Tuinmier

Tuinmier

Tuinmier

De tuinmier is één van de meeste bekende en voorkomende mierensoorten in Nederland. De insecten worden gemiddeld 4 tot 5 mm groot en zijn zwart of donkerbruin van kleur. De tuinmier is niet in staat u te steken of te bijten. Tuinmieren bouwen hun nesten vrijwel altijd buitenshuis. Een plek waar gras groeit, onder en tussen tegels of naast een muur zijn enkele van hun favoriete plekken. Vaak kiezen de mieren een plek voor het nest waar gedurende de dag veel zon op schijnt. De tuinmieren zijn ook het meest actief op warme en droge dagen. Wanneer het buiten koud en nat is zullen zij vaker in het nest blijven zitten. Een kolonie van deze soort kan uitgroeien tot vele duizenden mieren. Als meerdere generaties overleven zal een mierenplaag ontstaan die veel schade kan aanrichten wanneer niet tot bestrijding wordt overgegaan.

Risico’s van de tuinmier in mijn tuin

Zoals reeds beschreven is de tuinmier de meest voorkomende mier in Nederland. In vrijwel iedere tuin zijn deze tuinmieren te vinden, doordat de beestjes zich snel kunnen voortplanten en tot ver buiten hun nest op zoek gaan naar voedsel. Hoewel de tuinmier niet gevaarlijk is voor mensen, is het een onprettig idee dat de zwarte beestjes in uw tuin of op uw terras leven. Daarbij kunnen de tuinmieren bij uw woning naar binnen trekken en hierbij bacteriën met zich meenemen. Iets wat u vanzelfsprekend liever voorkomt! Hoewel een tuinmier niet snel zal steken, kan het beestje voor een venijnig prikje zorgen als deze op uw lichaam loopt.

Tuinmier bestrijden in de tuin en in huis

Een tuinmier bestrijden is relatief eenvoudig als u met een of twee mierennesten te maken heeft. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om kokend water over de mierennesten te gieten, wat de beestjes meteen dood. Ook kunt u voor het gebruik van mierengif of speciale lokdozen kiezen. Houd er rekening mee dat dergelijke vormen van bestrijdingsmiddelen gevaren met zich meebrengen voor uw kinderen en huisdieren. Verstandiger kan het daarom zijn om voor de hulp van onze professionele ongediertebestrijders van De Bestrijdingsbrigade te kiezen.