08 mei Springstaart
Een springstaart is een bijzonder zespotig insect. De Latijnse benaming is Collembola een woord dat letterlijk kleefbuis betekent. De Nederlandse naam springstaart voor het insect komt door de gevorkte staart. Het beestje gebruikt deze om in geval van gevaar weg te springen. Het uiterlijk van springstaarten is moeilijk te beschrijven. Ze zijn meestal zwart van kleur en hebben een lengte van ongeveer 6 mm met antennen op hun kop. Wanneer je de insecten in grote getalen in de aarde van je tuin tegenkomt zijn ze makkelijk te vergissen met torren. Bekijk je de springstaart van dichtbij dan heeft de vorm van het insect veel weg van een donkere wesp zonder vleugels. Nog mysterieuzer wordt de springstaart nu uit recent DNA onderzoek is gebleken dat zij minder aan insecten verwant zijn dan schaaldieren. Springstaarten kan je in grote getalen in de bovenste laag aarde van je tuin aantreffen waar zij zich voeden met rotend organisch materiaal.
Bestrijding van de springstaart
Hoewel springstaarten weinig kwaad doen, kan het een prettig idee zijn dat ze bestreden worden. Dit geldt in het bijzonder wanneer u te maken krijgt met een groot aantal van deze beestjes in uw tuin. De beestjes kunnen bij uw woning naar binnen komen, waarna ze bijvoorbeeld ziektes op uw voedingsmiddelen verspreiden. Het bestrijden van de beestjes gebeurde voorheen vaak met een bestrijdingsspray door woningbezitters zelf. Tegenwoordig is het gebruik van deze sprays af te raden, door de gezondheidsrisico’s die dit met zich meebrengt. Onze ervaren ongediertebestrijders hebben een ruime ervaring in de bestrijding van springstaarten en soortgelijke insecten.
Last van ongedierte? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade het ongedierte bestrijden!
Zijn springstaarten gevaarlijk?
Springstaarten zijn niet gevaarlijk voor mensen. De beestjes zullen u normaliter niet steken of anderszins pijn doen. Toch kan het, zoals reeds beschreven werd, verstandig zijn om de beestjes te laten bestrijden. Doordat de beestjes buiten uw woning op verschillende ondergronden kunnen zitten, nemen zij mogelijk bacteriën met zich mee. Wanneer zij deze bacteriën bij uw woning mee naar binnen nemen, kan dit gezondheidsrisico’s veroorzaken. Dit geldt in het bijzonder voor jonge kinderen of volwassenen met een verlaagde weerstand, die met de bacteriën in aanraking komen.
Tip: let bij de aanschaf van een kerstboom in de winter goed op de aanwezigheid van de springstaart. Op een kerstboom zitten vaak meerdere ongediertesoorten.