Kastanjebomen met bruine bladeren in Den Bosch door mineermotten

kastanjeboom

Kastanjebomen met bruine bladeren in Den Bosch door mineermotten

In Den Bosch zijn op verschillende plekken in de stad kastanjebomen met bruine bladeren te zien. Onder andere op de Parade en in de Casinotuin lijkt het of voor de kastanjebomen de herfst al is aangebroken. Dit is een vreemd verschijnsel in deze tijd van het jaar. Andere bomensoorten in de regio Den Bosch hebben namelijk nog mooie groene bladeren die normaal zijn voor de zomerperiode. Nader onderzoek heeft aangetoond dat de boosdoener van dit rare natuurfenomeen een plaag van mineermotten is. De rupsen van deze mottensoort voeden zich met het bladmoes uit de bladeren van een kastanjeboom. Dit is een normaal verschijnsel in de natuur, maar door de grote getalen mineermotten zijn de bladeren van vele bomen in de regio dit jaar afgestorven. 

Oorzaak overlast kastanjemineermotten

We hebben al meerdere keren melding gemaakt dat de milde winter en het warme voorjaar zorgen voor een grotere overlast van ongedierte. Zo hebben we dit jaar bijvoorbeeld ook met een stijgende overlast van wespen te maken gehad, omdat meer wespenkoninginnen dan normaal de winter hebben overleefd en zij eerder begonnen zijn met het opzetten van wespennesten. De oorzaak van de overlast van mineermotten in de regio Den Bosch is ook te verklaren door het warme voorjaar. De lange droge periode zorgt voor ideale omstandigheden voor de mineermot om zich te ontwikkelen en voort te planten. Normaal gesproken zorgt regenval ervoor dat de motten zich niet naar nieuwe plekken in de stad kunnen verplaatsen. Door deze omstandigheden is er dit jaar, net als bij de wespen, ook sprake van meerdere generaties mineermotten.

Advies voor bestrijding van het ongedierte

De ongediertebestrijder in Den Bosch heeft wel advies voor de bestrijding van het ongedierte. Het bestrijden van de mineermotten door de hele stad zal echter niet zo makkelijk zijn. Wanneer de ongediertebestrijding bij u thuis in Den Bosch zou plaatsvinden adviseert de bestrijder om gebruik te maken van feromoonvallen. Dit zijn vallen die in de kastanjeboom geplaatst worden om de mannetjesrupsen te vangen. Het is een bestrijdingsmethode die effectief is als het om een enkele boom in de tuin van een woning gaat. In dit geval is het echter zeer lastig om alle kastanjebomen in de stad van feromoonvallen te voorzien en deze steeds met de hand te legen. Het beste advies voor de ongediertebestrijding is daarom het verwijderen van de gevallen bladeren, zodat de motten hier niet ik kunnen overwinteren. Met deze maatregel zal de grote overlast van mineermotten volgend jaar niet terugkeren.