eitjes in de vacht van uw huisdier achter te kunnen laten. Dit proces herhaalt zich meerdere keren op een dag.

 

Als gevolg van een vlooienbeet zullen er kleine bultjes op de huid van uw huisdier ontstaan. Dit valt te verklaren door het feit dat vlooien voor kleine gaatjes in de huid zorgen. Daarbij zorgt het helingsproces van deze wondjes voor jeuk bij een kat of hond. U herkent een vlooienbeet dan ook aan het hevige jeuken van uw dier. Mocht uw dier meer jeuk hebben dan normaal, dan is het verstandig om de huid te controleren op deze bultjes. Herkent u de kleine bultjes? Ga in dat geval zo snel mogelijk over op vlooien bestrijden! Wilt u alles weten over vlooienbeten bij zowel mensen als dieren? U leest het in deze uitgebreide blog over vlooienbeten.

 

Verschillende soorten vlooien

Eerder in dit artikel werd al aangehaald dat de vlooien zich in de vacht van verschillende diersoorten kunnen hechten. Uw hond, kat, konijn en cavia zijn ieder gevoelig voor de aanwezigheid van vlooien, doordat zij een prettige verstopplek voor de dieren bieden. Toch zijn er maar twee soorten die vaak voorkomen in Nederland: de katten- en hondenvlo. Ook werd eerder al benoemd, dat de kattenvlo niet alleen in de vacht van katten valt op te merken. Ook veel honden hebben de kattenvlo in hun vacht zitten, als zij te maken krijgen met vlooien.

 

Datzelfde geldt voor andere huisdieren die vlooien in hun vacht hebben: vaak gaat het om een kattenvlo. Naast de honden- en kattenvlo zijn er verschillende andere, veel minder vaak voorkomende vlooien. U kunt denken aan de egelvlo, de konijnenvlo en de mensenvlo. Voor vlooien bestrijden maakt het echter weinig uit om welk type vlo het gaat.

 

Symptomen van vlooien

Het kan verstandig zijn om de huid van uw huisdieren regelmatig preventief te controleren op kleine bultjes. De bultjes kunnen immers een symptoom van vlooien zijn. Ook kan een hond of kat zich steeds onrustiger gedragen, waarbij het dier zich regelmatig krabt. Het krabben duidt op jeuk, wat zodoende een symptoom van vlooien kan zijn. In het geval van katten kunt u extra alert zijn bij het wassen van het dier. Als een kat zichzelf wast, zal deze de vlooien opeten. Mocht uw kat een etende beweging maken tijdens het wassen, dan duidt dit mogelijk op de aanwezigheid van vlooien.

 

Naast de symptomen die bij dieren zelf voorkomen, kunt u ook letten op kleden en kussens. De eitjes van vlooien zullen uit de vacht van uw dier rollen. Aangezien het dier voornamelijk op een kleed of kussen ligt, zullen de vlooien hier als eerste te herkennen zijn. De vlooien springen bijvoorbeeld op uit het kussen of kleed.

 

Hoe kan ik vlooien zelf bestrijden?

Vlooien bestrijden begint logischerwijs bij het herkennen hiervan. Wees daarom alert op de reeds beschreven symptomen van vlooien. Het voorkomt dat uw huisdieren een lange tijd met een ernstige jeuk rond moeten lopen! In de dierenwinkel zijn verschillende middeltjes te koop, die de vlooien tegen kunnen gaan bij uw dier. Daarbij zijn er handige kammen verkrijgbaar, waarmee u de vlooien uit de vacht van uw hond of kat kunt kammen. Houd er rekening mee dat vlooien bestrijden met deze middelen alleen helpt bij de bestrijding van vlooien in de vacht van dieren.

 

Het is veel lastiger om vlooien te bestrijden die bijvoorbeeld op uw kussen of kleed leven. U zou de dieren met een stofzuiger kunnen bestrijden. Dit werkt echter niet altijd effectief genoeg, om snel van de vlooienplaag in huis af te komen.

 

Voorkomen van vlooien in huis

Het voorkomen van vlooien is nog beter dan de noodzaak van vlooien bestrijden. Vaak lijkt dit echter makkelijker dan het in de praktijk blijkt te zijn. Vlooien worden vaak pas opgemerkt op het moment dat deze jeuk bij uw huisdier veroorzaken. Een hond of kat kan de vlooien overal in de natuur oplopen. Om de kans op een vlooienplaag in huis te verkleinen is het verstandig om uw huisdier wekelijks te kammen met een speciale vlooienkam. Zo kunt u de vlooien al in een vroeg stadium herkennen en tijdig beginnen met vlooien bestrijden. De kans dat u nu alsnog te maken krijgt met een vlooienplaag is relatief klein. Het volledig uitsluiten van de aanwezigheid van vlooien in huis is nagenoeg onmogelijk. U zou hiervoor nooit met uw dier de natuur in kunnen gaan.

 

Werkwijze van De Bestrijdingsbrigade bij vlooien

Reeds werd al beschreven dat vlooien bestrijden in uw ruimtes in huis behoorlijk lastig kan zijn. De middelen die u op uw huisdier smeert hebben immers geen of nauwelijks effect op de vlooien die op kussens, dekens en kleden zitten. Het kan om die reden verstandig zijn om hier hulp bij in te schakelen. De Bestrijdingsbrigade biedt u deze hulp! Wij gebruiken verschillende dier- en milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen om de vlooien in uw ruimtes te bestrijden. Zo kan het bijvoorbeeld zinvol zijn om het gebruik van hitte te overwegen. De vlo en zijn larven kunnen erg slecht tegen hoge temperaturen, waardoor het dier al snel dood zal gaan.

 

Heeft u ook last van vlooien, die u wilt laten bestrijden? Vlooien bestrijden kunt u aan onze ongediertebestrijders overlaten! Wij komen graag bij u langs om uw woning te ontdoen van deze vervelende ongediertesoort.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar

Ongediertebestrijding
Werkgebied

De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Waar kunnen we u van dienst zijn?