Kattenvlo

Kattenvlo

Kattenvlo

Hoewel we bij vlooien meestal aan honden denken is de kattenvlo de meest voorkomende soort. Ondanks de naam van het insect komt de vlo niet alleen op katten voor. Ook op mensen en honden kan de kattenvlo overleven. Op het moment dat een kattenvlo op een gastheer woont legt zij ongeveer 20 eitjes per dag. Hieruit komen larven tevoorschijn die zich eerst op de grond met dierlijk afval en ontlasting zullen voeden. Wanneer zij in een kattenbak terechtkomen hebben de larven een goede kans om tot een volwassen vlo uit te groeien. Eenmaal in deze volwassen staat wacht de kattenvlo op een kat of hond die als gastheer kan dienen. Zij kunnen een sprong maken van enkele tientallen centimeters om op het lichaam van de gastheer terecht te komen. Vanaf dat moment begint de levenscyclus van de kattenvlooien weer opnieuw. Afhankelijk van de omstandigheden kan deze tussen de 3 weken en 8 maanden liggen.

Hoe bestrijdt u de kattenvlo?

De aanwezigheid van de kattenvlo kan voor de nodige problemen zorgen. Niet alleen bij katten, maar ook bij honden en mensen. Indien dit ongedierte in uw woning aanwezig is, wilt u dit dan ook zo snel mogelijk uitroeien. Veel mensen zullen in eerste instantie een dierenarts raadplegen. Deze kan vaststellen of er inderdaad sprake is van aanwezigheid van de kattenvlo. Indien dit het geval is, heeft hij vaak middeltjes om dit ongedierte bij uw huisdier te bestrijden. Besluit u niets te doen? Dan kan er behoorlijk wat overlast ontstaan in uw woning, bij uzelf of bij uw huisdier. In dat geval is het verstandig een ongediertebestrijder in te schakelen. Hij kan de kattenvlo in uw woning verdelgen.

Zo houdt u de kattenvlo buiten de deur

Wilt u de kattenvlo buiten de deur houden? Dan is het in eerste instantie belangrijk dat u uw woning regelmatig schoonmaakt. De kattenvlo houdt namelijk niet van een hygiënische omgeving. Indien uw woning relatief smerig is, is de kans op de aanwezigheid van de kattenvlo dus een stuk groter. Ga dus regelmatig met de stofzuiger door uw woning. Vergeet vervolgens niet de stofzuigermond goed schoon te maken. Gooi vervolgens de stofzuigerzak direct weg.