Franse veldwesp

Franse veldwesp

Franse veldwesp

De Franse veldwesp: wespensoort met lange poten

De Franse veldwesp (Polistes Dominula) is een wespensoort met hangende, lange achterpoten. U kunt de Franse veldwesp daarnaast herkennen aan een slank lichaam, oranje voelsprieten en lange vleugels. Deze wespen zijn met gemiddeld 12-18mm lengte aan de kleine kant voor een wesp. Lijkt de wesp die u ziet op deze omschrijving maar heeft hij geen oranje voelsprieten dan gaat het waarschijnlijk om een Gallische veldwesp. Franse veldwespen behoren tot de plooivleugelwespen familie. Deze wespenfamilie komt over de hele wereld voor, dus ook in Nederland (overwegend in het zuiden). Franse veldwespen zijn gelukkig zelden gevaarlijk voor mensen. De Bestrijdingsbrigade heeft alle belangrijke informatie over de Franse veldwesp op een rijtje gezet.

 

Is de Franse veldwesp gevaarlijk?

Franse veldwespen komen zelden af op zoete etenswaren van mensen: ze eten vooral andere insecten. Hierdoor zorgen ze veel minder vaak voor overlast dan andere wespensoorten. Wel kunnen Franse veldwespen steken, maar ze steken zelden mensen. Alleen wanneer de Franse veldwesp zich bedreigt voelt, dus bijvoorbeeld wanneer u slaande bewegingen maakt of wanneer u te dicht bij het nest komt zullen ze steken. Blijft u rustig dan gedragen deze wespen zich dus zelden agressief.

Bestrijding 

U kunt de Franse veldwesp zelf bestrijden. Houd echter rekening met het volgende: de Franse veldwesp is niet agressief, maar kan wel degelijk steken. Als u het nest gaat verwijderen is de kans groot dat ze u zullen proberen te steken als u te dichtbij komt. Daarnaast moet u er zeker van zijn dat u te maken hebt met een Franse veldwesp. Andere wespensoorten kunnen een stuk gevaarlijker zijn. Let voornamelijk op de lange, hangende poten van deze wesp! Dit is dé manier waarop u de Franse veldwesp kunt herkennen. Twijfelt u? Volg dan de wesp naar het nest en bel een professionele bestrijder om het nest te bestrijden. Op deze manier loopt u zelf geen gevaar en bent u verlost van het wespennest. Wilt u de wespen liever niet bestrijden maar verjagen, dan bieden verschillende huismiddeltjes uitkomst om de wespen weg te houden. U kunt hier meer over lezen in ons artikel over wespen verjagen.

Nest

Nest Franse VeldwespFranse veldwespen bouwen nesten op beschutte plaatsen. Helaas dus ook in en bij huizen, zoals onder dakpannen, komen nesten voor. De nesten van de Franse veldwesp zijn relatief klein en er zijn er vaak meerdere bij elkaar in de buurt. Het zijn de vrouwtjes die het nest bouwen. Het nest heeft de vorm van een halve bol en heeft een open structuur, waardoor je goed in het nest kunt kijken. Een opvallend feitje over de Franse veldwesp is dat ze soms nesten maken op rare plekken. Auto’s, stoelleuningen of handgrepen van een container, niks is ze te gek! Als het nest op een vervelende plek zit schakel dan een ongediertebestrijder in om het nest te verwijderen. Als u dit niet doet is de kans groot dat er in de buurt volgend jaar meer wespennesten bij komen.

Toekomst van de Franse veldwesp

De Franse veldwesp komt uit het zuiden van Europa. Ze voelen zich het prettigst bij warmere temperaturen. Door klimaatverandering komt deze wesp steeds vaker voor in Nederland. De wesp voelt zich hier prettig en zal zich dan ook hier blijven voortplanten. Dit betekent dat er elk jaar nesten bij gaan komen.

 

Afbeelding Franse Veldwesp vrouwtje – Sjonnoh, via Wikimedia Commons
Afbeelding Franse veldwesp met hangende poten – Hans Hillewaert, via Wikimedia Commons
Afbeelding nest Franse veldwesp – Eugene Zelenko, via Wikimedia Commons