07 aug Stambonenkever
Kevers (en vooral hun larven) kunnen zeer schadelijk zijn en worden vaak vernoemd naar het voedsel dat hun voorkeur heeft. Dit is namelijk ook de plek waar ze vaak aangetroffen worden. Zo vind je de stambonenkever bijvoorbeeld in verschillende bonensoorten. Stambonenkevers geven de voorkeur aan tuinbonen, kievitsbonen, witte en bruine bonen. Door het koudere klimaat in Nederland zal je de stambomenkever vrijwel uitsluitend in opgeslagen voorraden van deze bonen terugvinden. Enkel wanneer het een zeer warme zomer is zouden de beestjes ook hun weg op landbouwgrond kunnen vinden, maar in de praktijk komt dit zelden voor. De stambonenkever is 2 tot 6 mm in lengte en olijfbruin van kleur. Op de dekschilden, die niet het gehele achterlijf bedekken, zijn donkerbruine vlekjes zichtbaar. De volwassen vrouwtjes stambonenkever legt gemiddeld 50 eitjes tussen een voorraad bonen. Hier komen witte larven uit die zich in de bonen vreten en deze van binnen uithollen.
Waar vind ik de stambonenkever?
Zoals reeds beschreven leeft de stambonenkever voornamelijk binnen woningen. De voorraadkast in uw huis vormt een ideale verstopplek voor dit beestje, die hier niet snel opgemerkt zal worden door u of uw gezinsleden. Daarbij heeft de moederkever hier de tijd om in alle rust haar larven te leggen. Het beestje leeft voornamelijk in de witte, bruine, kievits- of tuinboon en zorgt hierbij voor een vervelende schade aan de bonen. De larve van de stambonenkever zal zich in de boon vreten, waarna het beestje zich hier een lange tijd op kan houden. Het is geen fris idee dat u een boon eet met de larve van een stambonenkever.
Stambonenkever in huis bestrijden
Wanneer u last denkt te hebben van de stambonenkever, dient u deze te laten bestrijden. Het kan erg lastig zijn om de stambonenkever zelf te bestrijden, waardoor de hulp van onze ongediertebestrijders mogelijk wenselijk is. Wij beschikken over verschillende hulpmiddelen, die het bestrijden van de kever heel eenvoudig maken. U kunt de stambonenkever proberen te vermijden, door uw bonen altijd koel op te slaan en voorraden met deze kevers of larven hiervan direct te vernietigen. Probeer uw nieuwe oogst van bonen nooit te vermengen met uw oude oogst.