26 jul Piepschuimkever
De piepschuimkever is een keversoort met wel een heel bijzondere naam. Voorheen stond het insect ook wel bekend als de tempexkever. Het is een kleine kever die ongeveer 6 mm in lengte kan worden. De dekschilden van de piepschuimkever zijn meestal zwart, maar kunnen in kleur variƫren tot roodbruin. Over de lengte van de dekschilden lopen een aantal groeven in de lengte. De larve van de piepschuimkever staat bekend als de meelworm. In het begin van hun levensstadium zijn de larven geheel wit. Naarmate de levenscyclus vordert worden ze echter donkerder en kunnen uiteindelijk een geelbruine kleur krijgen. In de 40 tot 100 dagen tot het popstadium kunnen de meelwormen tot 15 mm in lengte groeien. Een populatie piepschuimkevers kan zeer snel in aantallen groeien. Een volwassen vrouwtjeskever kan om de paar dagen 200 tot 400 eitjes leggen. De bijzondere naam heeft de piepschuimkever te danken aan het feit dat zij voor een grote schadepost zorgen in pluimveebedrijven wanneer de larven door het isolatiemateriaal heen graven op zoek naar een verpoppingsplaats.
De piepschuimkever kan voor veel schade zorgen
U hebt misschien nog nooit van de piepschuimkever gehoord. Gelukkig maar, want het diertje kan voor behoorlijk wat schade zorgen.
Zoals hierboven al vermeld is het diertje voornamelijk aanwezig in afval van pluimveebedrijven. De dieren proberen een goede plek te vinden om zich te nestelen en komen daarbij wonderbaarlijk genoeg veelal uit bij pluimveebedrijven. De dieren vreten zich door de isolatie en het piepschuim heen – vandaar dus ook de naam – waardoor ze voor zeer veel schade kunnen zorgen.
Dat is echter niet het enige nadeel van het diertje. Het kan namelijk ook zorgen voor schade in het darmstelsel van pluimvee. Wellicht denkt u hieraan te kunnen ontkomen wanneer u geen pluimveehouder bent, maar het diertje is ook als huishoudplaag regelmatig bestreden. Het komt voornamelijk af op bewaarde producten zoals granen, zaden en tabak. Ook in oud afval en op composthopen zal het dier zich graag huisvesten.
Onderneem daarom zo snel mogelijk actie wanneer u vermoedt dat er een piepschuimkever bij u in de buurt aanwezig is. Daarmee voorkomt u dat het diertje zich voortplant en een ware plaag gaat ontstaan. De beste bestrijding is – zoals bij vrijwel al het ongedierte – een zo snel mogelijke bestrijding.