Herfstvlieg          

Herstvlieg

Herfstvlieg          

Vliegen leven het liefste buiten waar zij lekker rond kunnen vliegen en er genoeg voedsel te vinden is. Als echter de winter nadert dan moeten enkele vliegensoorten een warme plek opzoeken om te overleven en komen daardoor vaak in huizen terecht. De herfstvlieg is één van deze overwinteraars die je in huis kunt tegenkomen. Deze vliegensoort is 6 tot 7 mm in lengte en heeft een gelig achterlijf met een zwarte streep door het midden. De vliegen worden ook wel klustervliegen genoemd. Herfstvliegen vertonen een typerend gedrag. Zij zullen namelijk altijd proberen de hoogste verdieping van een gebouw op te zoeken. De herfstvlieg zal je daarom in de meeste gevallen op zolder aantreffen. In de zomer legt het vrouwtje van de vliegensoort haar eitjes in een laag mest. De larven voeden zich hier ook mee en veranderen in een kleine twee weken in een volwassen herfstvlieg. In het najaar zoeken zij massaal een plek om te overwinteren en kunnen zodoende ook in jouw woning terechtkomen.

Hoe herken ik een herfstvlieg?

De meeste mensen zien vliegen niet direct als ongedierte, maar toch behoren de beestjes wel tot deze categorie. Eén van de vliegen die voor de nodige overlast kan zorgen, is de herfstvlieg. Met name in het najaar en in de winter kunt u in uw woning last hebben van deze vlieg. De herfstvlieg brengt verreweg de meeste tijd door op de bovenste verdieping van uw woning. Het beestje is een paar millimeter groot en heeft een gelig achterlijf met een zwarte streep door het midden. Daarnaast is een herfstvlieg te herkennen aan het clusteren. De beestjes brengen de koude maanden vaak in een grote groep, bij elkaar, door.

Zijn herfstvliegen schadelijk?

Nee, over het algemeen is een herfstvlieg niet schadelijk. Wel kunt u er de nodige hinder van ondervinden. Dit is in de lente en de zomer vaak niet het geval, omdat het ongedierte dan het grootste deel van de tijd buiten verblijft. Doordat de beestjes in het najaar een warme plek op gaan zoeken, kunnen zij dan wel voor hinder zorgen. Veel herfstvliegen kiezen namelijk ieder jaar hetzelfde gebouw uit om de koude maanden in door te brengen. Ook leggen de vrouwtjes vaak hun eitjes in deze gebouwen.

Herfstvlieg bestrijden

Voor het bestrijden van vliegen gebruiken veel mensen een vliegenmepper. Dit is effectief wanneer u slechts een paar herfstvliegen in uw woning heeft. Indien het een groot aantal vliegen betreft, is hier echter geen beginnen aan. Doordat de herfstvliegen zich vaak in clusters begeven in een woning, kan bestrijding behoorlijk lastig zijn. Daarbij komt dat zij meestal een cluster vormen op plekken die lastig bereikbaar zijn, zodat zij zich geen zorgen hoeven maken. Heeft u een dergelijk cluster aangetroffen in uw woning? Dan doet u er goed aan een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Deze kan u helpen met uw ongedierte probleem, van een wespennest tot een cluster. Een professional beschikt over de juiste middelen en apparaten om een herfstvlieg in uw woning effectief te bestrijden.