Hondenteek

Hondenteek

Hondenteek

In Europa bestaan twee soorten teken. De hondenteek is de meest voorkomende teek ter wereld. Het kleine diertje heeft drie levensfases. Van een larve wordt het beestje een nimf en vervolgens een volwassen teek. In de volwassen gedaante is de hondenteek roodbruin van kleur en ongeveer 8 mm in lengte. Is de teek volgezogen met bloed dan is de kleur blauwgrijs. Bloed is namelijk hetgeen waar de hondenteek zich mee voedt. Het is een parasiet die leeft op gastheren. In de meeste gevallen zijn dit honden. Daar hebben de insecten dan ook hun naam aan te danken. Hondenteken kunnen echter ook op andere dieren en zelfs mensen leven. Als larve wacht het dier op bijvoorbeeld een grasspriet tot een dier voorbijkomt waar zij op kunnen springen. Eenmaal op de gastheer voldoet zich hier de complete verdere levenscyclus van de teek. Bij het zuigen van bloed kunnen hondenteken ook ziektes zoals Q koorts overbrengen.

Hondenteek schadelijk voor gezondheid?

De hondenteek kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit geldt voornamelijk voor honden. De teek kan echter ook bij mensen voorkomen. In dat geval kan het ongedierte ook hier schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Het ongedierte draagt namelijk regelmatig allerlei bacteriën en ziektes met zich mee. Deze worden overgedragen wanneer de hondenteek een mens of dier bijt. Hij zuigt zich dan vol met bloed. De bacteriën en ziektes worden op deze manier overgedragen. Hierdoor kan een hond of mens onder andere Q-koorts krijgen.

Last van ongedierte? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade het ongedierte bestrijden!

Aanwezigheid hondenteek voorkomen

‘Voorkomen is beter dan genezen’, zegt men altijd. Bij de hondenteek is voorkomen ook goed mogelijk. Heeft u een hond? Dan dient u deze regelmatig te controleren op de aanwezigheid van de hondenteek. Met name in de warme maanden is dit aan te raden. Heeft u een hondenteek aangetroffen op uw hond? Verwijder deze dan altijd met een tekentang. De aanwezigheid van teken is te voorkomen met teek-dodende producten. Hierbij kunt u denken aan een vloeistof of een tekenband. Wilt u voorkomen dat u zelf gebeten wordt door de hondenteek? Dan is het belangrijk om blootgestelde lichaamsdelen te controleren na een bezoek in het bos. Tevens is er bij de apotheek een speciaal afweermiddel verkrijgbaar. Op deze manier verkleint u de kans op ziektes voor uzelf en uw huisdier.