Houtwesp

Houtwesp

Houtwesp

De houtwesp behoort tot de vliesvleugeligen, waarvan wereldwijd zo’n 122 soorten bekend zijn. Het beestje is te herkennen aan zijn kenmerkende roodbruine, zwart-met-geel of paars-met-metallic gekleurde lichaam. Aan de achterzijde van het lichaam van een houtwesp bevindt zich een gevaarlijk uitziende hoorn, die voornamelijk bedoeld is als afschrikking. Een houtwesp kan namelijk niet steken en is daardoor niet gevaarlijk voor mensen. Over het algemeen hebben de houtwespen een lichaamslengte van zo’n 1,8 tot 4,2 millimeter. De eitjes van een houtwesp worden veelal in boomstammen gelegd, omdat de larven zichzelf voeden met de zwammen en het hout van een boomstam. Hoewel de houtwesp weinig schade aan woningen aan zal richten en niet schadelijk is voor mensen, kunnen de larven van de houtwesp bomen in tuinen of parkjes aantasten.

 

  1. Last van houtwespen? Zoek op uw plaatsnaam en schakel De Bestrijdingsbrigade in!

 

Is een houtwesp gevaarlijk?

Een houtwesp is niet direct schadelijk voor mensen. Hij kan niet steken, zijn hoorn is vooral bedoeld als afschrikking. Houtwespen kunnen wel wat schade aanbrengen aan uw houtwerk wanneer ze uitvliegen. Wees niet bang dat ze de draagkracht van het hout aantasten, dit gebeurd namelijk zelden. Ander hout loopt geen gevaar voor aantasting.

Wat is het verschil tussen een houtwesp en een gewone wesp?

Er zijn veel verschillende soorten wespen. Dit ongedierte lijkt behoorlijk op elkaar, waardoor veel mensen denken dat ze altijd met dezelfde soort wesp te maken hebben. Hier is echter niet altijd sprake van. De bekendste soort is weliswaar de gewone wesp, ook wel bekend als ‘limonadewesp’, maar u kunt ook te maken krijgen met de houtwesp. Beide wespensoorten hebben een geel-zwart gestreept lichaam, wat het onderscheiden niet makkelijker maakt. Het grootste verschil zit hem in de angel. Houtwespen kunnen, in tegenstelling tot gewone wespen, namelijk niet steken. Een ander groot verschil is de lengte. De gewone wesp wordt doorgaans niet groter dan 11 tot 19 millimeter, terwijl de houtwesp 12 tot wel 32 millimeter groot kan worden.

Wat is het verschil in leefomgeving?

Het grootste verschil tussen de houtwesp en de gewone wesp zit hem in de leefomgeving. De ‘limonadewesp’ komt namelijk het vaakst voor in de omgeving van mensen. Wanneer u ’s zomers bijvoorbeeld op het terras of in uw tuin zit en er zoemt een wesp rond uw hoofd, is de kans groot dat dit de gewone wesp betreft. Houtwespen komen namelijk vrijwel alleen voor in boomrijke gebieden, zoals bossen. Zij leven in bomen en leggen hier ook hun eitjes in. De larven van de houtwesp vreten zich vervolgens een weg door het hout en vliegen uit wanneer zij ontpopt zijn. De gewone wesp leeft in een wespennest en deze komt met enige regelmaat voor in de leefomgeving van mensen.

Hoe kan ik wespen bestrijden?

Wanneer u veel wespen in uw omgeving heeft, kan dit wijzen op de aanwezigheid van een nest. Woont u in de buurt van een bos? Dan is het aannemelijk dat het de houtwesp betreft. Indien dit niet het geval is, heeft u waarschijnlijk te maken met de gewone wesp. Beide wespensoorten kunnen echter voor de nodige overlast zorgen, waardoor bestrijding aan te raden is. Voor bestrijding kunt u onze bestrijders inschakelen. Zij kunnen zowel het nest van de houtwesp als dat van de gewone wesp succesvol bestrijden en het nest vervolgens verwijderen. Hierdoor bent u binnen de kortste keren verlost van dit ongedierte.