Steeds meer rattenoverlast in Enschede

rat op lamp

Steeds meer rattenoverlast in Enschede

Ratten vormen voor veel woningbezitters een nachtmerrie! Niet voor niets, want ratten kunnen voor een ernstige schade aan uw woning en tuin zorgen. Daarbij nemen de beestjes verschillende ziektes met zich mee, die zeker voor kinderen en ouderen met een lage weerstand gevaarlijk kunnen zijn. Ratten bestrijden is in de afgelopen periode steeds lastiger geworden, doordat het sinds 1 januari van 2017 niet langer toegestaan is om rattengif te gebruiken. Het gebruik van muizen- en rattengif is verboden geworden, om te voorkomen dat andere dieren sterven als gevolg van deze gifstoffen. Vogels kunnen de rattenkorrels aanzien voor voedsel, waardoor zij ernstig ziek worden en in veel gevallen zullen sterven.

 

Onder meer in Enschede is het door deze verandering steeds lastiger geworden om van de ratten af te komen. In deze stad spreekt men van een heuse rattenplaag! De gemeente ontving in 2017 al meer dan 1.200 meldingen over ratten binnen of rondom woningen. Dit is ten opzichte van de afgelopen jaren maar liefst 20 procent meer. Volgens de gemeente blijkt het echter zeer lastig te zijn om de ratten effectief te bestrijden. Een oplossing is zodoende nog niet gevonden!

 

Grote afvalhopen oorzaak van rattenkomst

Het feit dat men in Enschede zo’n last heeft van de ratten is niet onverklaarbaar. In het afgelopen jaar werd het afvalbeleid door de gemeente veranderd, waardoor het afval minder vaak wordt afgehaald. Gek is deze wijziging niet, want ook veel andere gemeentes zijn in de afgelopen periode overgestapt op een nieuw beleid. Dit leidde onder meer in Den Haag voor een soortgelijk probleem, waarbij het aantal meldingen van ongedierte sterk toenam. Buurtbewoners in Enschede proberen elkaar te wijzen op de gevaren van de afvalhopen die rond de containers ontstaan. Deze afvalhopen bevatten dermate veel etensresten, dat ratten zich hier kunnen voeden. Niet alleen is het een vies idee dat er ratten rond de afvalhopen lopen, ook zorgen zij dat de afvalzakken beschadigd worden. Het afval komt zo door de hele straat te liggen bij een harde wind.

 

In Enschede heeft men voornamelijk last van de bruine rat, wat samen met de zwarte rat de meest voorkomende rattensoort is in Nederland. Wanneer u te maken krijgt met een bruine rat, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te bestrijden. Mocht u dit te lang blijven uitstellen, dan zult u al snel te maken krijgen met een heuse rattenplaag. De bruine rat kan zich namelijk ontzettend snel voortplanten, waarbij een vrouwtjesrat vaak al snel meer dan dertig jongen per jaar krijgt. Doordat er voldoende voedsel te vinden is in Enschede, zal de rat niet snel sterven. Gemiddeld genomen leeft een bruine rat drie jaar.

 

Ratten bestrijden in Enschede steeds lastiger

Ratten bestrijdenZoals reeds beschreven is het voor ongediertebestrijders in Enschede steeds lastiger geworden om ratten te bestrijden, nu het gebruik van rattengif niet langer is toegestaan. Het rattengif mag alleen gebruikt worden door gecertificeerde ongediertebestrijders, als alle andere mogelijkheden geprobeerd zijn. Dit betekent dat het riool in een perfecte staat moet verkeren, dat het groen in Enschede onder controle is en dat er niet langer afval op straat ligt. In de praktijk blijkt het zeer lastig om hieraan te voldoen! Daarbij zou het veel tijd kosten om het riool volledig op orde te krijgen, alvorens begonnen kan worden met de effectieve bestrijding van de bruine rat in Enschede.

 

Door andere primitieve middelen in te zetten kan in ieder geval een begin gemaakt worden aan de bestrijding van de bruine rat. Dit doet men onder meer met lokdozen, waarin een rattenklem verwerkt zit. Het lokmiddel in deze doos zorgt dat de rat richting de doos wordt getrokken, waarna de rattenklem het beestje in een keer zal doden. Volgens buurtbewoners in Enschede zijn deze lokdozen met rattenklemmen echter niet altijd even efficiënt. In sommige gevallen weten de ratten te ontkomen, waarbij het lokmiddel meegenomen is.

 

Ratten voorkomen door afval op te ruimen

Naast het bestrijden van ratten is het minstens zo belangrijk om te voorkomen dat de ratten direct weer terugkeren. Men wordt er in Enschede dan ook op geattendeerd dat het deponeren van de zakken met afval rond een container de rattenplaag niet zullen verhelpen. Probeer het afval beter te scheiden, zodat het veranderde afvalbeleid van de gemeente niet langer een probleem vormt.

 

Wat kan ik zelf doen tegen ratten?

Doordat ratten ziektes met zich mee kunnen dragen, probeert men er alles aan te doen om de kans op ratten in en rondom hun woning zo klein mogelijk te maken. U moet er als ouder immers niet aan denken, dat uw kind in aanraking komt met de besmette ratten. Eerder schreven wij een blogartikel over het bestrijden van ratten en de stappen die u hier zelf bij kunt zetten. U kunt deze blog “Ratten bestrijden doe je zo!” eens teruglezen om te zien hoe u de bruine rat ver van uw woning houdt.

 

Mocht u het lastig vinden om de ratten zelf op een effectieve wijze te bestrijden, dan kunt u onze ongediertebestrijders inschakelen. Zij kunnen u helpen bij de bestrijding van de bruine rat in en rondom uw woning.