17 jul Pelsmot
De pelsmot is een mottensoort die zijn naam te danken heeft aan het voedsel die de larven van de mot eten. Net zoals alle andere soorten motten, behoort de pelsmot tot de groep nachtvlinders. Deze specifieke soort is zilvergrijs van kleur met glanzende lichtbruine tinten. De larven van de pelsmotten voeden zich onder andere met haren, veren, leer, wol en bont. Het zijn allemaal organische pelsmaterialen van dieren, vogels en mensen. De pelsmot kan tot een plaag uitgroeien wanneer ze hun weg in een opslagruimte van leer, tapijten of bontmaterialen weten te vinden. De motten vliegen buitenshuis enkel in de maanden juni tot oktober. Binnenshuis kunnen zij echter het hele jaar door overleven. De larve van de pelsmot voedt zich met pelzen. Uit de haren waarmee zij zich voeden maken ze ook hun cocon waarin ze veranderen in een volwassen mot. Door het materiaal ziet de cocon er zeer onsmakelijk uit.
Last van ongedierte? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade het ongedierte bestrijden!
Pelsmot voorkomen
‘Voorkomen is beter dan genezen’, daar zal iedereen het ongetwijfeld mee eens zijn. Het is daarom sterk aan te raden om maatregelen te treffen waardoor pelsmot te voorkomen is. Maar kan dat dan? Jazeker! Tot op zekere hoogte is de aanwezigheid van pelsmot goed te voorkomen. Pelsmot komt voornamelijk in kleding en in de kledingkast zijn dan ook maatregelen te treffen om de mot te voorkomen.
Zo kunt u de kleding goed schoon houden en regelmatig luchten. Een goede tip hierbij is om de kleding die u niet gebruikt – bijvoorbeeld de winterkleding in het zomerseizoen – op te bergen in dozen en goed op te bergen. De pelsmot zal daar dan niet in komen en bovendien creĆ«ert u daarmee meer ruimte in de kledingkast waardoor de achtergebleven kleding veel minder snel pelsmot zal aantrekken.
Hang dus vooral de kleding niet te dicht op elkaar en zorg dat de kleding goed kan luchten. Een andere goede tip is om de kleding af en toe helemaal goed te luchten. Zet af en toe de ramen flink open en de kledingkast ook, zodat de wind de kleding goed kan laten luchten.