Grauwe vleesvlieg

Grauwe vleesvlieg

Grauwe vleesvlieg

De grauwe vleesvlieg wordt ook wel de dambordvlieg genoemd vanwege het kenmerkende uiterlijk van deze vliegensoort. Grauwe vleesvliegen kunnen tot wel 15 mm in lengte groeien en hebben een achterlijf dat op een dambord lijkt. De borst van een grauwe vleesvlieg heeft lichte en zwarte strepen. Op het achterlijf zijn afwisselend lichte en donkere vlekken te zien die aan het patroon van een dambord doen denken. Op de kop van de grauwe vleesvlieg zijn duidelijk twee grote ronde ogen te zien die rood van kleur zijn. Het vrouwtje van de vliegensoort is eierlevendbarend. Dit wil zeggen dat de vrouwelijke grauwe vleesvlieg haar eitjes bij zich draagt totdat deze uitkomen. De larven worden vervolgens op een voedingsbron als vlees afgezet. Voorheen werd gedacht dat de larven van de grauwe vleesvlieg zich ook met het vlees voeden, maar dit blijkt niet het geval te zijn. In plaats daarvan zijn de larven carnivoren die zichzelf voeden met andere vleesetende larven.

Grauwe vleesvlieg bestrijden

Bij de grauwe vleesvlieg denkt u misschien niet direct aan een schadelijk ongedierte. Toch kunnen deze beestjes wel degelijk schade aanrichten. Zo kunt u bijvoorbeeld besmet raken of ziek worden door de vliegen. Hoe dit kan? Doordat het vrouwtje van de grauwe vleesvlieg haar eitjes legt in dood vlees en op levende dieren. Daarnaast eet dit insect van het (dode) vlees. Hierdoor zit de grauwe vleesvlieg vol bacteriën. Wanneer het ongedierte in huis voorkomt, kan het uw etenswaren ook besmetten. Indien u het besmette voedsel eet, bestaat de kans dat u zelf ziek wordt. Is de grauwe vleesvlieg in groten getale aanwezig in uw huis? Laat de vliegen dan bestrijden door een professionele bestrijder.

Hoe voorkomt u de aanwezigheid van deze vleesvlieg?

Heeft u vaak last van de grauwe vleesvlieg? Dan kost het veel geld om telkens een bestrijder in te schakelen. Wilt u dit voorkomen? Dan kunt u een aantal maatregelen nemen om de grauwe vleesvlieg buiten de deur te houden. Plaats bijvoorbeeld een hor voor uw ramen en deuren. Hierdoor komt de grauwe vleesvlieg niet zo makkelijk binnen. Daarnaast is hygiëne belangrijk. Zorg ervoor dat uw woning schoon is. De grauwe vleesvlieg komt namelijk op de geur van eten af. Heeft u al diverse dingen geprobeerd maar zonder succes? Dan kan een professionele bestrijder u enkele handige tips geven.