Hoornaar bestrijden

hoornaar

Hoornaar bestrijden

De hoornaar is een soort wesp en valt onder het geslacht Vespa. Het beestje onderscheidt zich van andere wespen door de grootte van het hoofd (ook wel vertex genoemd). Het insect wordt gezien als een van de bekendste soorten wespen uit Europa. Opvallend aan de hoornaar is dat dit type wesp veel minder agressief is dan andere wespensoorten. De steek van een hoornaar is daarentegen wel een stuk pijnlijker. Dit is een reden om de hoornaar te bestrijden.

 

Wat is een hoornaar?

Europese hoornaarDe hoornaar wordt ook wel een paardenwesp genoemd en is een vliesvleugelig insect, die behoort tot de familie van plooivleugelwespen. Het insect kan tot wel 3,5 centimeter lang worden. Hiermee is de hoornaar de grootste wespensoort die in Nederland en België voorkomt. Overigens is de hoornaar niet alleen in Europa actief, de wesp komt ook in delen van Azië en Noord-Amerika voor.

Het beestje valt niet alleen op door z’n imposante lijf, ook z’n roodbruine kop en borststuk is opvallend. U herkent het beestje aan een duidelijk hoorbaar, vaak zoemende geluid.

De veelvoorkomende soorten hoornaars

De volgende soorten hoornaars worden vaak benoemd:

  • Aziatische hoornaar
  • Europese hoornaar (komt vooral in Nederland voor)
  • Japanse reuzenhoornaar (komt niet in Nederland voor)
  • Oriëntaalse hoornaar

 

Hoe ziet een Europese hoornaar eruit?

Het kan soms lastig zijn om een Europese hoornaar te onderscheiden van een wesp. Daarom hebben wij de uiterlijke kenmerken van een hoornaar voor u op een rij gezet.

Hoornaar

Het uiterlijk van een Europese hoornaar

  • Roodbruine kop
  • Twee antennes
  • Lichtbruine vleugels
  • Achterlijf is zwartgeel gestreept
  • Zes poten
  • Angel

 

Hoe groot is een hoornaar?

Een hoornaar is een stuk groter dan een wesp. De veelvoorkomende Europese hoornaar kan namelijk 2 – 2,5 cm lang worden en de Japanse reuzenhoornaar wel 5,5 cm! Terwijl de werksters van de normale wespen ongeveer 1 – 1,5 cm lang zijn. Dit is dan ook één van de vele unieke kenmerken van een hoornaar. Door de grootte van het lijf kan de hoornaar ook een vleugelspanwijdte van 7,5 cm behalen. Daarnaast is de angel van het beestje 6 mm en dat zorgt ervoor dat de steek veel pijnlijker is dan die van een wesp. Deze lengte zorgt ervoor dat de angel ook een bloedvat kan raken, oppassen dus.

Hoe groot is een hoornaar koningin?

Het verschilt per hoornaar soort hoe groot de koningin wordt. Het is wel een gegeven dat een koningin groter en forser is dan de werksters. De hoornaar koninginnen die in Nederland voorkomen, worden ongeveer 2,5 – 3,5 cm groot. Terwijl de wespenkoningin maximaal 2 cm is.

Wat eet een Europese hoornaar?

De Europese hoornaar is een echte rover. Het beestje vangt namelijk veel andere insecten (zoals muggen en vliegen), zodat deze gevoed kunnen worden aan de larven. De larven hebben namelijk eiwitten nodig om zich te kunnen ontpoppen. Daarnaast kan de hoornaar leven van suikerrijke planten en sappen. De larven in het nest produceren een vloeistof die de werksters vervolgens opzuigen.

Wanneer is een hoornaar actief?

De winterslaap van de koningin zal in april eindigen. Vervolgens zal deze beginnen met het bouwen van een nieuw nest en eitjes afzetten in mei. De eitjes zullen eind mei uitkomen en in juni zullen de eerste hoornaars helemaal ontwikkeld zijn. De hoornaar vliegt niet alleen overdag bij goed weer, maar is ook actief ’s nachts, bij regen en wind. Dit is anders dan bij de meeste wespen en bijen.

Zijn hoornaars dodelijk?

De hoornaar steekt weliswaar niet zo snel als andere wespensoorten, maar als hij steekt, kan dit behoorlijk pijn doen. De steek van een hoornaar is namelijk een stuk pijnlijker dan de steek van een andere wespensoort. Het doet goed zeer, maar dit wil niet zeggen dat een steek van dit ongedierte ook direct gevaarlijk is.

Voor mensen die allergisch zijn, kan het overigens wel een gevaar vormen. Dit is ook het geval wanneer een hoornaar iemand in zijn of haar mond steekt. Bent u zojuist gestoken door een hoornaar en voelt u zich niet zo lekker? Dan is het verstandig contact op te nemen met de dokter om u na te laten kijken.

De Europese hoornaar bestrijden in huis

De kans dat een Europese hoornaar zijn nest bouwt in uw woning, is niet groot. Desondanks kan het natuurlijk wel gebeuren. Heeft u een nest met Europese hoornaars ontdekt in uw huis? Dan is het zaak om zo snel mogelijk een professionele bestrijder in te schakelen om de hoornaar te bestrijden.

Ga vooral niet zelf proberen het nest te verwijderen, want dit resulteert vaak in een aantal pijnlijke steken van de hoornaar. Voor het effectief en succesvol verwijderen van een nest met hoornaars, doet u een beroep op De Bestrijdingsbrigade. De hoornaar is in dit geval binnen de kortste keren uit uw woning verdwenen.

Waar kom ik de Europese hoornaar tegen?

Vanaf mei wordt het nest van een hoornaar gebouwd. In deze periode is de kans dus groot dat u een hoornaar tegenkomt. Het nest wordt vaak op hoge, onbereikbare plekken gebouwd. U kunt denken aan (holle) bomen, nestkastjes, schuur en het dak van uw woning. Af en toe kan het zijn dat de hoornaar zich in uw woning nestelt, zoals op zolder of in een spouwmuur. In dat geval zult u snel over moeten gaan op actie. Zo voorkomt u veel overlast.

Een hoornaarsnest bestrijden

Hoornaarsnest

Denkt u last te hebben van een hoornaarsnest? Dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk te bestrijden. Hiervoor kunt u De Bestrijdingsbrigade inschakelen. Wij adviseren u om niet zelf aan de slag te gaan. U kunt namelijk snel gestoken worden en de steek van een hoornaar is erg pijnlijk. Door ons in te schakelen bent u snel van de plaag af en komen de beestjes ook niet meer terug.

Hoe ziet een nest van een Europese hoornaar eruit?

Het nest van een hoornaar verschilt met die van een wesp. Een hoornaarsnest kunt u herkennen aan het volgende:

  • Het nest lijkt van papier maché gemaakt
  • Rondom zijn schelpachtige lagen zichtbaar
  • De kleur is geelachtig tot lichtbruin
  • Er zijn duidelijke strepen te zien in donkere en lichte kleuren
  • Het heeft een doorsnede van 20 – 35 cm
  • Er leven maximaal 1.000 werkers in het nest

 

De verschillen tussen de Europese hoornaar en de normale wesp

De Europese hoornaar verschilt van de normale wesp. Zoals we hierboven al benoemden, is de hoornaar een stuk groter dan een wesp. Daarnaast is het hoofd en de pootjes van de hoornaar roodbruin gekleurd en de wesp is zwart geel van kleur. Doordat hoornaars een langere angel hebben, zijn de steken ook stukken pijnlijker.

De verschillen tussen de Aziatische en Japanse hoornaar

Onlangs ontstond in Nederland enige paniek, omdat er een Aziatische hoornaar is gespot. Deze wespensoort heeft zich onder andere al gevestigd in Frankrijk, Spanje en België en nu dus ook in Nederland. Voor mensen geen reden tot paniek, want de Aziatische hoornaar steekt niet snel.

Voor imkers is de komst van de Aziatische hoornaar overigens wel een probleem. Dit ongedierte eet onder meer bijen, waardoor veel imkers zich zorgen maken over de toekomst van de bijen in Nederland. De Aziatische hoornaar moet overigens niet verward worden met de Japanse hoornaar. De laatstgenoemde soort is veel gevaarlijker, maar komt alleen voor in Japan en dus niet in Nederland.

Een ongediertespecialist inschakelen

Heeft u last van een hoornaarsnest? Dan kunt u direct een ongediertebestrijder via De Bestrijdingsbrigade inschakelen. De aangesloten ongediertebestrijder zal vakkundig het nest opsporen en verwijderen. U zult vervolgens geen last meer hebben van de beestjes.

Last van wespen? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade het wespennest verwijderen!

Tags:


Waar kunnen we u van dienst zijn?