Dé ultieme gids om muizen te bestrijden

Muizen bestrijden

Dé ultieme gids om muizen te bestrijden

Muizen kunnen een ware plaag vormen in huis. Ze lijken vanuit het niets in huis te komen en zijn soms met geen mogelijkheid meer weg te krijgen. Toch is het vaak nog goed mogelijk om de muizen op een effectieve manier te verdrijven. We hebben de ultieme gids samengesteld met de beste muizen bestrijden tips.

 

Waar komt de muizenplaag vandaan?

Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van de muizenplaag te verhelpen. Wanneer je het hele huis volzet met muizenvallen zul je daarmee de symptomen (de muizen zelf) wel kunnen bestrijden, maar daarmee ben je nog niet van de muizenplaag zelf af. Muizen planten zichzelf razendsnel voort en kunnen dus in een mum van tijd weer terug zijn.

Probeer dus eerst te onderzoeken waarom de muizen je woning binnenkomen en hoe ze dat doen. Heb je veel kieren in de muren? Probeer dan die kieren af te dichten. Kunnen de muizen gemakkelijk bij voedselvoorraden in de kelder komen? Stop het voedsel dan weg in afgesloten tonnen. Zorg ervoor dat muizen geen reden meer hebben om binnen te komen en dat je de oorzaak van de muizenplaag vindt.

 

Zelf muizen gaan bestrijden? Bekijk de tips uit onze infographic!

 

Infographic over muizen bestrijden

Tips nodig voor het bestrijden van muizen? Bekijk onze infographic!

 

Vang de muizen levend met een diervriendelijke muizenval

Afhankelijk van hoe diervriendelijk je bent, kun je eerst proberen de muizen levend te vangen. Er zijn vallen beschikbaar waar de muis in loopt, waarna de toegang van de kooi wordt afgesloten. De muis kan er dan dus niet meer uit. Je kunt ‘m dan zelf buiten loslaten. Let wel op dat je regelmatig bij de diervriendelijke muizenval gaat kijken, anders sterft de muis de hongerdood en laat je ‘m alleen maar lang lijden.

 

Andere muizenvallen en gif om muizen te bestrijden

Een andere optie is om muizenvallen en muizengif te plaatsen. Muizenvallen zijn nog altijd de meest populaire en effectieve middelen voor het bestrijden van muizen. Ze geven wel veel rommel doordat de muis met veel kracht wordt vastgeklemd en dus vaak deels openspat.

Ook kun je gif leggen op plekken waan de muizen komen. Muizengif is zeer effectief doordat de muizen het vaak meenemen naar hun nest en ook aan de jongen voeren. Je treft hiermee dus niet alleen de mobiele muizen, maar ook eventuele jongen waar je op dit moment nog geen last van hebt.

 

Muizen in huis bestrijden? Let op je huisdieren, vogels en kinderen!

Let bij het plaatsen van muizenvallen en muizengif wel goed op dat de vallen en het gif onbereikbaar is voor kinderen, voor andere huisdieren en voor vogels. Het gif is niet alleen voor muizen dodelijk, maar kan ook voor kinderen zeer gevaarlijk zijn; zeker wanneer ze nog klein zijn! Mocht je een vergiftiging vermoeden, neem dan direct contact op met de hulpdiensten.

Ook wanneer je katten hebt is het goed opletten met het bestrijden van muizen in huis met muizengif. De kat zal zelf niet snel het muizengif opeten (ze hebben hele andere voedselvoorkeuren dan de muizen zelf hebben), maar ze kunnen wel een vergiftigde muis opeten. De muis zal niet direct na het opeten van het gif komen te overlijden, maar wel al snel trager worden en hierdoor een gemakkelijke prooi vormen voor katten. Daardoor kan het zijn dat de kat een vergiftigde muis in uw huis opeet. Houd er dus goed rekening mee dat je katten vergiftigde muizen kunnen opeten en beperk de hoeveelheid gif bij aanwezigheid van katten. Eventueel kun je de katten een week naar de opvang brengen tot de muizen in huis echt dood zijn.

 

Katten… de beste muizenverjagers?

Maar nu we het toch over katten hebben: katten zijn misschien wel de beste muizenverjagers. Ze eten niet alleen muizen op, maar zullen ook een kattengeur in en rondom de woning achterlaten. Muizen zijn slimme dieren met zeer goed ontwikkelde reukorganen, waardoor ze het snel in de gaten zullen hebben wanneer er ergens katten rondhangen. Daardoor hebben katten al een preventieve werking. Muizen blijven beter weg van woningen waar katten aanwezig zijn.

Koop echter niet zomaar een kat, en al helemaal niet omdat je alleen even van een muizenplaag af wil komen. Katten zijn dieren die veel liefde nodig hebben en goed verzorgd moeten worden. Mocht je ze enkel als muizenjager willen hebben, overweeg dan eens om een kat van een bekende te lenen voor bijvoorbeeld een maand.

 

Muizen verjagen

Katten kunnen uitstekende muizen vangers zijn.

Muizen verjagen met geluid

Hier en daar horen we succesverhalen van mensen die muizen verjagen met geluid. Het gaat hier om het verjagen van muizen met ultrasone geluiden. Dat klinkt plausibel. Muizen hebben immers relatief grote oren waarmee ze de ultrasone geluiden goed kunnen horen. Je kunt daarom overwegen om het een kans te geven en te proberen de muizen met geluid te verjagen. Onderzoek wijst echter uit dat het middel niet heel effectief is. Bovendien kunnen mensen met een goed gehoor (vaak jongere mensen) en huisdieren de hoge tonen van het ultrasone geluid goed horen en veel hinder ondervinden.

 

Muizen verdelgen: houd het wel diervriendelijk

Het verdelgen van muizen is per definitie natuurlijk niet diervriendelijk. Maar probeer de methode waarmee je de muizen verdelgt wel enigszins humaan te houden. Lange tijd waren lijmplankjes heel populair. Hierbij kwamen de muizen vast te zitten op de lijmstrook, waar ze dus ook niet meer vanaf kwamen. De muizen die verdelgd werden zagen een langzame dood tegemoet en stierven aan stress, honger of uitdroging. In hun wanhoop knaagden ze soms zelfs hun eigen poten af om maar los te komen. Tegenwoordig zijn deze manieren van muizen verdelgen terecht verboden omdat de methode te gruwelijk was.

Last van muizen? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade u helpen!

 

Huur een professionele muizenverdelger in

Mocht je echt met de handen in het haar zitten en totaal niet van de muizenplaag af komen, overweeg dan om een professionele muizenverdelger in te schakelen. Een professional, zoals een ongediertebestrijder, heeft vaak veel ervaring met het bestrijden en voorkomen van muizenplagen, waardoor je vaak voorgoed – of in ieder geval voor een langere periode – van muizen af kunt komen. Ook kan hij je voorzien van persoonlijke tips om de kans op terugkeer van de muizenplaag zo gering mogelijk te houden. Hulp nodig bij het verdelgen van muizen? Dan kun je contact opnemen met De Bestrijdingsbrigade, specialist in ongediertebestrijding!

 

Muizenplaag voorkomen is beter dan genezen

Onthoud ook zeker dat het voorkomen van muizen beter is dan het verwijderen van muizen. Muizen kunnen voor veel overlast zorgen en zijn vaak lastig te bestrijden. Houd daarom de woning netjes, voorkom dat muizen etenswaren kunnen ruiken en makkelijk kunnen bereiken en let goed op de symptomen die op de aanwezigheid van muizen kunnen wijzen. Hierdoor houdt u de kans op de komst van muizen zo klein mogelijk.

 

Heeft u hulp nodig bij het bestrijden van ongedierte? Neem dan contact op met De Bestrijdingsbrigade.

Tags:


Waar kunnen we u van dienst zijn?