20 jan Huisstofmijt
U heeft vast weleens gehoord van mensen die allergisch zijn voor een huisstofmijt. De huisstofmijt is een haast onzichtbaar beestje, die behoort tot de spinachtigen. Het beestje beweegt zich voort met z’n acht poten en is ongeveer 0,3 millimeter breed. Over het algemeen leeft een huisstofmijt niet langer dan drie of vier maanden, waarvan het zeker drie tot vier weken nodig heeft om tot een volwassen huisstofmijt uit te groeien. De huisstofmijt bevindt zich voornamelijk in ruimtes waar de temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius ligt en de luchtvochtigheid hoog is. Gezien het feit dat een huisstofmijt niet tegen zonlicht kan, zal de huisstofmijt zich vaak op donkere plekken begeven. Om zich te voeden maakt een huisstofmijt vaak gebruik van menselijke huidschilfers, die het beestje vindt in matrassen, hoofdkussens en andere stoffen meubels.
Huisstofmijt schadelijk voor de gezondheid?
De huisstofmijt kan schade aanrichten. Dit ongedierte heeft met name invloed op de gezondheid van mensen. Zo is een aantal mensen allergisch voor huisstofmijt. Mensen die allergisch zijn voor dit ongedierte, zijn vaak benauwd. Dit is dan natuurlijk alleen het geval wanneer huisstofmijt aanwezig is. Daarnaast veroorzaakt het beestje ook vaak eczeem. Tot slot kunnen de uitwerpselen van dit ongedierte en ontsteking in de luchtwegen veroorzaken. Oorzaak hiervan is de antigenen die de uitwerpselen van de huisstofmijt bevatten. Deze antigenen hopen zich bijvoorbeeld op in bedden. Wanneer u teveel van deze stof inademt, kan dit een ontsteking in uw luchtweg veroorzaken. Dit is doorgaans alleen het geval bij mensen die overgevoelig zijn voor huisstofmijt.
Hoe moet u de huisstofmijt bestrijden?
De huisstofmijt leeft vooral in droge ruimtes waar het tussen de 20 en 30 graden is. Het beestje kunt u uitroeien door de luchtvochtigheid te verlagen. Plaats bijvoorbeeld vochtvreters en ventileer uw woning regelmatig. Heeft dit geen effect en blijft u last houden van dit ongedierte? Schakel in dat geval een professionele bestrijder in. Hij weet precies hoe hij de huisstofmijt moet verdelgen. Daarnaast kan hij u handige tips geven om de aanwezigheid van dit ongedierte in de toekomst te voorkomen. Dit is zeker van belang in huishoudens waar mensen met een huisstofmijtallergie wonen. Wilt u meer weten over het voorkomen en bestrijden van mijten? Lees dan deze uitgebreide blog over mijten.