Kleermot

Kleermot

Kleermot

De kleermot is een mottensoort. Motten zijn nachtvlinders en de kleermot is één van de meest bekende soorten. Het is de mot die u thuis in de kledingkast kunt tegenkomen. Dit komt omdat de rups van de mot zich voedt met onder andere wol, zijde, katoen, linnen en leer. Aan deze bijzonder voedingsbronnen heeft het insect dan ook de naam kleermot of klerenmot te danken. Van nature leven de rupsen eigenlijk in vogelnesten en holen van zoogdieren waar zij zich voeden met veren en haren. Kleermotten zijn lichtbruin van kleur en iets meer dan een centimeter groot. De rupsen zijn wit van kleur en ongeveer 8 mm in lengte. De vrouwtjes kleermot legt 50 tot 90 eitjes en doet dit meestal op dezelfde plek als waar zijzelf tot leven is gekomen. Door deze gedragseigenschap kan het aantal motten tot grote aantallen uitgroeien.

Vormt de kleermot een bedreiging?

Hoewel het uw ruimtes een onhygiënisch aangezicht kan geven, zijn kleermotten niet gevaarlijk voor mensen of dieren. Een nadeel aan de kleermot is dat deze zich in het voorjaar in een kledingkast in huis op kan houden. De larve van de kleermot leeft van natuurlijke materialen als wol, bont, haren en veren. Juist deze materialen worden vaak bij de productie van kledingstukken gebruikt. Opvallend genoeg is de kans klein, dat u een kleermot in uw zomerkleding aantreft. Zomerkleding wordt vaak namelijk gemaakt van katoen, linnen en synthetische stoffen. Stoffen die veel minder geliefd zijn bij de larven van een kleermot.

Kleermot bestrijden in huis

Om te voorkomen dat u te maken krijgt met een heuse kleermotplaag, is het raadzaam om uw kledingkast regelmatig op te ruimen. Tijdens het opruimen en sorteren van uw kleding, zult u de kleermot direct opmerken. Door de kleermot in een vroeg stadium te herkennen, kan een plaag voorkomen worden. Voor een effectieve bestrijding van kleermotten, kunt u op onze hulp rekenen. Wij beschikken over de juiste bestrijdingsmiddelen, om een kleermotplaag tegen te gaan. Ook kunnen we u tips geven om de kleermot uit uw woning te weren in de toekomst.

Tip: zorg ervoor dat u uw winterkleding zo heet mogelijk wast, het liefst op 60 graden. Ook kunt u de winterkleding af en toe naar een stomerij brengen.