✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Heeft u last van ratten?

Zoek op uw plaats

Ratten bestrijden in huis? Wij staan voor u klaar!

Ratten in huis zijn voor veel mensen een grote nachtmerrie. Niet alleen is het een vies idee dat er ratten in of rondom het huis lopen, ook zorgen ze voor veel schade. Ratten bestrijden is sterk aan te raden als u last denkt te hebben van ratten zoals de muskusrat of zwarte rat. Ratten bestrijden kan op verschillende manieren. Het hangt af van de situatie welke vorm van rattenbestrijding het beste werkt. In veel gevallen maakt men gebruik van een rattenval, waarbij de rat in een kooitje gelokt wordt. Op het moment dat de rat in de kooi zit, sluit de opening uit zichzelf. Een rat kan de kooi hierdoor niet meer verlaten en zit opgesloten. Doordat ratten bestrijden niet altijd even makkelijk is, kan de hulp van De Bestrijdingsbrigade goed uitkomen. Onze specialisten hebben een ruime ervaring in ratten vangen, zowel ratten in huis als in uw tuin.

 

ratten bestrijden

Wat zijn de signalen van ratten in huis?

Voordat u begint met het bestrijden van ratten in huis, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat er ratten in huis leven. U kunt namelijk ook last hebben van muizen of andere ongediertesoorten. Belangrijk is om snel vast te stellen of u last heeft van ratten. Hoe langer u namelijk wacht met het aanpakken van ratten, des te lastiger is het om de populatie te bestrijden. Een rat in huis herkent u aan de volgende signalen: 

 

1.       Krassende geluiden

Deze hoort u tussen uw muren, boven uw plafond of onder uw vloer.

 

2.       Rattenkeutels

U kunt zwarte en bruine ratten herkennen aan hun uitwerpselen, oftewel rattenkeutels. Voor beide rattensoorten zijn de keutels tussen de 1 en 2 cm lang. Het zien van dit formaat keutels is een duidelijke indicatie dat u met een rattenprobleem te maken heeft. Muizenkeutels zijn namelijk een stuk kleiner en worden niet op een vaste plek achtergelaten.

 

3.       Nare geur

Bij een serieuze rattenplaag in huis kan er een nare geur in uw ruimtes komen te hangen. Deze geur ruikt naar muskus en ammonia en verschijnt in afgesloten ruimtes, zoals een cv-ketelkast of een meterkast.

 

4.       Knaagschade

Ratten knagen aan allerlei materialen om hun tanden aan te scherpen. In de meeste gevallen knagen zij in hout of plastic. Dit kunnen dus bijvoorbeeld de isolatiematerialen van de elektriciteitsdraden in uw woning zijn. De knaagdieren zorgen op die manier voor stroomuitval en zelfs brandgevaarlijke situaties in huis.

 

5.       Pootafdrukken

In de nacht zijn ratten het meeste actief en lopen zij vaak uw woning in en uit. Op stoffige plekken laten zij dan pootafdrukken achter. De afdrukken van rattenpoten zijn duidelijke tekenen van een rattenprobleem. Als u pootafdrukken ontdekt, maak deze dan schoon en strooi wat poeder op de grond om te zien of de knaagdieren nog altijd actief zijn.

 

6.       Buiksmeer

Dit is een vettige aanslag dat muizen en ratten op hun buik hebben. Buiksmeer ontstaat doordat muizen en ratten continu op vieze plekken lopen. Deze aanslag laat vegen achter op de plekken waar de ratten hebben gelopen.Omdat de knaagdieren in de meeste gevallen steeds dezelfde routes afleggen, zal dit op verschillende plekken voor vettige sleepsporen zorgen.

 

7.       Rattennesten

Als een rat zich voortplant maakt hij een nest voor de jongen. Een rattennest wordt meestal op een droge en beschutte plek gemaakt. De kans is dus groot dat ratten hun nesten ergens in uw woning maken. Vaak vindt u verlaten rattennesten, omdat de jongen al heel snel voor zichzelf kunnen zorgen. Een groeiende rattenpopulatie zal meer en meer overlast veroorzaken.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

 • Landelijke dekking
 • Klantgerichte oplossing
 • Bestrijding & preventie
 • Innovatief
 • Flexibel & betrokken
 • 24/7 bereikbaar

Ongediertebestrijding

Neem vandaag nog contact op met De Bestrijdingsbrigade in uw regio!

Wat is de oorzaak van een rattenplaag?

Ratten zijn constant op zoek naar nieuwe plekken waar zij voedsel kunnen vinden en nesten kunnen bouwen. De oorzaak van een rattenplaag is meestal dat de knaagdieren in of rondom uw woning een voedselbron en schuilplaats hebben gevonden. Dit hoeft niet veel voedsel te zijn, een rat eet namelijk maar een paar gram per dag. De kans dat ratten eten kunnen vinden is daarom best groot. De ratten kunnen bijvoorbeeld de voedselvoorraad van uw huisdier of opgeslagen etenswaren in de voorraadkast hebben gevonden. Ook composthopen met veel fruit- en groenteresten zijn aantrekkelijke voedselbronnen waar een grote populatie ratten zich lange tijd mee kan voeden.

 

Wat kunt u doen tegen ratten?

Er zijn verschillende manieren om ratten te bestrijden of te verjagen.

 

1.       Gebruik een voerdoos

Deze doodt de ratten direct in een bijbehorende rattenklem.

 

2.       Gebruik een rattenval

Mocht u een rattenval willen gebruiken, is het belangrijk om deze dagelijks te controleren. De dieren die u met een rattenval gevangen heeft, dient u op een afstand ver van uw woning uit te zetten. Zo voorkomt u dat de ratten al snel weer bij uw woning terugkeren.

 

3.       Ratten verdelgen met chemische middelen

Deze manier van bestrijden is tegenwoordig niet meer toegestaan voor particuliere woningbezitters. Aan het gebruik van chemische middelen zitten grote gevaren voor uw gezondheid, die van uw kinderen en die van uw huisdieren. Daarnaast zien andere dieren de gifstoffen als voedsel.

 

4.       Schakel een erkende ongediertebestrijder in

Onze ervaren ongediertebestrijders hebben een ruime ervaring in het gebruik van diverse middelen om ratten te bestrijden. Omdat wij enkel met gecertificeerde ongedierteverdelgers werken, bent u verzekerd van een verantwoord gebruik van deze middelen. Wij kunnen u vooraf adviseren over de precieze middelen die wij kunnen gebruiken naast de eerder beschreven rattenval en -klem.

 

Hoe kunt u ratten voorkomen?

Rattenplaag voorkomenOm ratten te voorkomen is het belangrijk om diverse maatregelen te treffen. Gebruik onderstaande tips om ratten in huis te voorkomen:

 • Ruim uw voedsel en afval zoveel mogelijk op. Ratten zijn echte alleseters en knagen makkelijk door dozen of vuilniszakken heen.
 • Zorg voor een opgeruimd huis, dan hebben de ratten weinig schuilplekken die ze kunnen gebruiken.
 • Dicht alle kieren en gaten bij uw deuren van 2 cm of groter. Zo hebben de ratten geen kans om uw huis binnen te dringen.

 

Wat zijn de kosten voor een rattenbestrijding?

De kosten voor een rattenbestrijding hangen af van diverse factoren. De Bestrijdingsbrigade kijkt naar de onderstaande factoren bij het berekenen van de kosten:

 • Om hoeveel ratten gaat het?
 • Welke methode wordt gebruikt om de ratten te bestrijden?
 • Waar bevinden de ratten zich? (Locatie)
 • Wat is de ernst van de situatie?
 • Hoelang zullen onze bestrijders bezig zijn met het bestrijden?
 • Zijn er maatregelen nodig met betrekking tot preventie? (Aanpassingen aan uw huis/pand)

Hulp nodig bij het bestrijden van ratten? Neem contact op met De Bestrijdingsbrigade, specialist in ongediertebestrijding!

 

Waarom zou ik een ongediertebestrijder inschakelen?

Ratten bestrijden kunt u zelf proberen, maar wij raden u af om zelf de strijd met de knaagdieren aan te gaan. Een reden hiervoor is dat De Bestrijdingsbrigade vele malen effectiever is met ratten bestrijden. Als uw eigen bestrijdingspogingen niet succesvol zijn, breidt de rattenpopulatie uit. Hierdoor wordt het bestrijden moeilijker en neemt de overlast alleen maar toe. Maak daarom gebruik van de kennis en expertise van onze ongediertebestrijders, om zo voor altijd met het probleem af te rekenen. Onze medewerkers herkennen de sporen die de ratten achterlaten en stellen direct vast wat de ernst van het probleem is en wat de beste methode is om de ratten te bestrijden. Bovendien hebben wij als ongediertebestrijdingsbedrijf ook de beschikking over professionele middelen die niet voor consumenten verkrijgbaar zijn. Met een ruime ervaring in het bestrijden van ratten van andere ongediertesoorten, kunnen we u altijd een passende oplossing bieden.

Werkgebied

De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:

 

Veelgestelde vragen omtrent ratten:

Hoe herken ik rattenactiviteit?

Net als bij muizen is het ook bij ratten belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten bestrijden, nadat u deze opgemerkt heeft. Ratten die zich binnen uw woning bevinden zullen voor een tikkend geluid zorgen, denk aan het getik tegen muren of uw plafond. Het merendeel van de ratten leeft echter buiten, waar u ze herkent aan de gangenstelsels die ze in uw tuin kunnen graven, het aanknagen van de wal bij een sloot of kanaal, enzovoorts. Ook zult u de ratten af en toe voorbij zien rennen, omdat ratten zich vaker tonen dan muizen.

Welke soorten ratten zijn er?

Ratten komen in tal van verschillende soorten voor. In Nederland zijn er echter twee rattensoorten die het meest bekend zijn onder woningbezitters: de bruine en de zwarte rat. Deze ratten komen hier het meest voor en kunnen voor verschillende soorten schade zorgen. Onze ongediertebestrijders beschikken over verschillende bestrijdingsmethodes om zowel de bruine, als de zwarte rat voor u te bestrijden. Bruine ratten zijn doorgaans groter dan zwarte ratten. De schade die beide rattensoorten aanrichten is nagenoeg gelijk, waarbij het in beide gevallen erg belangrijk is om de ratten zo snel mogelijk te bestrijden.

Hoe herken ik rattensporen?

Het kan best lastig zijn om de aanwezigheid van ratten binnen of buiten uw woning op te merken. De bruine en zwarte rat zijn de meest voorkomende rattensoorten in Nederland, die allebei voornamelijk buiten leven. U kunt deze ratten herkennen aan knaagschade, gescheurd isolatiemateriaal rond uw muren, uitwerpselen en kadavers. Knaagschade kan zowel aan houten voorwerpen ontstaan, als ook aan de walzijde van uw tuin. Ratten zullen zich vaker tonen dan muizen, waardoor u ook langs uw woning kunt zien rennen. Een rat zal zich net als een muis bij de aanwezigheid van mensen al snel verstoppen in een hol.

Wat doet een rat bij mij thuis?

Wanneer u te maken heeft met ratten in of rond uw huis, kunt u verschillende vormen van schade opmerken. De meest voor de hand liggende vorm van schade is knaagschade, die ontstaat aan houten voorwerpen, de wal bij de slootzijde van uw tuin, enzovoorts. Ook kunnen ratten uw isolatiemateriaal aantasten, waardoor er stukjes isolatiemateriaal rond muren en vloeren komen te liggen. Tot slot kan een rat voor het overbrengen van ziektes zorgen, doordat zij een groot aantal bacteriën met zich meedragen. In de kadavers van ratten kunnen vliegen hun eitjes leggen.

Wat eten ratten?

Het voedingspatroon van ratten komt enigszins overeen met het voedingspatroon van muizen. Net als muizen eten ratten namelijk verschillende vormen van voedsel, zoals granen, fruit en knollen. Ook uw vlees of vis kan worden aangevreten door de ratten die zich binnen of rond uw woning bevinden. In veel gevallen zullen ratten buiten uw woning blijven, waar ze voor schade aan uw tuin kunnen zorgen. Denk aan de groenten uit uw groentetuin die door de ratten kapot kunnen worden geknaagd. Datzelfde geldt voor het fruit aan een fruitboom in uw tuin. Probeer op de grond gevallen fruit zo snel mogelijk van de grond te rapen.

Hoe snel planten ratten zich voor?

Net als muizen kunnen ook ratten zich snel voortplanten. De gemiddelde levensduur van een rat is ongeveer een jaar, waarin ze na drie tot vier maanden geslachtsrijp zijn. In de resterende maanden van hun leven kunnen ze vier tot zeven keer jonge ratjes krijgen, waarbij ze per zwangerschap acht tot twaalf jonge ratjes krijgen. Dit geldt zowel voor de bruine, als voor de zwarte rat. Wel krijgt een zwarte rat doorgaans meer jongen in een jaar dan een bruine rat. Dit komt onder meer door het feit dat een zwarte rat eerder geslachtsrijp is.

Waarom kan ik geen rattengif meer kopen?

Het gebruik van muizen- en rattengif is niet langer toegestaan door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). Dit besluit werd onder meer genomen om te voorkomen dat andere dieren het vergif ook tot zich nemen en daardoor net als de ratten en muizen zullen sterven. Niet voor niets wordt sterk afgeraden om het muizen- en rattengif binnen woningen te gebruiken. Overigens is het muizen- en rattengif nog steeds online te bestellen. Daarbij komt het nog steeds voor dat mensen het vergif binnen hun woning gebruiken om het ongedierte te bestrijden.

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Waar kunnen we u van dienst zijn?