✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Heeft u last van ratten?

Zoek op uw plaats

Hulp bij ratten bestrijden? Wij staan voor u klaar!

Ratten in huis zijn voor veel woningbezitters een grote nachtmerrie. Niet alleen is het een vies idee dat er ratten in huis lopen, ook zorgen ze voor veel schade. Overigens kunnen ratten in de tuin minstens zo vervelend zijn! Wanneer u bijvoorbeeld een sloot in uw tuin heeft kunnen ratten aan de oevers knagen, waardoor deze steeds minder stabiel worden. Ratten bestrijden, zoals de muskusrat of zwarte rat, is dan ook sterk aan te raden als u last denkt te hebben van ratten. Doordat ratten bestrijden niet altijd even makkelijk is, kan de hulp van De Bestrijdingsbrigade wenselijk zijn. Onze specialisten hebben een ruime ervaring in ratten vangen, zowel ratten in huis als in uw tuin.

 

Rattenbestrijding in en rondom uw woning

Ratten bestrijden kan op verschillende manieren. Het is enigszins van de situatie afhankelijk, welke vorm van rattenbestrijding het meest effectief is. In veel gevallen maakt men gebruik van een rattenval, waarbij de rat in een kooitje gelokt wordt. Op het moment dat de rat in de kooi zit, zal de opening uit zichzelf sluiten. Een rat kan de kooi hierdoor niet meer verlaten en zit opgesloten. Er zijn ook vormen van rattenbestrijding waarbij men gebruik maakt van gif om ratten te doden. Dit is een minder hygiënische oplossing, omdat de ratten als gevolg van het gif dood in uw woning achter kunnen blijven.

 

Zorg voor het juiste materiaal bij ratten bestrijden

Om ratten te bestrijden heeft u het juiste materiaal nodig. Zorg er in ieder geval voor dat de val goed werkt, dat de behuizing stevig is en dat u over een effectief lokmiddel beschikt. Onze specialisten kunnen u meer vertellen over de verschillende lokmiddelen die u kunt gebruiken om ratten naar de val te lokken. Deze rattenvallen kunt u in veel gevallen bij een hobby- of bouwwinkel kopen.

 

Wilt u ratten vangen zonder een val aan te moeten schaffen? Zorg er in dat geval voor dat u het lokmiddel met gif besproeit en deze op een plek legt waar de ratten komen. Leg met gif bespoten voorwerpen nooit in het openbaar. Andere dieren kunnen het gif hierbij immers ook binnenkrijgen. Dit wilt u voorkomen. Heeft u hulp nodig bij ratten verjagen? Wij staan voor u klaar!

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar

Ongediertebestrijding
Werkgebied

De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:

Veelgestelde vragen omtrent ratten:

Hoe herken ik rattenactiviteit?

Net als bij muizen is het ook bij ratten belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten bestrijden, nadat u deze opgemerkt heeft. Ratten die zich binnen uw woning bevinden zullen voor een tikkend geluid zorgen, denk aan het getik tegen muren of uw plafond. Het merendeel van de ratten leeft echter buiten, waar u ze herkent aan de gangenstelsels die ze in uw tuin kunnen graven, het aanknagen van de wal bij een sloot of kanaal, enzovoorts. Ook zult u de ratten af en toe voorbij zien rennen, omdat ratten zich vaker tonen dan muizen.

Welke soorten ratten zijn er?

Ratten komen in tal van verschillende soorten voor. In Nederland zijn er echter twee rattensoorten die het meest bekend zijn onder woningbezitters: de bruine en de zwarte rat. Deze ratten komen hier het meest voor en kunnen voor verschillende soorten schade zorgen. Onze ongediertebestrijders beschikken over verschillende bestrijdingsmethodes om zowel de bruine, als de zwarte rat voor u te bestrijden. Bruine ratten zijn doorgaans groter dan zwarte ratten. De schade die beide rattensoorten aanrichten is nagenoeg gelijk, waarbij het in beide gevallen erg belangrijk is om de ratten zo snel mogelijk te bestrijden.

Hoe herken ik rattensporen?

Het kan best lastig zijn om de aanwezigheid van ratten binnen of buiten uw woning op te merken. De bruine en zwarte rat zijn de meest voorkomende rattensoorten in Nederland, die allebei voornamelijk buiten leven. U kunt deze ratten herkennen aan knaagschade, gescheurd isolatiemateriaal rond uw muren, uitwerpselen en kadavers. Knaagschade kan zowel aan houten voorwerpen ontstaan, als ook aan de walzijde van uw tuin. Ratten zullen zich vaker tonen dan muizen, waardoor u ook langs uw woning kunt zien rennen. Een rat zal zich net als een muis bij de aanwezigheid van mensen al snel verstoppen in een hol.

Wat doet een rat bij mij thuis?

Wanneer u te maken heeft met ratten in of rond uw huis, kunt u verschillende vormen van schade opmerken. De meest voor de hand liggende vorm van schade is knaagschade, die ontstaat aan houten voorwerpen, de wal bij de slootzijde van uw tuin, enzovoorts. Ook kunnen ratten uw isolatiemateriaal aantasten, waardoor er stukjes isolatiemateriaal rond muren en vloeren komen te liggen. Tot slot kan een rat voor het overbrengen van ziektes zorgen, doordat zij een groot aantal bacteriën met zich meedragen. In de kadavers van ratten kunnen vliegen hun eitjes leggen.

Wat eten ratten?

Het voedingspatroon van ratten komt enigszins overeen met het voedingspatroon van muizen. Net als muizen eten ratten namelijk verschillende vormen van voedsel, zoals granen, fruit en knollen. Ook uw vlees of vis kan worden aangevreten door de ratten die zich binnen of rond uw woning bevinden. In veel gevallen zullen ratten buiten uw woning blijven, waar ze voor schade aan uw tuin kunnen zorgen. Denk aan de groenten uit uw groentetuin die door de ratten kapot kunnen worden geknaagd. Datzelfde geldt voor het fruit aan een fruitboom in uw tuin. Probeer op de grond gevallen fruit zo snel mogelijk van de grond te rapen.

Hoe snel planten ratten zich voor?

Net als muizen kunnen ook ratten zich snel voortplanten. De gemiddelde levensduur van een rat is ongeveer een jaar, waarin ze na drie tot vier maanden geslachtsrijp zijn. In de resterende maanden van hun leven kunnen ze vier tot zeven keer jonge ratjes krijgen, waarbij ze per zwangerschap acht tot twaalf jonge ratjes krijgen. Dit geldt zowel voor de bruine, als voor de zwarte rat. Wel krijgt een zwarte rat doorgaans meer jongen in een jaar dan een bruine rat. Dit komt onder meer door het feit dat een zwarte rat eerder geslachtsrijp is.

Waarom kan ik geen rattengif meer kopen?

Het gebruik van muizen- en rattengif is niet langer toegestaan door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). Dit besluit werd onder meer genomen om te voorkomen dat andere dieren het vergif ook tot zich nemen en daardoor net als de ratten en muizen zullen sterven. Niet voor niets wordt sterk afgeraden om het muizen- en rattengif binnen woningen te gebruiken. Overigens is het muizen- en rattengif nog steeds online te bestellen. Daarbij komt het nog steeds voor dat mensen het vergif binnen hun woning gebruiken om het ongedierte te bestrijden.

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Waar kunnen we u van dienst zijn?