15 sep Groep wandelaars in Eindhoven aangevallen door Hoornaars!
EINDHOVEN – In Eindhoven is een groep wandelaars op zaterdagavond 3 september aangevallen door een zwerm agressieve hoornaars. De vijf nietsvermoedende wandelaars en hun hond werden plotseling door de groot uitgevallen wespen aangevallen. Ze daagden de dieren niet uit, ze liepen gewoon langs de rivier de Dommel.
Last van de steken
Hoornaars kunnen venijnig steken, zo ontdekten de wandelaars. Sommige mensen werden zelfs nog meer dan twintig keer gestoken! De wandelaars zetten het op een rennen en een paar honderd meter verder waren ze eindelijk van de dieren af. Snel belden ze de ambulance, waarna ook de politie, brandweer en zelfs een politiehelikopter uitrukte.
Behandeld in het ziekenhuis
Gelukkig konden drie van de wandelaars ter plekke al worden behandeld. Eén vrouw moest echter mee naar het ziekenhuis om daar verder behandeld te worden. Ze was behalve in haar rug ook in haar gezicht gestoken.
Een vierde slachtoffer bleek zelfs vermist te zijn; alleen zijn slippers werden nog in het gras teruggevonden maar van de persoon ontbrak ieder spoor.
De politiehelikopter zette de zoektocht in, totdat enige tijd later bleek dat de beste man al op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis was gegaan.
De hond was eveneens voor korte tijd vermist. Het dier was erg geschrokken maar heeft geen blijvend letsel aan de steken opgelopen. Wel heeft het dier een gezwollen oog, maar dat zou in enkele dagen weer weg moeten zijn.
Te dicht bij het nest
Het is belangrijk om niet te dicht bij het nest van de hoornaars te komen. In tegenstelling tot de bekende zogenaamde huiswesp, komt de hoornaar in principe niet dicht bij mensen. Hij mijdt de mensen voor zover mogelijk. Wanneer iemand echter te dicht bij het nest komt, gaat de hoornaar in de verdedigende stand en kan het dier erg agressief worden. Doordat ze bijna tweemaal zo groot zijn als de gewone wesp, zien ze er bovendien indrukwekkend uit.
Hard wegrennen
Wanneer u merkt dat er hoornaars achter u aan zitten, is het zaak om zo hard mogelijk weg te rennen. Zorg dat het voor de hoornaars duidelijk wordt dat u geen bedreiging voor ze vormt. Ga dus ook vooral niet om je heen slaan en klim ook zeker niet in bomen. De dieren zullen u net zo lang achtervolgen tot u ver genoeg verwijderd bent van het nest.
Het nut van de hoornaar
Het is belangrijk dat hoornaars en wespen in het algemeen niet zomaar worden gedood. De dieren zijn erg nuttig doordat ze insecten eten waar we mogelijk last van zouden kunnen krijgen. Op die manier kunnen ze plagen voorkomen.
Het is daarom prima om een wespennest te verwijderen die dicht bij wandelroutes of woningen gevonden worden, maar in rustige natuurgebieden kan een nest weinig kwaad.
Ook last van hoornaars of wespen?
Zoals uit dit nieuwsfeit maar weer eens blijkt, kunnen hoornaars en wespen in het algemeen voor heel veel overlast zorgen. En dat niet alleen; ze kunnen bovendien schadelijk zijn voor de gezondheid. In Nederland en België zijn vele mensen allergisch voor de steken van een wesp. Bovendien steken de dieren behoorlijk fel; de steken van een hoornaar zijn nog veel venijniger dan die van een wesp.
Mocht u last hebben van wespen of ander ongedierte, neem dan contact op met de ongediertebestrijding in Eindhoven. Zij zullen op een vakkundige wijze de dieren verdelgen. Zo bent u niet alleen op dat moment van de overlast veroorzakende dieren af, maar weet u ook zeker dat de kans op een comeback van de dieren gering is. Ook wanneer u twijfelt of u de dieren wel weg moet laten halen omdat de overlast ook weer niet zo ondragelijk is, kunt u de ongediertebestrijding om advies vragen.