Graafwesp

Graafwesp

Graafwesp

De graafwesp is een insect dat behoort tot de familie van de Hymenoptera. Deze wespen zijn bekend om hun vermogen om nesten te graven in de grond, waar ze hun eieren leggen en hun larven voeden.

Levenscyclus van de graafwesp

De graafwesp heeft een levenscyclus die vergelijkbaar is met die van andere wespen. Het begint allemaal met een bevruchte koningin die in het voorjaar uit haar winterslaap ontwaakt. De koningin begint dan met het zoeken naar een geschikte plek om haar nest te bouwen. Dit kan variëren van een zonnige plek in de tuin tot een beschutte plek onder de grond.

Zodra de koningin een geschikte plek heeft gevonden, begint ze met het graven van een nest. Dit doet ze door met haar kaken en poten de grond weg te graven. Ze maakt dan een kleine holte waarin ze haar eieren legt. Nadat de eieren zijn gelegd, begint de koningin met het verzamelen van voedsel voor haar larven. Dit kan variëren van nectar en stuifmeel tot insecten en spinnen.

Na ongeveer twee weken komen de larven uit de eieren. De koningin blijft dan voedsel verzamelen voor haar larven totdat ze volgroeid zijn. Dit duurt meestal ongeveer vier weken. Zodra de larven volgroeid zijn, verpoppen ze zich en worden ze uiteindelijk volwassen wespen.

Gedrag van de graafwesp

De graafwesp is een solitaire wesp, wat betekent dat ze alleen leven en niet in kolonies zoals bijen en hommels. Ze zijn ook niet agressief en zullen alleen steken als ze zich bedreigd voelen. In feite zijn graafwespen nuttige insecten omdat ze helpen bij het bestrijden van plagen zoals muggen en vliegen.

De graafwesp is ook een zeer efficiënte jager. Ze jagen op een breed scala aan insecten en spinnen, waaronder rupsen, kevers en sprinkhanen. Ze gebruiken hun kaken om hun prooi te doden en te verlammen voordat ze het naar hun nest brengen om hun larven te voeden.

Leefgebied van de graafwesp

De graafwesp komt voor in een breed scala aan leefgebieden, waaronder graslanden, bossen en tuinen. Ze zijn te vinden over de hele wereld, behalve in de poolgebieden. Ze geven de voorkeur aan zonnige plekken waar ze hun nesten kunnen graven en voedsel kunnen vinden.

  1. Last van wespen? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade het wespennest verwijderen!