Ovenvisjes

Ovenvisje

Ovenvisjes

Ovenvisjes zijn insecten zonder vleugels die ongeveer 12 mm lang kunnen worden. De onhygiënisch ogende beestjes zijn zwart en geelbruin van kleur. Een ovenvisje heeft zes poten en zowel op de kop en staart lange voelsprieten. Doordat zij lichtschuw zijn zullen ze bij het zien van licht snel wegspringen. De ovenvisjes worden vaak verward met zilvervisjes. Een groot verschil tussen deze twee insectensoorten is echter dat het ovenvisje enkel op extreem warme plekken kan overleven. Het normale klimaat van Nederland is voor hen niet geschikt.

Je kan de insecten daarom vaak in menselijke omgevingen tegenkomen waar het stukken warmer is dan buiten. Vroeger kwamen ze bijvoorbeeld vaak in bakkerijen voor. Daar heeft het beestje dan ook de Nederlandse naam ovenvisje aan te danken. Een bijzonder feitje over ovenvisjes is dat zij gedurende hun leven tot wel 60 keer kunnen vervellen. Volgens veel wetenschappers is dit het hoogste aantal keren van iedere diersoort.

Ik heb last van ovenvisjes, wat nu?

Wanneer u merkt dat er ovenvisjes in uw woning leven, is het belangrijk om snel voor de bestrijding van deze beestjes te zorgen. Hoewel de ovenvisjes niet schadelijk zijn voor uw gezondheid, kunnen ze wel voor schade aan uw woning zorgen. Denk bijvoorbeeld aan aantastingen aan uw behang, tekeningen en gelijmde illustraties. Daarbij vinden veel mensen het een zeer onhygiënisch idee dat er dergelijke ongediertesoorten in hun woning leven. Een van de eigenschappen van het ovenvisje is het feit dat deze beestjes zich graag verspreiden door woningen. De kans bestaat dat u in meerdere ruimtes te maken heeft met ovenvisjes.

Het bestrijden van ovenvisjes is niet eenvoudig, aangezien deze beestjes zich vaak in kieren en naden van uw muren verstoppen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zoals speciale sprays, is sterk af te raden. Dit brengt bij een onverantwoord gebruik onnodige gezondheidsrisico’s met zich mee. U doet er dan ook verstandig aan om voor het bestrijden van ovenvisjes hulp van een gespecialiseerde ongediertebestrijder in te schakelen. Zij kunnen een naden- en kierenbehandeling uitvoeren om de ovenvisjes te doden.

Hoe voorkom ik dit ongedierte?

Zoals eerder op deze pagina beschreven werd leven ovenvisjes voornamelijk op de warmere plekken binnen uw woning. Door deze plekken zeer regelmatig te reinigen voorkomt u dat de ovenvisjes zich hier rustig kunnen verstoppen. Daarbij merkt u op deze manier sneller dat er sprake is van ongedierte in huis. Het is af te raden om een zolderruimte of kamer die u nauwelijks gebruikt onnodig op te warmen. In een koele ruimte is de kans op ovenvisjesactiviteit aanzienlijk kleiner.

Een andere manier om ovenvisjes tegen te gaan is het dichten van naden en kieren in uw muren. Op deze manier hebben de ovenvisjes geen plek om zich te verstoppen, waardoor de kans kleiner is dat zij zich in uw woning zullen vestigen. Het dichten van naden en kieren kan met een klein stukje hout of kit.