Gewone teek

Gewone teek

Gewone teek

De gewone teek is de bekendste en meest voorkomende tekensoort in Nederland en België. Deze soort, met de wetenschappelijke naam ixodes ricinus, staat erom bekend dat zij zich op een groot aantal gastheren kan vastbijten. Het leven als parasiet, die het bloed zuigt van een gewerveld zoogdier, is een standaard gedragskenmerk van een teek. De gewone teek, ook wel schapenteek genoemd, kan ook voor tekenbeten bij mensen zorgen. Gewone teken kunnen maandenlang zonder voedsel wachten op een gastheer waar zij zich op vast kunnen klampen. Eenmaal vastgebeten op de huid van een mens of dier begint de gewone teek met het zuigen van bloed om zich te voeden. Een mannetje zal na enkele uren gevoed zijn en zich weer laten vallen. Een vrouwtjes teek heeft meer bloed nodig om eitjes te produceren en kan daarom tot twee weken op de huid vastgeklampt blijven zitten. Gedurende deze periode zal het lichaam van de gewone teek opzwellen en in lengte toenemen van 2 naar 7mm.

Wat zijn de gevolgen van een tekenbeet?

Teken leven vooral in bossen, struiken en parken, waar ze zich op voorbijgangers kunnen laten vallen en direct toe kunnen happen. Een tekenbeet zult u in veel gevallen niet direct opmerken, omdat de pijn minimaal is. Het geeft direct aan hoe belangrijk het is om na een wandeling een controle uit te voeren op tekenbeten. Doe dit voornamelijk op de warme plekjes op uw lichaam, zoals de ruimte achter uw oren, bij uw haargrens, enzovoorts. In principe hoeft een tekenbeet geen consequenties hebben. Houd er echter rekening mee dat u door een besmette teek kan zijn gebeten. Een besmette teek brengt de ziekte van Lyme met zich mee, die het op u over kan dragen bij een beet. De ziekte van Lyme is het gevolg van de Borrelia-bacterie en kan voor verlammingsverschijnselen zorgen.

Hoe kan ik een teek verwijderen?

Het verwijderen van een teek gebeurt met een speciale tekentang. Een dergelijk tangetje kunt u bij vrijwel iedere drogisterij of apotheek kopen en kost vaak niet meer dan een paar euro. Het gebruik van het tangetje is eenvoudig, maar dient wel op een nauwkeurige wijze te gebeuren. Zo voorkomt u dat de teek breekt en u deze niet meer volledig uit uw huid kunt trekken.

Om de gevolgen van een tekenbeet te minimaliseren is het belangrijk om snel te handelen. Zeker bij een met de Borrelia-bacterie besmette teek is het van groot belang dat u deze binnen 24 uur na de wandeling probeert te verwijderen. Op deze manier is de kans op een besmetting met deze bacterie minimaal. De besmetting vindt doorgaans 24 tot 78 uur na de tekenbeet plaats. Dit omdat de overdragen bacteriën opdat moment in de lymfe- en bloedbaan van uw lichaam terechtkomen. Vanuit deze banen kan de bacterie door de rest van uw lichaam worden verspreid.