Zilvervisjes

Zilvervisjes

Zilvervisjes

Zilvervisjes zien eruit als kleine vissen, maar zijn eigenlijk insecten. Zij hebben namelijk zes poten. Het is wel een bijzondere insectensoort want de beestjes gaan niet zoals veel andere insecten door een metamorfose van larve tot een volwassen vorm. Zilvervisjes hebben vanaf hun geboorte tot volwassendom dezelfde vorm. Ook hebben deze visachtige insecten geen vleugels. De insecten leven in vochtige plekken waar de temperatuur niet onder het vriespunt komt. Helaas zijn er om deze reden ook verschillende plekken in huis waar de zilvervisjes zeer goed gedijen. Doordat het dieet van de insecten onder andere uit katoen bestaat kunnen ze in de kledingkast terechtkomen en daar je katoenen kleding beschadigen.

Wat eten zilvervisjes?

Wellicht hebt u eens van de naam ‘suikergast’ gehoord. Dat is namelijk een andere naam voor de zilvervisjes; ze staan ook met die naam bekend. Volledig ten onrecht, want in tegenstelling tot wat de naam suggereert, lusten de zilvervisjes geen suiker. Wellicht eten ze het wel als er echt niets anders te krijgen is, maar bij voorkeur eten ze iets anders.

Samengestelde koolhydraten en papier

Ze eten namelijk vooral samengestelde koolhydraten. Dat zijn zaken die wij ook eten, zoals brood, pasta, rijst, aardappels en bananen, maar ook zaken als brokken voor de kat of hond en zelfs behangplaksel. Daarnaast eten ze ook graag plantaardige zaken, zoals tal van vormen van papier (papier, karton, boeken, enzovoorts), behang en katoen. Ook kunnen de zilvervisjes dode insecten en dergelijke opeten, evenals schimmels. Het vocht halen ze uit hun voedsel, zodat ze geen directe waterbronnen nodig hebben. Wel planten ze zich graag voort in een warme en vochtige omgeving.

Al met al eten zilvervisjes dus echt vrijwel alles. Houd er daarom rekening mee dat de dieren lastig weg zijn te krijgen, zodat voorkomen echt veel beter is dan genezen. Beperk dus de aanwezige hoeveelheden voedsel voor de dieren en ruim etensresten goed op.

Gevaren van zilvervisjes in huis

Een van de gevaren van de aanwezigheid van zilvervisjes in uw woning is reeds beschreven, namelijk de beschadigingen aan uw kleding. Dit is echter niet de enige reden om zilvervisjes te bestrijden, wanneer deze in uw woning aanwezig zijn. Ook vinden mensen het bijvoorbeeld een zeer onhygiënisch idee dat er zilvervisjes in hun woning leven. Wanneer de zilvervisjes bacteriën met zich meedragen, kunnen ze zeker voor mensen met een verslechterde weerstand gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Mensen met een verslechterde weerstand zullen namelijk sneller ziek worden van deze bacteriën. Ook kunnen zilvervisjes voor beschadigingen aan behang, etenswaren, verpakkingen, enzovoorts, veroorzaken. U vindt de zilvervisjes niet voor niets vaak in uw voorraadkast.

Waar komen zilvervisjes vandaan?

Het lijkt soms alsof zilvervisjes werkelijk vanuit het niets tevoorschijn komen. Dat is natuurlijk niet waar; ze moeten toch ergens vandaan komen. Maar waar komen ze dan precies vandaan? We bestuderen de oorzaak van zilvervisjes.

Zilvervisjes zijn – zoals u wellicht weet – onwijs klein en kunnen dus zonder veel moeite de woning binnen komen. Ze komen met gemak door scheuren en kieren, hoe klein ze ook zijn. Het is dus erg belangrijk om de woning geheel vrij te maken van kieren en scheuren. Woont u in een oude woning, dan is de kans groot dat de muren van de woning scheuren bevatten waardoor de visjes naar binnen komen.

Maar dat is niet de enige bron van de dieren. Wanneer er eenmaal zilvervisjes in de woning aanwezig zijn, planten de dieren zich razendsnel voort en is de kans dus groot dat het er steeds meer worden. Dat is voldoende reden om de hygiëne in de woning goed op peil te houden. Zorg dat er geen natte vaatdoeken in de keuken blijven liggen, ruim etensresten goed op, en ga zo maar door. Hierdoor zullen de zilvervisjes zich veel minder snel voortplanten. De dieren houden immers van warme, vochtige plekken.

Zilvervisjes bestrijden met onze hulp

Er zijn in super- en bouwmarkten verschillende chemische bestrijdingsmiddelen te koop voor het bestrijden van zilvervisjes. Houd er rekening mee dat deze bestrijdingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid, die van uw kinderen en die van huisdieren. Om die reden is het gebruik van deze middelen doorgaans af te raden. Schakel de hulp van onze ervaren ongediertebestrijders in om de zilvervisjes op een vakkundige wijze voor u te bestrijden. Wij beschikken over verschillende hulpmiddelen die het bestrijden van de zilvervisjes relatief eenvoudig maken.