✓ Bestrijding & preventie
✓ Bestrijding & preventie
✓ Milieuvriendelijk
✓ Snel en effectief
✓ Ook bij spoed
Zoek op uw plaats
Vlooien zijn een van de meest bekende en hardnekkige plaagdieren. Zelfs als u de vlooien in de vacht van uw huisdieren bestrijdt, kunnen er nog honderden of zelfs duizenden eitjes in uw huis liggen. Het is dan ook belangrijk om vlooien snel en effectief te bestrijden. Hoewel huismiddelen en preventieve maatregelen nuttig zijn, kunt u een (beginnende) plaag maar tot op een zeker niveau in toom houden. In de meeste gevallen heeft u een plaagdierenbestrijder nodig om het probleem op te lossen.
In dit artikel leggen we u uit hoe u omgaat met vlooien in huis. We leren u hoe u vlooien herkent, hoe u ze bestrijdt en hoe de ongediertebestrijder te werk gaat. Ook geven we u een aantal tips voor het voorkomen van vlooien.
Lees dus snel verder!
Vlooien komen overal in Nederland voor. Ze leven in de natuur en hebben het gemunt op warmbloedige dieren. Als u last heeft van vlooien in huis, zijn die dus waarschijnlijk door uw hond of kat binnengebracht. De vlooien, die tot wel 80 cm ver kunnen springen, verplaatsen zich graag via de vacht van een dier. Ze nestelen zich echter in de omgeving van een dier, bijvoorbeeld in een hondenmand of een vloerkleed. Ze verplaatsen zich naar dieren om zich met bloed te voeden, en laten jeukende plekjes achter. Meer over vlooienbeten kunt u lezen in ons artikel over vlooienbeten.
Het lastige aan vlooien is dat ze grote hoeveelheden eitjes leggen. Met het blote oog zijn deze lastig te zien. De eitjes en vlooienlarven kunnen zich overal in huis bevinden, waardoor het niet effectief is om alleen de vacht van uw huisdier te behandelen. Zelfs als u het huis voor langere tijd verlaat, bijvoorbeeld voor een vakantie, verdwijnt de vlooienplaag niet. De eitjes zullen simpelweg wachten tot er een geschikte gastheer is—uw hond of kat—en dan ontpoppen.
In Nederland zijn de hondenvlo en kattenvlo de meest voorkomende vlooiensoorten. Deze soorten zien er vrijwel hetzelfde uit. De namen kunnen verwarrend zijn, dus het is goed om te benadrukken dat hondenvlooien op katten kunnen voorkomen, en andersom.
Vlooien kunnen niet op mensen leven, hoewel ze bij de mens af en toe wel een beet achterlaten.
Vlooien zijn lastig te herkennen. Een vlo is maar 2 of 3 mm klein; een vlooieneitje een halve millimeter. De kattenvlo en hondenvlo zien er hetzelfde uit: ze zijn roodbruin en hebben geen vleugels. Vlooieneitjes zijn ovaal en witkleurig. Doordat ze zo klein zijn kunt u ze met het blote oog nauwelijks zien.
U kunt er op verschillende manieren achter komen of uw huisdieren vlooien hebben. Vlooien nestelen zich vaak achter de oren, bij de lies en oksels, en op de rug. Het is verstandig om deze plekken geregeld met een vlooienkam te controleren. U kunt de aanwezigheid van vlooien ook afleiden aan hun uitwerpselen. Dit zijn kleine, zwarte korreltjes die op de vacht kunnen achterblijven.
Tot slot kunt u vlooien herkennen aan de symptomen waarmee uw dier kampt. Let bijvoorbeeld op of uw dier zich regelmatig krabt en bijt. Dit kan namelijk op jeuk duiden. Ook kunnen er kleine, rode stippen op de huid zitten als het dier gebeten is. U vindt deze vlooienbeten vaak op de onderkant van de poten of op de voeten.
Vlooien komen nagenoeg altijd via een dier binnenshuis. Uw hond of kat kan op allerlei plekken besmet raken met vlooien: struiken, bomen, gras, en nog veel meer. Het is dan ook lastig om vlooien helemaal te voorkomen.
Als de vlooien zich eenmaal gehuisd hebben op hun gastheer (uw dier), verspreiden ze hun eitjes in groten getale door het huis. Uw tapijten, meubilair, gordijnen en lakengoed zijn de ideale broedplaats voor de vlooien. De larven vinden hier namelijk de nodige voeding en warmte.
Een vlooienplaag ontwikkelt zich erg snel. Een vlo legt namelijk tot wel 50 eitjes. Het duurt een week voordat die eitjes uitkomen, en daarna nog maar drie weken totdat de larven volwassen zijn. Het aantal vlooien kan zich dan ook in een korte tijd aanzienlijk verspreiden. Grijp bij de aanwezigheid van vlooien dus op tijd in en schakel een ongediertebestrijder in.
U kunt vlooien gedeeltelijk zelf bestrijden. Het is zeker verstandig om preventieve maatregelen te nemen en bijvoorbeeld regelmatig de vacht van uw dieren te controleren. Het is vrijwel onmogelijk om een vlooienplaag uit te roeien zonder professionele hulp. De vlooien kunnen zich namelijk op talloze (moeilijk bereikbare) plekken bevinden.
Hieronder delen we een aantal tips waarmee u vlooien kunt voorkomen en bestrijden. Let wel op dat het nooit mogelijk zal zijn om de binnenkomst van vlooien helemaal te voorkomen.
Het bestrijden van een vlooienplaag begint met stofzuigen. De ongediertebestrijder doet dit meestal niet zelf; het wordt aan de klant overgelaten. Het is belangrijk dat er grondig gestofzuigd wordt. Sla zo min mogelijk plekken over. De onderkant van de bank, het bed en de radiatoren mag niet vergeten worden. Ook mogen moeilijk bereikbare gaten en kiertjes niet vergeten worden.
De ongediertebestrijder gebruikt een gif om alle vlooien, larven en vlooieneitjes uit te roeien. Dit middel is niet beschikbaar voor particulieren. Het wordt vermengd met water en met een hoge- of lagedrukspuit aangebracht. Soms wordt het middel ook verneveld. Hiermee verzekert de ongediertebestrijder dat ook de lastig bereikbare plekken behandeld worden.
De ongediertebestrijder is een uur of twee bezig. Vervolgens mag u het huis twee uur niet in. Nadat de bestrijder klaar is, mag u het huis een tijdje niet stofzuigen.
De ongediertebestrijder gebruikt een zogenaamd residueel gif. Dat betekent dat het gif een langere tijd achterblijft en effectief is. Daardoor wordt de plaag definitief uitgeroeid, in tegenstelling tot commerciële anti-vlooienmiddelen.
Heeft u met een (beginnende) vlooienplaag te maken? Wacht dan niet te lang om in actie te komen. Het is namelijk erg lastig om een vlooienplaag uit te roeien. En als het aantal vlooien in uw woning flink stijgt, kan dat erg vervelende gevolgen hebben voor u en uw huisdieren.
Een ongediertebestrijder kan het probleem nauwkeurig en in zijn geheel oplossen. En gelukkig kunt u via De Bestrijdingsbrigade makkelijk en snel een ervaren en betrouwbare ongediertebestrijder vinden. Het enige wat u hoeft te doen, is uw plaatsnaam op deze pagina te selecteren!
Als u van vlooien(eitjes) af wilt komen, kunt u het beste regelmatig stofzuigen. Hiermee bereikt u namelijk veel moeilijk bereikbare plekken. Gooi de stofzuigerzak na het stofzuigen altijd (buiten) weg.
U vindt vlooien en vlooieneitjes vooral op de vloer. Daarom is stofzuigen ook zo’n effectieve bestrijdingsmethode.
Ja, vlooien nestelen zich graag op textiel. Vooral vlooienlarven zijn hierop verzot, ze vinden er namelijk de nodige voedingsstoffen. Vlooien nestelen zich echter ook op andere plekken. Zo kunnen ze ook achter of onder de plinten zitten.
De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:
De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:
Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?
Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.
De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.