20 jan Klustervlieg
De klustervlieg lijkt sterk op een kamervlieg en komt voornamelijk tijdens het winterseizoen voor in woningen en bedrijfspanden. In deze periode nestelen ze zich in en kunnen ze tot het voorjaar onbeweeglijk blijven zitten. Dit doen ze normaliter op droge en koele plekken. Vanaf het voorjaar gaat de klustervlieg op zoek naar plekken waar het lichter is. Klustervliegen zijn echter niet te vergelijken met een gewone vlieg. Zo komt een klustervlieg niet op etenswaren af, wat een normale kamer- of vleesvlieg wel doet. Daarbij kan de klustervlieg in groepen van soms wel honderd vliegjes voorkomen, die rond lampen zoemen of in koffiekopjes vallen. In zo’n situatie bent u de klustervlieg liever kwijt dan rijk! Een klustervlieg is te herkennen aan de gouden haartjes op het voorste deel van hun lijfjes.
Kan een klustervlieg schade aanrichten?
Doordat een klustervlieg een stuk minder actief is dan de kamer- en vleesvlieg, richt het beestje over het algemeen geen schade aan. Hij gebruikt een gebouw namelijk alleen om de winter in door te brengen. Desondanks kunnen er toch een aantal redenen zijn om dit ongedierte te bestrijden. Zo kan een klustervlieg, evenals andere vliegen, natuurlijk wel allerlei bacteriën bij zich dragen. Klustervliegen kunnen dus een bron van besmetting zijn en ervoor zorgen dat u op den duur ziek wordt. Wilt u dit voorkomen? Dan doet u er goed aan de klustervlieg te bestrijden.
Bestrijding van de klustervlieg
Veel mensen denken dat de klustervlieg te bestrijden is door deze gewoonweg te doden. Indien er slechts één of een aantal klustervliegen aanwezig zijn in uw woning, werkt dit mogelijk. Dit is echter niet het geval wanneer er tientallen of zelfs honderden klustervliegen zijn. Het bestrijden van de klustervlieg wordt in dat geval namelijk een stuk lastiger. Indien u een grote groep klustervliegen aantreft in een gebouw, doet u er goed aan een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Hij weet namelijk precies hoe een vlieg bestreden moet worden. Een ongediertebestrijder roeit dit ongedierte geheel uit, waardoor de beestjes geen overlast kunnen veroorzaken in bijvoorbeeld uw woning.