03 mrt Graafwesp
Inhoud
De graafwesp is een insect uit de Crabronidae familie (orde: Hymenoptera). Deze wespen staan bekend om het graven van nesten in de grond, waarin ze hun eieren leggen en hun larven voeden. Een graafwesp herkennen kan lastig zijn: in Nederland komen meer dan 160 soorten graafwespen voor. Een aantal soorten lijkt door hun geel-zwarte kleur ook nog eens op een limonadewesp. U kunt een graafwesp het makkelijkst herkennen aan het gedrag. Graafwespen nestelen in holletjes in de grond. Ziet u de wesp gebruik maken van zulke holen dan gaat het waarschijnlijk om een graafwesp. Graafwespen zijn angeldragend en kunnen dus steken, maar doen dit zelden*. De angel gebruiken ze voor het jagen op andere insecten. Door dit voedingspatroon komen ze bijna nooit af op eten van mensen. Heeft u toch overlast van deze wespen dan kunt u ze op een aantal manieren bestrijden. U leest hier meer over op deze pagina.
*Let op: sommige andere wespensoorten die wel steken leven soms onder de grond. Schakel bij twijfel een bestrijder in.
Graafwesp bestrijden
Het is niet altijd nodig een graafwesp te bestrijden. Graafwespen steken namelijk zeer zelden mensen. Ook eten ze allerlei plaagdieren en komen zelden op eten van mensen af. Heeft u toch overlast en wilt u ze laten bestrijden dan kunt u het beste een bestrijder inschakelen. Het is mogelijk het holletje van de graafwesp dicht te gooien of onder water te laten lopen. Dit is echter vaak maar een tijdelijke oplossing en kan ervoor zorgen dat de wespen u proberen te steken. Helaas zal er gif aan te pas moeten. Een bestrijder spuit dit gif in de graafwesp holen. Nadat het gif zijn werk heeft kunnen doen bent u van de graafwespen verlost.
Leefgebied van de graafwesp
De graafwesp komt in heel Nederland voor in een breed leefgebied, waaronder graslanden, bossen en tuinen. Ze zijn te vinden over de hele wereld, behalve in de poolgebieden. Ze geven de voorkeur aan zonnige plekken waar ze nesten kunnen graven en voedsel kunnen vinden.
Levenscyclus van de graafwesp
De graafwesp heeft een levenscyclus vergelijkbaar met die van andere wespen. De cyclus begint met een bevruchte koningin die in het voorjaar uit haar winterslaap ontwaakt. De koningin zoekt dan naar een geschikte plek om haar nest te bouwen. Dit varieert van een zonnige plek in de tuin tot een beschutte plek onder de grond.
Zodra de koningin een geschikte plek heeft gevonden, begint ze met het graven van een nest. Dit doet ze door met haar kaken en poten de grond weg te graven. Ze maakt dan een kleine holte waarin ze haar eieren legt. Nadat de eieren zijn gelegd gaat de koningin voedsel verzamelen voor haar toekomstige larven. Dit voedsel varieert van nectar en stuifmeel tot insecten en spinnen.
Na ongeveer twee weken komen de larven uit de eieren. De koningin blijft dan voedsel verzamelen voor haar larven totdat deze volgroeid zijn. Dit duurt meestal ongeveer vier weken. Zodra de larven volgroeid zijn, verpoppen ze zich en worden ze uiteindelijk volwassen wespen.
Gedrag van de graafwesp
De graafwesp is een solitaire wesp: ze leven alleen en niet in kolonies zoals bijen en hommels. Ze zijn ook niet agressief en zullen alleen steken als ze zich bedreigd voelen. In feite zijn graafwespen nuttige insecten omdat ze helpen bij het bestrijden van plagen zoals muggen en vliegen.
De graafwesp is een zeer efficiƫnte jager. Ze jagen op spinnen en insecten, waaronder rupsen, kevers en sprinkhanen. Ze gebruiken hun kaken om hun prooi te doden en te verlammen voordat ze deze naar hun nest brengen om hun larven te voeden.
Afbeelding Graafwesp Cerceris Rybyensis – Tiscali, via Wikimedia Commons