Meelmot

meelmot

Meelmot

De Indische meelmot is een nachtvlinder die ook wel voorraadmot genoemd wordt. Het is een klein insect van ongeveer 1 cm groot. Het beestje is meestal verschillende tinten bruin van kleur. De larven van deze mottensoort voedt zich in tegenstelling tot de kledingmot niet met textiel maar met onder meer granen of meel. Hier komt dan ook de naam meelmot vandaan. Doordat de mot zelfs plastic kan verteren kom je de larven soms ook in de verpakking van etenswaren tegen. Als de larve in een pak met levensmiddelen zit dan kan je dit onder andere zien aan een witte spinrag op de producten. De larve produceert de spinrag totdat deze tot een rups uitgroeit die uiteindelijk een cocon voor zichzelf spint. Uit deze cocon komt vervolgens de volwassen meelmot. Dit is hetzelfde proces als bij iedere andere vlindersoort.

Is de meelmot schadelijk?

De aanwezigheid van de meelmot kan schadelijk zijn. Zo is het ongedierte in staat om etenswaren te besmetten. Dit doet de meelmot bijvoorbeeld met zijn spinrag en uitwerpselen. Zodra dit in het eten terechtkomt, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen. Dit ongedierte is daarnaast in staat om verpakkingen aan te tasten. Kijk dan ook niet raar op wanneer de meelmot in de verpakking van meelproducten opduikt. Heeft dit ongedierte zich toegang verschaft tot uw verpakking? Dan is het raadzaam om het betreffende product direct weg te gooien. Indien u het toch eet, kan dit schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Last van motten? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade de motten bestrijden!

Bescherm uw voedsel tegen de meelmot

De meelmot is dol op meelproducten. Maakt u hier veel gebruik van? Dan is de kans op aanwezigheid van dit ongedierte natuurlijk groot. De meelmot is echter vrij simpel buiten de deur te houden. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat meelproducten worden opgeslagen bij een temperatuur lagen dan 13 graden. Betreft het meelproducten in een keuken? Dan is het van belang deze in afsluitbare verpakkingen te bewaren. Is de opslagplaats of de verpakking leeg? Zorg er dan altijd voor dat u deze goed schoonmaakt. Op deze manier verkleint u de kans op aanwezigheid van de meelmot.