✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Heeft u last van ratten?

Zoek op uw plaats

Hulp bij ratten bestrijden? Wij staan voor u klaar!

Ratten in huis zijn voor veel woningbezitters een grote nachtmerrie. Niet alleen is het een vies idee dat er ratten in huis lopen, ook zorgen ze voor veel schade. Overigens kunnen ratten in de tuin minstens zo vervelend zijn! Wanneer u bijvoorbeeld een sloot in uw tuin heeft kunnen ratten aan de oevers knagen, waardoor deze steeds minder stabiel worden. Ratten bestrijden, zoals de muskusrat of zwarte rat, is dan ook sterk aan te raden als u last denkt te hebben van ratten. Doordat ratten bestrijden niet altijd even makkelijk is, kan de hulp van De Bestrijdingsbrigade wenselijk zijn. Onze specialisten hebben een ruime ervaring in ratten vangen, zowel ratten in huis als in uw tuin.

 

ratten bestrijdenRattenbestrijding in en rondom uw woning

Ratten bestrijden kan op verschillende manieren. Het is enigszins van de situatie afhankelijk, welke vorm van rattenbestrijding het meest effectief is. In veel gevallen maakt men gebruik van een rattenval, waarbij de rat in een kooitje gelokt wordt. Op het moment dat de rat in de kooi zit, zal de opening uit zichzelf sluiten. Een rat kan de kooi hierdoor niet meer verlaten en zit opgesloten. Er zijn ook vormen van rattenbestrijding waarbij men gebruik maakt van gif om ratten te doden. Dit is een minder hygiënische oplossing, omdat de ratten als gevolg van het gif dood in uw woning achter kunnen blijven.

 

Zorg voor het juiste materiaal bij ratten bestrijden

Om ratten te bestrijden heeft u het juiste materiaal nodig. Zorg er in ieder geval voor dat de val goed werkt, dat de behuizing stevig is en dat u over een effectief lokmiddel beschikt. Onze specialisten kunnen u meer vertellen over de verschillende lokmiddelen die u kunt gebruiken om ratten naar de val te lokken. Deze rattenvallen kunt u in veel gevallen bij een hobby- of bouwwinkel kopen.

 

Wilt u ratten vangen zonder een val aan te moeten schaffen? Zorg er in dat geval voor dat u het lokmiddel met gif besproeit en deze op een plek legt waar de ratten komen. Leg met gif bespoten voorwerpen nooit in het openbaar. Andere dieren kunnen het gif hierbij immers ook binnenkrijgen. Dit wilt u voorkomen. Heeft u hulp nodig bij ratten verjagen? Wij staan voor u klaar!

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar

Ongediertebestrijding
Werkgebied

De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:

Neem vandaag nog contact op met De Bestrijdingsbrigade in uw regio!

Tekenen van een rattenprobleem

Hoe langer u wacht met het aanpakken van ratten in uw tuin of woning, des te moeilijker het zal zijn om de populatie te bestrijden. Het is daarom van belang dat u in staat bent de tekenen van een rattenprobleem te herkennen. Dit stelt u namelijk in staat om het probleem in een vroeger stadium vast te stellen. Hierdoor kan eerder begonnen worden met ratten bestrijden en zal de kans op een succesvolle bestrijding toenemen. In de meeste situaties zal het zien van rattenkeutels de tekenen van een rattenprobleem zijn die mensen het eerste opmerken. Andere tekenen waar u op kunt letten zijn: knaagschade, pootafdrukken, sleepsporen, nesten en holen die de ratten achterlaten. Hieronder een korte omschrijving van alle tekenen die duiden op een rattenprobleem.

 

1. Rattenkeutels

Zowel zwarte als bruine ratten laten hun keutels meestal achter op een vaste plek. Voor beide rattensoorten zijn de keutels tussen de 1 en 2 cm lang. Het zien van dit formaat keutels is een duidelijke indicatie dat u met een rattenprobleem te maken heeft. Muizenkeutels zijn namelijk een stuk kleiner en worden niet op een vaste plek achtergelaten.

 

2. Knaagschade

Ratten knagen aan allerlei materialen om hun tanden aan te scherpen. In de meeste gevallen zullen zij in hout of plastic knagen. Dit kunnen dus bijvoorbeeld de isolatiematerialen van de elektriciteitsdraden in uw woning zijn. De knaagdieren kunnen op die manier zorgen voor stroomuitval en zelfs brandgevaarlijke situaties in huis.

 

3. Pootafdrukken

In de nacht zijn ratten het meeste actief en lopen zij vaak uw woning in en uit. Op stoffige plekken zullen zij dan pootafdrukken achterlaten. De afdrukken van rattenpoten zijn duidelijke tekenen van een rattenprobleem. Als u pootafdrukken ontdekt, maak deze dan schoon en strooi wat poeder op de grond om te zien of de knaagdieren nog altijd actief zijn.

 

4. Sleepsporen

Net zoals pootafdrukken, zullen ratten ook sleepsporen achterlaten. De staarten en buiken van de dieren slepen over de grond terwijl zij zich voortbewegen. Omdat de knaagdieren in de meeste gevallen steeds dezelfde routes afleggen, zal dit op verschillende plekken voor vettige sleepsporen zorgen.

 

5. Rattennesten

Op het moment dat een rat zich voortplant zal deze een nest voor de jongen maken. Een rattennest wordt meestal op een droge en beschutte plek gemaakt. De kans is dus groot dat ratten hun nesten ergens in uw woning maken. Vaak vindt u de rattennesten al verlaten, omdat de jongen al heel snel voor zichzelf kunnen zorgen. Een groeiende rattenpopulatie zal meer en meer overlast veroorzaken.

 

6. Rattenholen

Een voorbeeld van schade die ratten kunnen aanrichten, en ook meteen tekenen van een rattenprobleem, zijn de holen die zij graven. Vrijwel altijd zijn het bruine ratten die dit doen. De rattenholen vormen volledige gangenstelsels die de grond in uw tuin kunnen destabiliseren.

 

Ratten bestrijden in de tuin

In veel gevallen zullen ratten zich in uw tuin bevinden. Dit komt omdat in Nederland voornamelijk bruine ratten voorkomen. Deze rattensoort leeft zowel binnen als buiten en kan in uw tuin grote gangenstelsels graven die de ondergrond instabiel maken. Zeker als uw tuin aan een sloot, rivier of kanaal grenst is de kans op ratten groot. De rattenholen beginnen dan vaak in de bank van de sloot, rivier of kanaal. Het zien van de holen is een duidelijke indicatie dat er sprake is van een rattenprobleem. In dat geval is het slim om meteen De Bestrijdingsbrigade in te schakelen om u te helpen met ratten bestrijden in de tuin, voordat de knaagdieren een weg uw woning in weten te vinden.

 

Zelf ratten bestrijden

Ratten bestrijden kunt u natuurlijk ook zelf proberen, maar wij raden u af om zelf de strijd met de vernuftige knaagdieren aan te gaan. Een reden hiervoor is dat De Bestrijdingsbrigade vele malen effectiever zal zijn met ratten bestrijden. Als uw eigen bestrijdingspogingen niet succesvol zijn, dan zal de rattenpopulatie blijven uitbreiden. Hierdoor zal het bestrijden moeilijker worden en zal ook de overlast alleen maar toenemen. Maak daarom gebruik van de kennis en expertise van onze ongediertebestrijders en reken voor eens en voor altijd met het probleem af. De werknemers van De Bestrijdingsbrigade weten precies waar de ratten zich bevinden. Zij herkennen de sporen die de ratten achterlaten en kunnen direct vaststellen wat de ernst van het probleem is en hoe het beste met de rattenbestrijding begonnen kan worden. Bovendien hebben wij als ongediertebestrijdingsbedrijf ook de beschikking over professionele middelen die niet voor consumenten verkrijgbaar zijn.

 

Oorzaak van een rattenplaag

Ratten zijn constant op zoek naar nieuwe plekken waar zij voedsel kunnen vinden en nesten kunnen bouwen. De oorzaak van een rattenplaag is dan ook meestal dat de knaagdieren in en/of rondom uw woning een voedselbron en schuilplaats hebben gevonden. Dit hoeft overigens niet veel voedsel te zijn. Een rat eet namelijk maar een paar gram per dag. De kans dat ratten, ook in uw ogenschijnlijk goed opgeruimde woning, eten kunnen vinden is daarom best groot. De ratten kunnen bijvoorbeeld de voedselvoorraad van uw huisdier of opgeslagen etenswaren in de voorraadkast hebben gevonden. Ook composthopen met veel fruit- en groenteresten zijn aantrekkelijke voedselbronnen waar een grote populatie ratten zich lange tijd mee kan voeden.

 

Professionele rattenbestrijding

Indien in en/of rondom uw woning of bedrijfspand sprake is van een rattenplaag, dan kunt u contact opnemen met De Bestrijdingsbrigade. Wij verzorgen een professionele rattenbestrijding waarmee we snel en effectief een einde aan het rattenprobleem kunnen maken. Hiervoor zetten we onder andere rattenvallen in die op strategische plekken in uw woning worden geplaatst. Een andere mogelijkheid is dat we gebruikmaken van rattenvergif om de populatie aan te pakken. Door ratten bestrijden professioneel aan te pakken, heeft u de zekerheid dat het probleem snel verholpen zal zijn en zeker niet groter zal worden. Wij zijn u graag door het hele land van dienst en u kunt ons 24/7 bereiken als u onze hulp nodig heeft bij ratten bestrijden.

Werkgebied

De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:

 

Veelgestelde vragen omtrent ratten:

Hoe herken ik rattenactiviteit?

Net als bij muizen is het ook bij ratten belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten bestrijden, nadat u deze opgemerkt heeft. Ratten die zich binnen uw woning bevinden zullen voor een tikkend geluid zorgen, denk aan het getik tegen muren of uw plafond. Het merendeel van de ratten leeft echter buiten, waar u ze herkent aan de gangenstelsels die ze in uw tuin kunnen graven, het aanknagen van de wal bij een sloot of kanaal, enzovoorts. Ook zult u de ratten af en toe voorbij zien rennen, omdat ratten zich vaker tonen dan muizen.

Welke soorten ratten zijn er?

Ratten komen in tal van verschillende soorten voor. In Nederland zijn er echter twee rattensoorten die het meest bekend zijn onder woningbezitters: de bruine en de zwarte rat. Deze ratten komen hier het meest voor en kunnen voor verschillende soorten schade zorgen. Onze ongediertebestrijders beschikken over verschillende bestrijdingsmethodes om zowel de bruine, als de zwarte rat voor u te bestrijden. Bruine ratten zijn doorgaans groter dan zwarte ratten. De schade die beide rattensoorten aanrichten is nagenoeg gelijk, waarbij het in beide gevallen erg belangrijk is om de ratten zo snel mogelijk te bestrijden.

Hoe herken ik rattensporen?

Het kan best lastig zijn om de aanwezigheid van ratten binnen of buiten uw woning op te merken. De bruine en zwarte rat zijn de meest voorkomende rattensoorten in Nederland, die allebei voornamelijk buiten leven. U kunt deze ratten herkennen aan knaagschade, gescheurd isolatiemateriaal rond uw muren, uitwerpselen en kadavers. Knaagschade kan zowel aan houten voorwerpen ontstaan, als ook aan de walzijde van uw tuin. Ratten zullen zich vaker tonen dan muizen, waardoor u ook langs uw woning kunt zien rennen. Een rat zal zich net als een muis bij de aanwezigheid van mensen al snel verstoppen in een hol.

Wat doet een rat bij mij thuis?

Wanneer u te maken heeft met ratten in of rond uw huis, kunt u verschillende vormen van schade opmerken. De meest voor de hand liggende vorm van schade is knaagschade, die ontstaat aan houten voorwerpen, de wal bij de slootzijde van uw tuin, enzovoorts. Ook kunnen ratten uw isolatiemateriaal aantasten, waardoor er stukjes isolatiemateriaal rond muren en vloeren komen te liggen. Tot slot kan een rat voor het overbrengen van ziektes zorgen, doordat zij een groot aantal bacteriën met zich meedragen. In de kadavers van ratten kunnen vliegen hun eitjes leggen.

Wat eten ratten?

Het voedingspatroon van ratten komt enigszins overeen met het voedingspatroon van muizen. Net als muizen eten ratten namelijk verschillende vormen van voedsel, zoals granen, fruit en knollen. Ook uw vlees of vis kan worden aangevreten door de ratten die zich binnen of rond uw woning bevinden. In veel gevallen zullen ratten buiten uw woning blijven, waar ze voor schade aan uw tuin kunnen zorgen. Denk aan de groenten uit uw groentetuin die door de ratten kapot kunnen worden geknaagd. Datzelfde geldt voor het fruit aan een fruitboom in uw tuin. Probeer op de grond gevallen fruit zo snel mogelijk van de grond te rapen.

Hoe snel planten ratten zich voor?

Net als muizen kunnen ook ratten zich snel voortplanten. De gemiddelde levensduur van een rat is ongeveer een jaar, waarin ze na drie tot vier maanden geslachtsrijp zijn. In de resterende maanden van hun leven kunnen ze vier tot zeven keer jonge ratjes krijgen, waarbij ze per zwangerschap acht tot twaalf jonge ratjes krijgen. Dit geldt zowel voor de bruine, als voor de zwarte rat. Wel krijgt een zwarte rat doorgaans meer jongen in een jaar dan een bruine rat. Dit komt onder meer door het feit dat een zwarte rat eerder geslachtsrijp is.

Waarom kan ik geen rattengif meer kopen?

Het gebruik van muizen- en rattengif is niet langer toegestaan door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). Dit besluit werd onder meer genomen om te voorkomen dat andere dieren het vergif ook tot zich nemen en daardoor net als de ratten en muizen zullen sterven. Niet voor niets wordt sterk afgeraden om het muizen- en rattengif binnen woningen te gebruiken. Overigens is het muizen- en rattengif nog steeds online te bestellen. Daarbij komt het nog steeds voor dat mensen het vergif binnen hun woning gebruiken om het ongedierte te bestrijden.

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Waar kunnen we u van dienst zijn?