Bruine rat

bruine rat

Bruine rat

De bruine rat is één van de meest succesvolle zoogdieren ter wereld. De knaagdieren die een gemiddelde lichaamslengte hebben tussen de 21 en 29 centimeter komen ook in Nederland in grote getalen voor. Bruine ratten zijn te herkennen aan een dikke kale staart en behaarde oren. In de meeste gevallen is hun vacht grijsbruin van kleur. Om een bruine en zwarte rat uit elkaar te houden kan het beste op de dikkere staart en behaarde oren gelet worden. Er zijn namelijk ook bruine ratten die zwart van kleur zijn en voor zwarte ratten geldt ook dat deze bruin van kleur kunnen zijn. De bruine rat is een alleseter die heel makkelijk in alle omgevingen waar mensen wonen kan overleven. De knaagdieren zijn sociaal en leven in kleine groepen die kunnen uitgroeien tot een zeer grote kolonie. Zonder bestrijding zal er snel sprake zijn van een rattenplaag.

Gevaren van een bruine rat

Een bruine rat zal mensen niet snel aanvallen, maar kan wel voor verschillende vormen van schade zorgen. In veel gevallen zal deze schade aan de buitenzijde van uw woning veroorzaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan de schade die zij aan de slootkant van uw tuin, erf of grond veroorzaken door stukjes van de wal af te knagen. Ook kunnen de bruine ratten bij uw woning naar binnen proberen te komen om zich te verstoppen. Hierbij nemen de ratten mogelijk bacteriën mee, die bepaalde gezondheidsrisico’s veroorzaken. Dit geldt in het bijzonder voor senioren en jongere kinderen.

Bruine rat bestrijden rondom uw woning

Bruine ratten bestrijden is in de afgelopen jaren moeilijker geworden. Het gebruik van rattengif is namelijk niet meer toegestaan. Andere dieren zouden het rattengif voor voedsel aan kunnen zien, waardoor zij in gevaar komen. Onze ongediertebestrijders beschikken over voldoende kennis en ervaring om bruine en zwarte ratten op een effectieve wijze voor u te bestrijden. Een effectieve bestrijding is zeer belangrijk, omdat ratten zich razendsnel voort kunnen planten. De kans dat een bruine rat zodoende terugkeert na de bestrijding hiervan is relatief groot. Dit geldt niet wanneer u de bruine rat op professionele wijze laat bestrijden.