Houtwesp

Houtwesp

Houtwesp

De houtwesp behoort tot de vliesvleugeligen, waarvan wereldwijd 122 soorten bekend zijn. De houtwesp is te herkennen aan zijn roodbruine, zwart-met-geel of paars-met-metallic gekleurde lichaam. De gemiddelde lengte van een houtwesp is zo’n 1,8 tot 4,2 millimeter. Aan de achterzijde van zijn lichaam heeft de houtwesp een gevaarlijk uitziende hoorn. Dit is echter geen angel. Een houtwesp kan niet steken en is daardoor niet gevaarlijk voor mensen. De hoorn op de achterzijde gebruiken houtwespen voor het leggen van eitjes in boomstammen. De larven van de houtwesp voeden zich namelijk met de zwammen en het hout. Hoewel de houtwesp zelden schade aan woningen aanricht en niet schadelijk is voor mensen, kunnen de larven van de houtwesp bomen aantasten.

 

  1. Last van houtwespen? Zoek op uw plaatsnaam en schakel De Bestrijdingsbrigade in!

 

Is een houtwesp gevaarlijk?

Een houtwesp is niet direct schadelijk voor mensen. Hij kan niet steken, de hoorn op het achterlijf is voor het leggen van eitjes in hout. Houtwespen kunnen wel wat schade aanbrengen aan uw houtwerk wanneer ze uitvliegen. Wees niet bang dat ze de draagkracht van het hout aantasten, dit gebeurt namelijk zelden.

Wat is het verschil tussen een houtwesp en een gewone wesp?

Er zijn veel verschillende soorten wespen die erg op elkaar lijken. Hierdoor denken mensen vaak dat ze steeds met dezelfde soort wesp te maken hebben. Hier is echter niet altijd sprake van. De bekendste soort is weliswaar de gewone wesp, ook wel bekend als ‘limonadewesp’, maar u kunt ook te maken krijgen met de houtwesp. Beide wespensoorten hebben een geel-zwart gestreept lichaam, wat het onderscheiden niet makkelijk maakt. Het snelste kunt u het type wesp herkennen aan het achterlijf. Zit hier namelijk een grote hoorn op dan heeft u waarschijnlijk met een houtwesp te maken. Een ander groot verschil is de lengte. De gewone wesp is doorgaans niet groter dan 11 tot 19 millimeter, terwijl de houtwesp 12 tot wel 32 millimeter groot kan worden.

Wat is het verschil in leefomgeving?

Een groot verschil tussen de houtwesp en de gewone wesp zit hem in de leefomgeving. De ‘limonadewesp’ komt namelijk het vaakst voor in de omgeving van mensen. Wanneer u ’s zomers bijvoorbeeld op het terras of in uw tuin zit en er zoemt een wesp rond uw hoofd, is de kans groot dat het om een gewone wesp gaat. Houtwespen komen namelijk vrijwel alleen voor in boomrijke gebieden, zoals bossen. Zij leven in bomen en leggen hier ook hun eitjes in. De larven van de houtwesp vreten zich vervolgens een weg door het hout en vliegen uit wanneer zij ontpopt zijn. De gewone wesp leeft in een wespennest en dit komt wel vaak voor in de leefomgeving van mensen.