Katten veroordeeld tot het vangen van muizen in de PI Vught

Muizen vught

Katten veroordeeld tot het vangen van muizen in de PI Vught

VUGHT – In de regio Den Bosch staat de bekendste gevangenis van Nederland. De Penitentiaire Inrichting Vught staat landelijk bekend als de verblijfplaats van enkele van de zwaarste criminelen die ons land rijk is. Zij verblijven voornamelijk in de EBI, oftewel Extra Beveiligde Inrichting, van het gevangeniscomplex. De PI Vught huisvest echter nog veel meer verschillende soorten criminelen. Zo is er bijvoorbeeld ook de Inrichting voor Stelselmatige Daders. Ook wel ISD genoemd. Op deze afdeling zitten veelplegers hun straf uit. Zij worden langzaam voorbereid op een terugkeer in de maatschappij op een manier die heb op het rechte pad moet houden. De gevangenen genieten daarom van meer vrijheden en luxe. Zo is er bijvoorbeeld ook een tuin in dit gedeelte van de gevangenis. Daar hebben ze de laatste tijd nogal last van muizen. Het gevangenisbestuur en een dierentehuis in Den Bosch hebben een bijzondere oplossing bedacht om de muizen te bestrijden.

Wilde en schuwe katten krijgen een tweede kans

De oplossing voor het muizenprobleem in de PI Vught moet worden aangepakt door twee wilde en schuwe katten uit een asiel in Den Bosch. Het zijn katten die door hun gedrag niet geschikt zijn om teruggeplaatst te worden in een thuissituatie. De toekomst van de twee katten in het asiel was daardoor niet erg rooskleurig. Nu dat ze in de gevangenis in Vught een probleem hebben met muizen werd een originele oplossing bedacht. Muizen die wild zijn staan er namelijk om bekend dat zij op muizen jagen. Dit wordt dan ook hun taak binnen de muren van de PI Vught. Zij mogen naar hartenlust in de tuin rondrennen om de muizen te bestrijden. De wilde en schuwe katten krijgen hierdoor, net zoals de gevangenen, een tweede kans.

Muizen door een ongediertebestrijder laten bestrijden

Hoewel het een leuk idee is om op deze manier muizen te bestrijden, ziet de ongediertebestrijder regio Den Bosch wel enkele problemen met het plan van de gevangenis. Zo wordt in het nieuwsbericht dat door de PI Vught naar buiten is gebracht ook gesproken over de mogelijkheid dat de katten met de gevangenen gaan socialiseren. Als dit betekent dat de katten bijgevoerd gaan worden dan zullen zij al snel de drang om achter muizen aan te rennen verliezen. Bovendien zijn muizen slimme dieren die vaak leren hoe zij kunnen voorkomen om door katten gevangen te worden. Als de gevangenis snel van het muizenprobleem verlost zou willen zijn dan hadden zij beter de ongediertebestrijding Den Bosch in kunnen schakelen.