Lapsnuitkever

Lapsnuitkever

Lapsnuitkever

De lapsnuitkever is een kever met een zeer karakteristiek uiterlijk. Het insect, dat ook wel bekend staat onder de naam gegroefde lapsnuitkever of taxuskever, heeft namelijk een smalle spitse kop en een bol achterlijf. Het lijf is ongeveer tussen de 9 en de 11 millimeter in lengte en is bedekt met dekschilden waarop groeven en korrels zichtbaar zijn. Lapsnuitkevers zijn zwart van kleur en hebben op hun dekschilden vaak enkele lichtere geelbruine vlekjes. De aanwezigheid van de lapsnuitkever kunt u meestal voor het eerst opmerken door de halfronde happen die zij achterlaten in de randen van plantenbladeren. De reden dat men het insect vaak niet in levende lijve ziet is dat het een keversoort is die enkel in de nacht actief is. Als de lapsnuitkever eitjes in een bloempot legt dan kunnen de larven zeer schadelijk zijn voor de planten die hierin groeien. De larven voeden zich namelijk ondergronds met de wortels van planten.

Is een lapsnuitkever schadelijk?

De lapsnuitkever leeft zowel binnen, als buiten woningen. Hoewel de lapsnuitkever weinig kwaad zal doen bij mensen, is dit beestje wel schadelijk voor planten. In het bijzonder de larve van de lapsnuitkever. Zoals reeds beschreven voedt deze larve zich met de wortels van planten. Niet voor niets noemt men de lapsnuitkever ook vaak taxuskever, verwijzend naar de taxusplant. Hoewel de schade aan bladeren van een plant niet direct voor problemen hoeft te zorgen, doen de beschadigde wortels dit wel. Beschadigde wortels maken dat het voor planten lastiger wordt om voedingsstoffen op te nemen. Dit kan betekenen dat de planten uiteindelijk dood zullen gaan.

De lapsnuitkever bestrijden rond uw woning

Een lapsnuitkever bestrijden kan behoorlijk lastig zijn. Doordat de lapsnuitkever op verschillende plekken leeft, is het lastig om voor een effectieve oplossing te zorgen. Daarbij kunnen de larven van de lapsnuitkever zich in de grond verstoppen. Er zijn in bouw- en supermarkten vaak speciale bestrijdingsmiddelen te koop voor ongediertesoorten die in de grond leven. Nog verstandiger is het om de hulp van professionele ongediertebestrijders in te schakelen. Onze erkende ongediertebestrijders kunnen u op een vakkundige wijze van dienst zijn. Wij beschikken over dier- en milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen, om de lapsnuitkever en zijn larven te bestrijden.