Rode bosmier

Rode bosmier

Rode bosmier

De rode bosmier is een mierensoort die zoals de naam al aangeeft rood van kleur is en in het bos leeft. Eigenlijk kunnen we twee verschillende mierensoorten tot deze categorie rekenen. Tussen rode bosmieren wordt namelijk onderscheid gemaakt in kale en behaarde bosmieren. Beide soorten maken hun nest bovengronds in de afgevallen naalden van een dennenboom. Bij de kale bosmier zijn de werksters van het mierennest tussen de 4 en 9 mm in lengte. De andere mannetjes en vrouwtjes van de soort zijn tussen de 9 en 11 mm lang. Bij de behaarde bosmier hebben alleen de vrouwtjesmieren een roodbruine kleur. Van hun lichaam is ook alleen het borststuk deze kleur. De rest van het lichaam is donkerbruin tot zwart. De mannetjes zijn geheel zwart. Deze soort is zeer agressief wanneer hun nest verstoord wordt. In dat geval zullen duizenden rode bosmieren in de aanval gaan, bijten met hun sterke kaken en mierenzuur in de wonden afscheiden.

Rode bosmier in uw tuin

De kans dat u een rode bosmier binnen uw woning aantreft is zeer klein. Zoals reeds beschreven leven de rode bosmieren voornamelijk in de bossen, waar zij alle ruimte hebben om een nest op te bouwen. In tegenstelling tot veel andere miersoorten is de rode bosmier een agressieve mier, die haar vijand aanvalt als deze haar nest aantast. Wanneer de rode bosmier op uw huid komt te zitten, zal deze voor een venijnige steek zorgen. Naast de pijn die u een korte tijd voelt kunnen deze steken weinig kwaad. Prettig is het echter zeker niet! Houd er rekening mee dat de rode bosmier zich in uw tuin kan ophouden, wanneer u bijvoorbeeld naaldbomen in uw tuin heeft.

Bestrijden van de rode bosmier

Het bestrijden van de rode bosmier is niet altijd even gemakkelijk. Doordat de rode bosmier voor een venijnige steek kan zorgen, bent u het beestje liever kwijt dan rijk. Dit geldt in het bijzonder wanneer er regelmatig kinderen of huisdieren in uw tuin spelen. Een van de meest efficiënte manieren om de rode bosmier te bestrijden, is het gebruiken van kokend water. Wanneer u het kokende water over de rode bosmier giet, zal de rode bosmier in een keer gedood worden. Het gebruik van chemische gifstoffen voor de bestrijding van rode bosmieren wordt afgeraden. Heeft u hulp nodig bij het bestrijden van mieren? Onze bestrijders helpen u graag!