āœ“ Bestrijding & preventie

āœ“ Milieuvriendelijk

āœ“ Snel en effectief

āœ“ Ook bij spoed

Heeft u last van ratten?

Zoek op uw plaats

Ratten bestrijden in huis? Onze aangesloten bestrijder staan voor u klaar!

Ratten in huis zijn voor veel mensen een grote nachtmerrie. Niet alleen is het een vies idee dat er ratten in of bij het huis lopen, ook zorgen ze voor veel schade. Ratten bestrijden is sterk aan te raden als u last heeft van ratten zoals de muskusrat of zwarte rat. Ratten bestrijden kan op verschillende manieren. Het verschilt namelijk per geval welke vorm van rattenbestrijding het beste werkt.

 

Vaak maakt men gebruik van een rattenval als rattenbestrijding, waarbij de rat in een kooitje gelokt wordt. Wanneer de rat in de kooi zit, sluit de opening uit zichzelf. Een rat kan de kooi hierdoor niet meer uit en zit dan vast. Doordat ratten bestrijden niet makkelijk is, is de hulp van De Bestrijdingsbrigade zeer welkom. Onze aangesloten specialisten hebben veel ervaring in ratten vangen, zowel ratten in huis als in uw tuin.

 

ratten bestrijden

Wat zijn de signalen van ratten in huis?

Voordat u begint met het bestrijden van ratten in huis, is het handig om er zeker van te zijn dat er ratten in huis leven. U kunt namelijk ook last hebben van muizen of een ander soort ongedierte. Belangrijk is om snel vast te stellen of u last heeft van ratten.

 

Hoe langer u namelijk wacht met het aanpakken van ratten, des te lastiger is het om ze te bestrijden. De rat in huis herkent u aan deze signalen: 

 

1.       Krassende geluiden

Deze hoort u tussen uw muren, boven uw plafond of onder uw vloer.

 

2.       Rattenkeutels

U herkent zwarte en bruine ratten aan hun uitwerpselen, oftewel rattenkeutels. Voor beide rattensoorten zijn de keutels tussen de 1 en 2 cm lang. Het zien van dit formaat keutels duidt erop dat u met een rattenprobleem te maken heeft. Muizenkeutels zijn namelijk een stuk kleiner en treft u niet op een vaste plek aan.

 

3.       Nare geur

Een serieuze rattenplaag in huis kan zorgen voor een nare geur in huis. Deze geur ruikt naar muskus en ammonia en verschijnt in afgesloten ruimtes, zoals een cv-ketelkast of een meterkast.

 

4.       Knaagschade

Ratten knagen aan allerlei materiaal om hun tanden aan te scherpen. Meestal knagen zij aan hout of plastic. Dit kunnen dus bijvoorbeeld ook de elektriciteitsdraden in uw woning zijn. De knaagdieren zorgen op die manier voor stroomuitval en zelfs brandgevaar in huis.

 

5.       Pootafdrukken

In de nacht zijn ratten het meeste actief en lopen zij vaak uw woning in en uit. Op stoffige plekken laten zij dan pootafdrukken achter. Zo’n pootafdruk toont aan dat er ratten actief zijn. Als u een pootafdruk ontdekt, maak deze dan schoon en strooi wat poeder op de grond om te zien of de knaagdieren nog altijd actief zijn.

 

6.       Buiksmeer

Dit is een vettige aanslag die muizen en ratten op hun buik hebben. Buiksmeer ontstaat doordat muizen en ratten continu op vieze plekken lopen. Deze aanslag laat vegen achter op de plekken waar de ratten zijn geweest. Omdat de knaagdieren meestal steeds dezelfde routes nemen, zal dit op verschillende plekken voor vettige sporen zorgen.

 

7.       Rattennesten

Als een rat zich voortplant maakt hij een nest voor de jongen. Een rattennest wordt meestal op een droge en beschutte plek gemaakt. De kans is dus groot dat ratten hun nesten ergens in uw woning maken. Vaak vindt u verlaten rattennesten, omdat de jongen al heel snel voor zichzelf kunnen zorgen. Een groeiende rattenpopulatie zal hierdoor meer en meer overlast veroorzaken.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar

Ongediertebestrijding

Neem vandaag nog contact op met De Bestrijdingsbrigade in uw regio!

Wat is de oorzaak van een rattenplaag?

RattenRatten zijn constant op zoek naar nieuwe plekken waar zij voedsel kunnen vinden en nesten kunnen bouwen. De oorzaak van een rattenplaag is hierdoor meestal dat de knaagdieren in of bij uw woning een voedselbron en schuilplaats hebben. Dit hoeft niet veel voedsel te zijn, een rat eet namelijk maar een paar gram per dag. De kans dat ratten eten kunnen vinden is daarom best groot.

 

De ratten komen bijvoorbeeld af op eten voor uw huisdier of eten in uw voorraadkast. Ook composthopen met veel resten van fruit of groente zijn aantrekkelijk. Een grote groep ratten kan zich hier lange tijd mee voeden.

 

Wat kunt u doen tegen ratten?

Er zijn een aantal manieren om ratten te bestrijden of weg te jagen.

 

1.       Gebruik een voerdoos

Deze doodt de ratten direct in dankzij rattenklem in de voerdoos.

 

2.       Gebruik een rattenval

Mocht u een rattenval in willen zetten, is het slim om deze dagelijks na te lopen. De dieren die u met een rattenval vangt, dient u op een afstand ver van uw woning uit te zetten. Zo voorkomt u dat de ratten al snel weer bij uw woning zitten.

3.       Ratten verdelgen met chemische middelen

Deze manier van bestrijden is niet meer toegestaan voor particulieren. Aan het gebruik van chemische middelen zit gevaar voor uw gezondheid, die van uw kinderen en van uw huisdieren. Daarnaast zien andere dieren de gifstoffen als voedsel.

 

4.       Schakel een erkende ongediertebestrijder in

Onze ervaren ongediertebestrijders hebben veel ervaring in het gebruik van middelen om ratten te bestrijden. Omdat wij enkel met aangesloten gecertificeerde ongedierteverdelgers werken, bent u verzekerd van een correct gebruik van deze middelen. Zij geven u graag advies over de middelen die zij kunnen gebruiken naast de rattenval en -klem.

 

Hoe kunt u ratten voorkomen?

Rattenplaag voorkomenOm ratten in huis te voorkomen moet u een aantal maatregelen nemen. Gebruik deze tips om ratten in huis te voorkomen:

  • Ruim voedsel en afval meteen op. Ratten zijn alleseters en knagen door dozen of vuilniszakken heen. Let ook op als u een fruitboom heeft. Haal het fruit op tijd van de boom of de grond.
  • Zorg voor een opgeruimd huis, dan hebben de ratten geen schuilplek.
  • Dicht alle kieren en gaten bij deuren van 2 cm of groter. Zo hebben de ratten geen kans om uw huis binnen te dringen.
  • Snoei struiken die tegen je huis of schuur aan groeien, met name aan de onderkant.
  • Geef vogels buiten niet teveel eten.

 

Wat zijn de kosten voor een rattenbestrijding?

De kosten voor een rattenbestrijding hangen af van diverse factoren. De Bestrijdingsbrigade kijkt bij het bepalen van de kosten onder meer naar:

 

  • Om hoeveel ratten gaat het?
  • Welke methode wordt gebruikt om de ratten te bestrijden?
  • Waar bevinden de ratten zich? (Locatie)
  • Wat is de ernst van de situatie?
  • Hoelang zullen onze bestrijders bezig zijn met het bestrijden?
  • Zijn er maatregelen nodig ter preventie? (Aanpassingen aan uw huis/pand)

 

Hulp nodig bij het bestrijden van ratten? Neem contact op met een aangesloten bestrijder van De Bestrijdingsbrigade, specialist in ongediertebestrijding!

 

Waarom zou ik een ongediertebestrijder inschakelen?

Ratten bestrijden kunt u zelf, maar wij raden u af om zelf de strijd met de knaagdieren aan te gaan. Een reden hiervoor is dat de aangesloten bestrijders van De Bestrijdingsbrigade vele malen effectiever is met ratten bestrijden. Als uw eigen pogingen geen succes hebben, breidt de populatie zich snel uit. Hierdoor wordt het bestrijden moeilijker en neemt de overlast alleen maar toe.

 

Maak daarom gebruik van de kennis en expertise van onze aangesloten ongediertebestrijders, om zo voor altijd van het probleem af te zijn. Onze aangesloten specialisten  herkennen de sporen die de ratten achterlaten en stellen direct de ernst van het probleem vast. Ze kiezen daarbij meteen de beste methode om de ratten te bestrijden.

 

Bovendien hebben zij als ongediertebestrijdingsbedrijf ook professionele middelen die niet voor consumenten te koop zijn. Met ruime ervaring in het bestrijden van ratten en andere soorten ongedierte, kunnen ze u altijd een oplossing bieden.

Werkgebied

De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:

 

Veelgestelde vragen omtrent ratten:

Hoe herken ik rattenactiviteit?

Net als bij muizen is het ook bij ratten nodig om deze meteen te laten bestrijden, nadat u ze opgemerkt heeft. Ratten die in uw woning zitten maken een tikkend geluid, denk aan het getik tegen muren of uw plafond.

 

De meeste ratten leven echter buiten, waar u ze herkent aan de tunnel die ze in uw tuin graven of aan de sporen die ze achterlaten. Ook zult u de ratten af en toe voorbij zien rennen, omdat ratten zich vaker tonen dan muizen.

Welke soorten ratten zijn er?

Ratten komen in tal van soorten voor. In Nederland zijn er echter twee rattensoorten die het bekendst zijn: de bruine en de zwarte rat. Deze ratten komen hier het meest voor en kunnen voor veel schade zorgen. Onze ongediertebestrijders hanteren bestrijdingsmethodes om zowel de bruine, als de zwarte rat voor u te bestrijden.

 

Bruine ratten zijn doorgaans groter dan zwarte ratten. Ze zorgen echter wel voor evenveel schade, waarbij het in beide gevallen nodig is om de ratten snel te bestrijden.

Hoe herken ik rattensporen?

Het kan best lastig zijn om ratten binnen of buiten uw huis op te merken. De bruine en zwarte rat zijn de meest voorkomende soorten ratten in Nederland, die allebei vooral buiten leven. U herkent deze ratten aan knaagschade, gescheurd isolatiemateriaal bij muren, uitwerpselen en kadavers.

 

Knaagschade kan zowel aan houten voorwerpen ontstaan, als ook aan de walzijde van uw tuin. Ratten tonen zich vaker dan muizen, waardoor u ze ook langs uw woning ziet rennen. Een rat zal zich net als een muis bij de aanwezigheid van mensen al snel verstoppen in een hol.

Wat doet een rat bij mij thuis?

Wanneer u te maken heeft met ratten in of rond uw huis, kunt u verschillende vormen van schade opmerken. De meest voor de hand liggende vorm van schade is knaagschade die ontstaat aan houten voorwerpen. Ook kunnen ratten uw isolatiemateriaal aantasten, waardoor er stukjes isolatiemateriaal rond muren en vloeren komen te liggen.

 

Tot slot kan een rat voor het overbrengen van ziektes zorgen, doordat zij een groot aantal bacteriƫn met zich meedragen. In de kadavers van ratten kunnen vliegen hun eitjes leggen.

Wat eten ratten?

Het voedingspatroon van ratten komt wat overeen met dat van muizen. Net als muizen eten ratten namelijk vooral granen, fruit en knollen. Ook uw vlees of vis kan worden aangevreten door ratten.

Meestal blijven ratten buiten uw woning, waar ze voor schade aan uw tuin zorgen. Denk aan de groenten uit uw moestuin die door de ratten kapot worden geknaagd. Datzelfde geldt voor het fruit aan een fruitboom in uw tuin. Probeer op de grond gevallen fruit zo snel mogelijk van de grond te rapen.

Hoe snel planten ratten zich voor?

Net als muizen kunnen ook ratten zich snel voortplanten. De levensduur van een rat is ongeveer een jaar, waarin ze na drie tot vier maanden geslachtsrijp zijn. In de resterende maanden van hun leven kunnen ze vier tot zeven keer jonge ratjes krijgen, waarbij ze per zwangerschap acht tot twaalf jonge ratjes krijgen.

 

Dit geldt zowel voor de bruine als voor de zwarte rat. Wel krijgt een zwarte rat vaak meer jongen in een jaar dan een bruine rat. Dit komt onder meer door het feit dat een zwarte rat eerder geslachtsrijp is.

Waarom kan ik geen rattengif meer kopen?

Het gebruik van muizen- en rattengif wordt niet meer toegestaan door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). Dit besluit werd genomen om te voorkomen dat andere dieren het vergif ook tot zich nemen en daardoor net als de ratten en muizen zullen sterven. Niet voor niets wordt sterk afgeraden om het muizen- en rattengif binnen te gebruiken.

 

Overigens is het muizen- en rattengif nog steeds online te krijgen. Daarbij komt het nog steeds voor dat mensen het gif binnen gebruiken om ongedierte te bestrijden.

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Waar kunnen we u van dienst zijn?