Gaasvliegen

gaasvlieg

Gaasvliegen

Gaasvliegen hebben verschillende namen die zij allemaal aan hun unieke uiterlijk te danken hebben. De naam gaasvlieg komt doordat het insect tot de soort netvleugeligen behoren die transparante vleugels hebben. Daarnaast staan de gaasvliegen ook wel bekend als bruinoogjes of goudoogjes vanwege hun grote bolle glanzende ogen. De vlieg lijkt op een vlinder met een lichaamslengte van 2 cm en een spanwijdte van de vleugels van ongeveer 3 cm. In Nederland en België leven ongeveer 20 verschillende soorten gaasvliegen. Wereldwijd zijn er zelfs meer dan 1200 soorten. Een gaasvlieg voedt zich onder andere met bladluis en de nectar van bloemen en planten. Door het eten van bladluizen worden de insecten als zeer nuttig beschouwd. Zo worden gaasvliegen bijvoorbeeld vaak uitgezet in kassen om de bladluizen van gewassen te eten. 

19 soorten gaasvliegen

De aanwezigheid van ongedierte binnen uw woning wordt door veel mensen als zeer vervelend ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een grote hoeveelheid vliegen in huis, bijen en wespen op het terras bij uw woning, enzovoorts. Sommige ongediertesoorten hebben echter ook een aantal goede eigenschappen! Heeft u bijvoorbeeld al eens gehoord van de gaasvlieg? Gaasvliegen zijn inzetbaar in de fruitteelt om te helpen bij de bestrijding van luizen en spint op en rond de fruitbomen.

Deze gaasvliegen behoren tot dezelfde orde van tweevleugelingen als veel andere vliegen en muggen die u rond uw woning op kunt merken. Dit valt te verklaren door de bouw van de vleugels van deze gaasvliegen, die overeenkomt met de bouw van de vleugels van muggen en vliegen. Wist u dat deze gaasvliegen binnen Nederland en België in maar liefst 19 verschillende soorten voorkomen?

Hoe herken ik een gaasvlieg?

U herkent de gaasvlieg aan zijn langgerekte lichaam, welke een groenbruine kleur heeft. Opvallen is ook de twee paar tere vliezige vleugels die deze gaasvliegen hebben. Deze vleugels bevatten een netwerkje van lichte aderen en zijn groter dan het lichaam van het beestje. Een opvallende eigenschap van deze gaasvliegen is de nare stank die zij kunnen verspreiden als u de vlieg aanraakt. Met deze stank proberen de gaasvliegen vijanden op afstand te houden.

Bestrijding van gaasvliegen

Zoals reeds beschreven kunnen gaasvliegen bedrijven binnen de fruitteelt helpen bij het bestrijden van luizen en spint. Wanneer u echter niet in de fruitteelt actief bent, bent u de gaasvliegen liever kwijt dan rijk. Het gebruik van chemische bestrijdingssprays om de gaasvliegen te bestrijden wordt sterk afgeraden. Verstandiger is het om voor de hulp van een specialist op dit gebied te kiezen. Onze ongediertebestrijding staat voor u klaar om u een passende oplossing te bieden bij de bestrijding van vliegen.