Rioolvliegjes

Rioolvliegje

Rioolvliegjes

Rioolvliegjes zijn kleine, zwarte vliegjes die ook wel bekendstaan als motmuggen of latrinevliegjes. Hoewel het een vliegje genoemd wordt, is het dat eigenlijk niet. Het is namelijk een muggensoort. Maar maakt u geen zorgen: ze steken niet!

Rioolvliegjes kunnen u wel tot last zijn in huis. Ze kunnen zich flink verspreiden in de keuken of badkamer, wat vanzelfsprekend niet zo fris is. Bovendien kunnen ze schadelijke bacteriën en zelfs ziektes verspreiden.

Als u rioolvliegjes in huis heeft of denkt te hebben, is het dan ook zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Hieronder leggen we u uit hoe u rioolvliegjes herkent en bestrijdt.

Hoe herken ik rioolvliegjes?

Rioolvliegjes lijken erg op motten. Vandaar dat ze ook wel motmuggen genoemd worden. Rioolvliegjes hebben vrij opvallende vleugels. Als ze op de muur zitten, hebben ze de vorm van een driehoek. Ze hebben een bruinig lichaam en zijn op de rug en vleugels behaard. Het dier is maar een aantal millimeter lang.

Waar komen rioolvliegjes vandaan?

Rioolvliegjes voelen zich aangetrokken tot vochtige en klamme ruimtes. Ook vinden ze schimmel, rottend eten en vuil, stilstaand water aangenaam. U zult rioolvliegjes vaak aantreffen in (ondergelopen) kruipruimtes, in de badkamer, in afvoerputjes, verstopte leidingen, toiletten, enzovoort.

De vliegjes kunnen door een afvoer in uw huis terechtkomen. Meestal is dit als de afvoer verstopt is of als hij niet of weinig gebruik maakt. Ze kunnen zich flink verspreiden. Als ze een lange tijd ongestoord hun werk kunnen gaan, kunnen ze zomaar een hele ruimte vullen.

Wat te doen tegen rioolvliegjes?

Heeft u een rioolvliegjesplaag? U kunt de insecten op deze manier bestrijden:

  1. Gebruik een spray tegen rioolvliegjes. Deze kunt u gewoon in de winkel kopen, bijvoorbeeld een anti-insectenspray van HG. U kunt de spray direct op de rioolvliegjes spuiten. Maak het gebied waarop ze zich bevinden vervolgens goed schoon.
  2. Het is daarnaast verstandig om de plekken te bestrijden waar de rioolvliegjes broeden. Zoals al gezegd, zijn dit meestal verstopte leidingen of stilstaand water. Ga dus op zoek naar dit soort plekken, bijvoorbeeld in de kruipruimte, badkamer, containers, planjtenbakken en dakgoten. Mogelijk ligt het probleem binnenin het riool. Daar kunt u zelf niet veel aan doen; dit probleem zal door een loodgieter of plaagdierenbestrijder verholpen moeten worden.
  3. Heeft u een verstopte afvoer ontdekt? Zorg dan dat u deze dicht maakt. De rioolvliegjes kunnen uw huis dan niet meer binnenkomen. Als het een oppervlakkige verstopping betreft, kunt u de afvoer zelf ontstoppen. Is de ontstopping hardnekkig? Schakel dan een loodgieter in.
  4. Heeft u geen insectenspray in huis? Als tijdelijke oplossing kunt u een stofzuiger gebruiken om de rioolvliegjes te verwijderen. Als u klaar bent met stofzuigen, kunt u de stofzuigerzak meteen (goed) dichtdoen en weggooien. Let wel op: verwijderen is meestal niet voldoende. Als u de plaag in zijn geheel wilt bestrijden, moet u ook de broedplaatsen van rioolvliegjes aanpakken.

 

Preventieve maatregelen

Goed, we weten nu hoe we rioolvliegjes kunnen bestrijden. Maar u wilt natuurlijk liever voorkomen dat er überhaupt een plaag ontstaat. Met deze preventieve tips kunt u dat doen.

  1. Controleer op stilstaand water. Zoek, met name in de zomer, naar plekken met stilstaand water. Zoals we al schreven, kan dit in de badkamer, kruipruimte, washok, enzovoort. Ook de tuin is een belangrijke plek om te controleren.
  2. Let op lekkages. Als er een lekkage ontstaat, kan er op de plaats van het lek een rioolvliegjeskolonie onstaan. Check dus geregeld of alles in de kruipruimte of kelder in orde is. Zodoende kunt u op tijd ingrijpen als er rioolvliegjes zijn.
  3. Zorg ervoor dat de afvoer goed werkt. Een verstopte afvoer wordt al snel een broedplaats voor rioolvliegjes. Grijp dus op tijd in bij een verstopping zodat de rioolvliegjes weg blijven.
  4. Verwijder rottend eten. Rioolvliegjes houden van rottend voedsel. Houd uw afvoerputje dus schoon en spoel er geen eten door.

Bron afbeelding: Mvuijlst