Mollen

Mollen

Mollen

Mollen staan bekend als hardnekkige plaagdieren. Met de gangen en tunnels die ze graven, kunnen ze u inderdaad flink tot last zijn. Maar wist u dat de mol ook een erg nuttig dier is? Een mol kan bijvoorbeeld bijdragen aan de afwatering en het beteugelen van de insectenpopulatie.

In dit artikel leren we u alles wat u moet weten over de mol. Lees dus snel verder om alles te weten te komen over dit handige (en soms ergerlijke) diertje!

De mol: beschrijving, gedrag, leefgebied

De mol is een zoogdier met een zwarte vacht dat vooral ondergronds leeft. Een mol is 10 á 15 centimeter lang en weegt tussen de 50 en 150 gram. Hoewel veel mensen denken dat de mol blind is, is dat niet waar. Het dier kan uit zijn zwarte kraaloogjes zien, maar hij heeft maar een beperkt zicht. Om zich ondergronds te manoeuvreren heeft de mol blanke, kromme voorpootjes met scherpe nagels. Daarnaast heeft hij een stel goed ontwikkelde snorharen op zijn snuit.

De mol komt overal in Nederland voor waar de ondergrond geschikt is om in te tunnelen. De mol vermijdt het liefst grondsoorten met veel zand, stenen of water. Hij houdt het meest van aarde waarin hij makkelijk kan graven en die vol zit met voedsel, bijvoorbeeld regenwormen.

De mol leeft in zijn eentje en hij is overdag én ‘s nachts bezig. Zijn favoriete activiteit, zoals al gezegd, is het graven van tunnels. Deze bevinden zich meestal op één meter diepte en kunnen maar liefst 50 meter lang zijn. Door dit tunnelgedrag ontstaan de welbekende molshopen.

De voordelen van mollen

Mollen worden veelal gezien als plaagdieren. Dat is natuurlijk niet gek, want met hun graafgedrag kunnen ze flink wat schade aanrichten op een gazon. Een mol is echter ook een erg nuttig dier voor uw tuin. Door zijn gegraaf zorgt hij voor een betere afwatering én voor een dynamischer bodemleven. Bovendien zijn mollen geduchte jagers. Daardoor beperken ze het aantal aardrupsen en muizen in uw tuin.

Mollen bestrijden of verjagen

In de meeste gevallen zal er niet meer dan één mol in een tuin aanwezig zijn. Toch kan het zijn dat er een te groot aantal molshopen ontstaat. In dat geval is het verstandig om een aantal maatregelen te treffen om de mol uit uw tuin te weren.

Let op dat het in Nederland verboden is om mollen te bestrijden met chemische middelen of explosieve gassen. Wij raden u in plaats daarvan aan om een diervriendelijke optie te kiezen. Ook kunt u een plaagdierenbestrijder inschakelen. Die kan de mollen namelijk op een diervriendelijke en effectieve manier uit de tuin houden. Via de Bestrijdingsbrigade kunt u makkelijk en snel een lokale plaagdierenbestrijder inschakelen om u van de mollen af te helpen.