Rode steekmier

Rode steekmier

Rode steekmier

De rode steekmier wordt in de volksmond gewoon rode mier genoemd. Een andere wetenschappelijke naam voor de mierensoort is gewone steekmier. Qua lengte is de rode steekmier niet veel groter dan de meer voorkomende tuinmier. Wel zullen zij veel meer opvallen omdat de mieren felrood van kleur zijn. Dit is meteen een waarschuwing voor de mensen en dieren die te dicht bij de rode steekmieren in de buurt komen. Als de insecten namelijk het idee hebben dat hun nest bedreigd wordt dan zullen zij agressief worden en in de aanval gaan. Tijdens deze aanvallen kunnen de mieren zeer pijnlijk steken. In de natuur hebben de rode steekmieren weinig vijanden en hierdoor kunnen zij hele gebieden overnemen met meerdere nesten. Een nest van de rode steekmier kan uit tot wel 20.000 werksters en 600 koninginnen bestaan. Eén van de weinige vijanden die de rode steekmier heeft is de grotere rode bosmier.

Leefomgeving van de rode steekmier

Doordat de rode steekmier veel weg heeft van de rode bosmier worden beide beestjes vaak met elkaar verwisseld. Ook het feit dat beide beestje voor een venijnige steek kunnen zorgen, maakt dat het lastig is om de precieze verschillen te zien. Een duidelijk verschil is in ieder geval dat de rode steekmier iets kleiner is dan de rode bosmier. Zoals eerder in dit artikel beschreven werd zal de rode steekmier zich voornamelijk in een bosachtige omgeving ophouden. Hier heeft het beestje alle ruimte om een nest te bouwen, evenals dat hier voldoende voedingsstoffen te vinden zijn. Toch komt de rode steekmier ook in tuinen voor! Denk bijvoorbeeld aan tuinen die tussen de naaldbossen gelegen zijn.

Rode steekmier bestrijden in uw tuin

Wanneer u te maken heeft met een nest van de rode steekmier in uw tuin, wilt u deze wellicht het liefst laten verdelgen. Door de agressieve houding van de rode steekmier is het geen fijn idee als uw kinderen of huisdieren rond het mierennest spelen. Een van de mogelijkheden die u heeft om de rode steekmier te verjagen, is door peper rond de ingang van het nest te strooien. Ook koffiedik kan helpen! De mieren zelf kunt u doden door kokend water over de beestjes te gieten. Met kokend water zullen de mieren in een keer gedood worden. Natuurlijk kunnen onze bestrijders ook de mieren bestrijden voor u.