Zijdebij

Zijdebij

Zijdebij

Van de zijdebij zijn er enorm veel verschillende soorten. Toch komt deze specifieke bijensoort niet in grote getalen in de wereld voor. Van de 460 soorten die wereldwijd bestaan komen er 58 in het Europese continent voor. De meeste leven voornamelijk op het noordelijk halfrond. Zijdebijen zijn weer onder te verdelen in verschillende groepen. Zo is er bijvoorbeeld de grote zijdebij, de donkere zijdebij en de heizijdebij. De namen van de vliegende insecten zeggen meestal iets over hun gedrag of uiterlijk. Wat bijzonder is aan de zijdebij is dat de meeste soorten een solitair bestaan leiden. Dit is uitzonderlijk voor een bij omdat de meeste soorten bijen juist in groepen leven. De naam zijdebij komt overigens van het materiaal waarmee zij hun nesten maken. Dit vervaardigen ze namelijk van een soort polyester die zij met de mondklier aanmaken. Het materiaal lijkt, in tegenstelling tot een wespennest, op zijde en daar is de naam van de bij dan ook uit voortgekomen.

Gevaren van een zijdebij

Het feit dat een zijdebij een solitair karakter heeft, maakt dat een zijdebij weinig gevaren met zich meebrengt voor mensen en huisdieren. Daarbij zal een zijdebij niet snel voor schade aan uw woning zorgen, tenzij de zijdebij zich verstopt en een nestje bouwt in een kier van uw muur. In veel gevallen zal een zijdebij echter voor een verstopplek elders in uw tuin kiezen, om niet gestoord te worden door mensen of andere dieren. Wanneer een zijdebij in het nauw gedreven wordt, kan de bij steken. Dit is zeker voor mensen die allergisch zijn voor een bijensteek gevaarlijk.

Zijdebij bestrijden rond mijn woning

Doordat een zijdebij voornamelijk in z’n eentje leeft is het relatief eenvoudig om een zijdebij te bestrijden. Houd er echter rekening mee dat een zijdebij zal steken als deze zich in het nauw gedreven voelt. Om er zeker van te zijn dat de zijdebij op een effectieve wijze bestreden wordt, zonder dat deze u of uw kinderen steekt, kan het verstandig zijn om ervaren ongediertebestrijders van ons ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen. Wij voorzien u ook graag van advies over mogelijkheden om de kans te verkleinen dat de zijdebij nog eens bij uw woning terugkeert. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van kieren in uw muren.