Rijstmeelkever

Rijstmeelkever

Rijstmeelkever

Een rijstmeelkever is er in verschillende soorten. Zo kunnen we bijvoorbeeld de kastanjebruine rijstmeelkever en de grote rijstmeelkever onderscheiden. Ook de meeltor vertoont veel overeenkomsten met het insect. De grote rijstmeelkever zal ongeveer 5 mm lang worden. De kastanjebruine soort is zelfs nog iets kleiner. Overigens zijn beide soorten roodbruin van kleur. De grote rijstmeelkever is echter donkerder dan de overige soorten. Zowel de volwassen kever als de larve voedt zich met fijne granen. Meel is dan ook een favoriet voedsel van de rijstmeelkever. In de meeste gevallen zullen mensen eerst de larven van de rijstmeelkever in een voedselvoorraad ontdekken. De witte larven zijn namelijk makkelijker te zien door hun kleur en grotere formaat. De larven zijn namelijk ongeveer 2 cm in lengte. De bestrijding van rijstmeelkevers is relatief eenvoudig. De insecten hebben namelijk als eigenschap dat zij zeer slecht tegen lage temperaturen kunnen. Een plotselinge sterke daling van de temperatuur zullen zij dan ook niet overleven.

Rijstmeelkever in huis bestrijden

Er zijn verschillende manieren waarop rijstmeelkevers bestreden kunnen worden. Zoals reeds beschreven is een van deze mogelijkheden het verlagen van de temperatuur in een bepaalde ruimte. Haal de ruimte bijvoorbeeld leeg en zorg dat de temperatuur hier met speciale ventilatoren flink verlaagd wordt. Door de ruimte een tijdje dicht te houden, voorkomt u dat er warme lucht de ruimte instroomt. Op deze manier zullen de rijstmeelkevers op een effectieve wijze gedood en bestreden worden. Belangrijk bij het bestrijden van de rijstmeelkever is dat ook de larven van het beestje bestreden moeten worden, om te voorkomen dat het beestje al snel terugkeert.

Rijstmeelkeverlarve bestrijden uit uw woning

Wanneer u de rijstmeelkever bestreden heeft, betekent dit niet dat u klaar bent. Let goed op de aanwezigheid van de larve van de rijstmeelkever, die zich wellicht goed verstopt heeft en zodoende nog in leven is. Mocht de larve uitgroeien tot een volgroeide rijstmeelkever, dan zou de ongedierteplaag al snel weer terug zijn. Iets wat u logischerwijs wilt voorkomen! De rijstmeelkeverlarve houdt zich voornamelijk op tussen opgeslagen etensvoorraden en leeft het liefst in een ruimte waar het zo’n dertig graden Celsius is. Reden genoeg om nog eens in uw voorraadkast te kijken na het bestrijden van de rijstmeelkever!