Honingbij

Honingbij

Honingbij

Honingbijen hebben een zeer nuttige functie in de natuur. Zij vervullen namelijk een belangrijke rol in de voortplanting van vele plantensoorten en fruitbomen. De honingbij zorgt voor de bestuiving van de stuifmeelkorrels van deze flora. De insecten worden ook door de mens op een nuttige manier gebruikt omdat zij onder andere honing en bijenwas produceren. Een zwerm bijen noemt men een imme. Hier komt ook de naam imker vandaan. Dit is een persoon die bijen houdt voor de honing die zij als groep produceren in een bijenkorf. Verschillende soorten bijen produceren honing. De honingbij is echter veruit de meest bekende soort.

Hoeveel vleugels heeft een honingbij?

Waar veel insecten twee vleugels hebben, beschikt een honingbij over vier verschillende vleugels. Het lichaam van de honingbij kan worden opgedeeld in verschillende delen, namelijk het voorste stuk, het middenstuk en het achterste stuk. Zowel aan het middenstuk, als aan het achterstuk van het lichaam van de honingbij zit een paar vleugels. Deze vleugels maken het mogelijk om de honingbij te onderscheiden van gelijkende zweefvliegen.

De vier vleugels van de honingbij zijn vliesachtig en geheel transparant. Opvallend aan de voorvleugel van de honingbij is de rij groefjes aan de onderrand. Daarbij is de bovenrand van de achtervleugel van de honingbij voorzien van een rijtje met gekromde haartjes. Tijdens het vliegen worden deze haartjes aan de groefjes gekoppeld, waardoor het lijkt alsof de honingbij slechts twee vleugels heeft.

Honingbij koning

Honingbijen leven vaak in grote groepen, die zich allen ophouden in een grote bijenkorf. Binnen een bijenvolk worden verschillende rollen van elkaar onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan de werksters, de dar en de moer. De moer noemen we ook wel de koningin, welke het zeldzaamst is. De honingbij koningin zorgt voor het in stand houden van het net door zeer geregeld eitjes te leggen. Wist u dat een honingbij koningin in staat is om maar liefst 2.000 eitjes per dag te leggen?