Stroomstoring in Veghel door ongedierte

Rat

Stroomstoring in Veghel door ongedierte

Afgelopen week werd een groot deel van Veghel opgeschrikt door een stroomstoring. In totaal kwamen maar liefst 640 woningen zonder stroom te zitten. Ook de straat- en verkeerslichten werkten niet meer. De bron van deze stroomstoring was te herleiden tot een kortsluiting en brand in een stroomstation in een van de getroffen wijken. Hoe kan deze kortsluiting echter ontstaan? Was het stroomstation niet goed onderhouden? Nu blijkt dat de kortsluiting zeer waarschijnlijk veroorzaakt is door een rat die tussen de stroomkabels zat. Het duurde uren voordat reparateurs de stroomstoring volledig verholpen hadden.

Harde knal voorafgaand aan de stroomstoring

Het uitvallen van de stroom in Veghel werd voorafgegaan door een harde knal, zo melden bewoners uit de getroffen wijken. Niet veel later kreeg de brandweer in Veghel een melding binnen, dat er een stroomhuisje in brand zou staan. Later bleek het niet om een brand te gaan, maar voornamelijk om rookontwikkeling binnen dit huisje. Wel gaf een van de bewoners rondom dit stroomhuisje tegen lokale media aan dat zij een grote steekvlam uit het stroomhuisje zag komen. Nadat het huisje geventileerd was door de brandweer kon begonnen worden met het herstel van de kortsluiting.

Lange tijd zonder stroom

Vervelend voor de bewoners van Veghel was dat het herstel van het stroomhuisje de nodige tijd in beslag nam. Sommige woningen hadden vrijwel direct na het uitvallen van de stroom weer de beschikking over elektra in huis. Anderen kwamen bijna drie uur zonder stroom te zitten. Bewoners losten het creatief op, door gebruik te maken van kaarsjes om de kamers te verlichten. Overigens was de schade aan het stroomhuisje de avond van de stroomstoring nog niet hersteld. Reparateurs kozen voor een tijdelijke omleiding van de stroom, om te voorkomen dat bewoners nog langer zonder stroom zouden zitten.

Rat als oorzaak van de stroomstoring

Het feit dat deze stroomstoring zeer waarschijnlijk door een rat veroorzaakt is, toont aan hoe belangrijk het is om ongedierte door de ongediertebestrijding in Veghel te laten bestrijden. Wanneer u dit te laat doet, kunnen er vervelende complicaties optreden! De stroomstoring is hier een goed voorbeeld van. Ratten hebben dermate scherpe tandjes, dat zij de stroomkabels eenvoudig kapot kunnen knagen. Als gevolg hiervan ontstaat er een kortsluiting, die lastig te herstellen is. Niet alleen in stroomhuisjes kunnen ratten voor een dergelijke schade zorgen. Ook in uw eigen woning kan ongedierte voor het beschadigen van elektrakabels zorgen.