Wespen

wespen

Wespen

De wesp is een vliegende insectensoort die vaak verward wordt met de honingbij. Dit komt omdat zij allebei geel en zwart van kleur zijn. Hoewel wespen veel overeenkomsten met bijen hebben, zijn er ook enkele significante verschillen. Zo produceert een wesp bijvoorbeeld geen honing. Zij nestelen zich meestal in de grond en voeden zich met insecten. Wespen worden wel vaak als hinderlijk ervaren omdat zij sneller zullen steken dan bijvoorbeeld bijen en hommels. Dit doen de insecten om het wespennest te beschermen. Deze is helaas vaak in dezelfde omgeving als mensen gevestigd zijn. De meest voorkomende soorten in Nederland zijn de Duitse en gewone wesp. Deze worden ongeveer 2 centimeter lang. Een meer zeldzame wespensoort is de hoornaar die wel 3,5 centimeter lang kan worden en een zeer pijnlijke steek kan geven met een angel van bijna 4 millimeter.

Het nut van wespen

Het lijkt alsof wespen nergens goed voor zijn. Toch hebben ook zij zo hun taak in de natuur. Ze zorgen er namelijk voor dat bepaalde populaties kleine insecten niet te groot worden. Op die manier houden ze de natuur in evenwicht. Het is daarom belangrijk niet zomaar elk wespennest te verwijderen. Wanneer een nest niet voor overlast zorgt, is het belangrijk dat het nest gewoon kan blijven staan. Wanneer een nest echter wel voor overlast zorgt, is het uiteraard gewenst dat het nest verwijderd wordt.

Wespen voorkomen

Uiteraard kunt u wespen lang niet altijd voorkomen. Wel kunt u proberen om de dieren zo min mogelijk te lokken. Zorg dat de containers niet in de buurt staan van waar u in de tuin wil zitten. Zorg er ook voor dat er buitenshuis niet allerlei etensresten te vinden zijn. Sluit vuilniszakken, prullenbakken en containers daarom zorgvuldig af.

Wespennest in de spouwmuur

Helaas komt het nogal eens voor dat wespen een nest in de spouwmuur maken. Het moge duidelijk zijn dat niet iedereen daar even gecharmeerd van is. Een dergelijk nest vormt in het begin nog niet zo’n bedreiging, maar het nest kan al snel enorm groeien.

Houd er wel rekening mee dat u niet zomaar het gat waardoor de wespen de spouwmuur in vliegen blokkeert. De wespen zijn erg slim en het kan daardoor voorkomen dat ze een andere uitgang vinden en daarmee uw woning binnen komen. Ze hebben er immers geen probleem mee om door een stuk hout of gips heen te knagen. Dat wil u uiteraard koste wat kost voorkomen.

Behalve in de spouwmuur, kunnen wespennesten zich ook in de grond bevinden. Deze nesten kunnen erg gevaarlijk zijn. Wanneer iemand met blote voeten op de grond in buurt van het nest gaat staan, kunnen de wespen massaal de eigenaar van die voeten gaan aanvallen.

Bestrijding van de wespen

Wanneer u weet waar het wespennest zich bevindt, kunt u een wespenbestrijder langs laten komen. Veelal kunnen de wespen met gif worden uitgeroeid, waardoor u binnen een dag of in ieder geval binnen een paar dagen van de overlast af bent.