Restaurants in Tilburg onder toezicht vanwege hygiëne en ongedierte

Ongedierte Tilburg

Restaurants in Tilburg onder toezicht vanwege hygiëne en ongedierte

TILBURG – Bij het bezoeken van een restaurant wilt u verzekerd zijn van een goede hygiëne. Wanneer een restaurant de hygiëne niet op orde heeft kan dit voor ernstige gezondheidsrisico’s zorgen. In het bijzonder voor mensen met een verslechterde weerstand! Een te hoge concentratie bacteriën in de aan klanten voorgeschotelde gerechten kan voor vervelende ziektes zorgen. Dit is de reden dat verschillende restaurant in Tilburg onder verscherpt toezicht zijn komen te staan van de Voedsel- en Warenautoriteit. Overigens zijn niet alleen restaurants in Tilburg onder verscherpt toezicht komen te staan. Ook restaurants uit verschillende andere plaatsen in Noord-Brabant moeten werken aan een betere hygiëne in hun pand.

Een restaurant komt onder verscherpt toezicht te staan las het meerdere boetes in de afgelopen twee jaar gekregen heeft. Dit leidde ertoe dat in de periode van november 2015 tot augustus 2016 129 verschillende restaurants onder verscherpt toezicht kwamen te staan van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De boetes die in de periode hiervoor gegeven waren hadden vaak te maken met een onhygiënische bereidingswijze van voedsel of de aanwezigheid van bedorven voedsel in de keuken, zo meldt RTL Nieuws.

Heel opvallend aan het rapport wat door RTL Nieuws werd ingezien om over dit item te kunnen berichten, is het feit dat meer dan de helft van de betrokken restaurants Oosterse gerechten aan bezoekers aanbiedt. Het gaat hierbij om Chinese, Indonesische, Japanse en Thaise restaurants. 69 van de 129 restaurants die onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kwamen te staan hadden een Oosters tintje.

Onhygiënische manier van werken in restaurants

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gingen in de afgelopen periode verschillende restaurants af om deze te keuren op hun hygiëne. Hierbij bleek dat de hygiëne in verschillende restaurants te wensen overliet. Zoals reeds beschreven werden gerechten op een onhygiënische wijze bereid en werd er voedsel gevonden wat over datum was. Ook onbedekte voedingswaren werden zeer regelmatig binnen de restaurants aangetroffen. Het niet afdekken van voedingswaren leidt ertoe dat verschillende ongediertesoorten op het eten kunnen komen te zitten en hierbij verschillende bacteriën achterlaten. Deze bacteriën kunnen op hun beurt zorgen voor het ontstaan van schimmels op het eten.

Overigens kwam het ongedierte niet alleen voor op het eten zelf, denk aan vliegen en mugjes, ook bleken er andere ongediertesoorten in de restaurants te leven. In woningen vindt men de aanwezigheid van ongedierte vaak al zeer onplezierig, laat staan in restaurants. Muizen en vliegen verspreiden bacteriën door de ruimte, waardoor de kans bestaat dat bezoekers van een restaurant met ziektes te maken krijgen. Veel restauranthouders hebben echter geen idee hoe ze van deze ongediertesoorten af kunnen komen. Wel meldt RTL Nieuws dat de restaurants in Tilburg vorig jaar verschillende maatregelen hebben genomen om de hygiëne in het pand te verbeteren. Zo kunnen nieuwe boetes in de toekomst worden voorkomen.

Vooral de poepbacterie vormt een probleem

In veel van de restaurants die door inspecteurs van de NVWA zijn onderzocht komt de poepbacterie maar liefst vijftig keer vaker voor dan de gestelde norm toelaat. Dit geeft aan hoe groot het probleem van deze bacterie is en de moeite die restaurants hebben met het bestrijden hiervan. Voedingswaren waar zoveel bacteriën op leven zijn niet meer te eten en moeten worden weggegooid zo stelt Rijkelt Beumer (microbioloog).

Wanneer u als bezoeker van een restaurant een verzwakte weerstand heeft en gerechten eet waarin de concentratie van de poepbacterie te hoog is, dan kunt u ziek worden. Zeker bij jongere kinderen, zwangere vrouwen en senioren kan dit risico’s met zich meebrengen. In het ergste geval belanden zij als gevolg van de aanwezigheid van deze bacterie in het ziekenhuis. Iets waar u logischerwijs niet aan moet denken als u een avondje buiten de deur wilt eten. De vraag is of een boete van de NVWA voldoende is om de restauranteigenaren in te laten zien dat zij de aanpak van het bestrijden van de poepbacterie moeten aanscherpen.

Bestrijden van ongedierte in restaurants

Aan de basis van de verspreiding van de poepbacterie binnen een restaurant ligt de aanwezigheid van verschillende ongediertesoorten. Zeker vliegen kunnen deze bacterie eenvoudig op verschillende voedingswaren achterlaten als deze niet worden afgesloten. Om de te hoge concentratie van de poepbacterie tegen te gaan is het dan ook belangrijk om te beginnen bij het bestrijden van ongediertesoorten. De Bestrijdingsbrigade is een specialist in ongediertebestrijding in Tilburg en andere Noord-Brabantse plaatsen. Dit bedrijf raadt restauranthouders ten zeerste aan om een ongediertebestrijdingsdienst in te schakelen om het ongedierte aan te pakken.

Veel mensen zijn geneigd om direct vergif te gebruiken om ongedierte te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende sprays die gebruikt kunnen worden om vliegen en mugjes te doden. Beeld u zich eens in dat de nevel van deze spray op de gerechten in de keuken terechtkomt! Net als de poepbacterie kan ook de nevel van deze gifstoffen gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakte weerstand. Het gebruik van gifstoffen is dan ook niet de oplossing voor het bestrijden van ongedierte. Vaak is dit zelfs niet effectief, omdat er al snel nieuwe vliegen zullen verschijnen.

Doelgerichte aanpak voor een verbeterde hygiëne

De Bestrijdingsbrigade geeft aan dat een goed plan van aanpak essentieel is bij het bestrijden van ongedierte en daarmee het verbeteren van de hygiëne in een restaurant. Volgens deze specialisten in het bestrijden van ongedierte begint dit bij het uitvoeren van een uitgebreide inspectie. Hiermee krijgen restauranthouders een goed beeld van de ongediertesoorten die in hun pand voorkomen, op basis waarvan vervolgens gehandeld kan worden. Het bestrijden van muizen vergt immers een andere aanpak dan het bestrijden van een wespennest of mieren.