Steenmarters

steenmarters

Steenmarters

Voor sommigen zal de steenmarter beter bekend zijn als het fluwijn. De steenmarter behoort tot de roofdieren en maakt onderdeel uit van de marterachtigen. Van een afstand heeft een steenmarter veel weg van een boommarter, mede doordat beide dieren in bomen voorkomen. Hoewel de steenmarter van oorsprong alleen in onbebouwde gebieden leefde, wordt het dier steeds vaker in Europese woonwijken aangetroffen. Opvallend is dat een steenmarter zich erg makkelijk aan z’n leefomgeving aan kan passen. Het bruingekleurde lijf van een steenmarter is doorgaans zo’n 40 tot 50 centimeter lang en weegt 1,5 tot 2 kilo bij mannelijke beestjes. De vrouwelijke steenmarter is aanzienlijk lichter, met een lichaamsgewicht van 0,7 tot 1,7 kilo. U herkent een steenmarter onder meer aan de opvallende witte plek op de keel van een steenmarter.

Wat doet een steenmarter?

Wanneer u te maken heeft met een steenmarter, ervaart u waarschijnlijk dat dit bijzonder vervelend ongedierte is. U heeft vast en zeker weleens gehoord dat de steenmarter vaak onder de motorkap van een auto leeft. Hier kan hij behoorlijk wat schade aanrichten. Daarnaast is het ook mogelijk dat het ongedierte in een woning voorkomt. Indien u te maken heeft met een steenmarter, is het zaak zo snel mogelijk over te gaan tot bestrijding. Dit ongedierte kan zowel binnen als buiten uw woning namelijk behoorlijk wat schade aanrichten.

In hoeverre is een steenmarter gevaarlijk?

Steenmarters kunnen heel veel schade aanrichten. Dit geldt niet alleen voor uw woning, maar zeker ook voor uw auto. Het ongedierte kan namelijk aan de kabels en slangen onder uw motorkap gaan vreten. Dit kan er uiteindelijk in resulteren dat uw auto niet meer werkt of zelfs in brand vliegt. In een woning kan een steenmarter ook aan allerlei dingen gaan vreten, waardoor schade ontstaat. Het beestje kan daarnaast, net als ratten en muizen, ook allerlei ziektes met zich mee dragen. Wanneer er een steenmarter bij u in de buurt leeft, kan dit dus gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Steenmarter bestrijden

Heeft u vastgesteld dat er een steenmarter in uw woning of onder uw motorkap zit? Dan is het zaak om direct actie te ondernemen. Indien u wilt voorkomen dat dit ongedierte schade aanricht aan uw auto of huis, neemt u direct contact op met een professionele ongediertebestrijder. Er zijn tegenwoordig ook een aantal mogelijkheden om de steenmarter zelf te bestrijden, maar dit raden wij niet aan. Veel mensen weten namelijk niet hoe zij te werk moeten gaan bij de bestrijding. Hierdoor wordt de steenmarter niet op de juiste wijze bestreden, waardoor hij aanwezig blijft. Door een beroep te doen op onze ongediertebestrijder, weet u zeker dat u verlost bent van de steenmarter. Op deze manier ontstaat er geen plaag en hoeft u niet langer bang te zijn voor verdere schade.