Bedwantsen: Alles wat u moet weten!

Bedwants

Bedwantsen: Alles wat u moet weten!

Wat zijn bedwantsen? Dit zijn kleine roodbruine insecten die behoren tot de familie cimicidae uit de orde van de halfvleugeligen. Bedwantsen zijn parasitaire insecten. Dit betekent dat ze zich voeden met het bloed van mensen en dieren. De insecten kunnen zich snel verspreiden en voor veel overlast zorgen. Meer weten? In deze tekst komt u meer te weten over het uiterlijk van bedwantsen, de levenscyclus en hoe ze zich verspreiden.  

Hoe kunt u bedwantsen herkennen?

Het uiterlijk van bedwantsen verschilt per levensfase. De levenscyclus bestaat uit drie fasen: eitje, nimf en volwassenheid. Met de onderstaande informatie kunt u een bedwants in elke fase herkennen.

Eitjes 

  • Een eitje is 1 mm groot en ovaal van vorm.
  • De eitjes zijn wit doorschijnend wanneer ze net gelegd zijn. Later kunnen ze gelig van kleur worden. 
  • Ze zijn glad en glanzend van textuur.
  • De eitjes liggen vaak op verborgen donkere plekken. Bijvoorbeeld in de naden en zomen van een matras of langs plinten. 
  • Vaak liggen de eitjes in kleine groepjes bij elkaar.

 

Nimfen  

  • Nimfen (larven) zijn tussen de 1,5 en 4,5 mm groot. 
  • Nimfen zijn doorzichtig en geelachtig van kleur. Wanneer ze bloed drinken worden ze rood. 
  • Nimfen vervellen vijf keer voordat ze volwassen zijn. Na elke vervelling zijn ze een stukje gegroeid en donkerder van kleur. 
  • De doorzichtige huidjes van de vervelling kunt u aantreffen op plekken waar bedwantsen zich bevinden.

 

Volwassen bedwantsen 

  • De grootte van een volwassen bedwants ligt tussen de 5 en 7 mm. 
  • Ze hebben een plat ovaal vormig lichaam met 6 poten. 
  • Volwassen bedwantsen zijn bruin van kleur. Ze worden donkerder en roodbruin wanneer ze zich hebben gevoed met bloed.
  • Ze kunnen snel kruipen maar niet springen of vliegen.
Bedwantsen ei
Bedwantsen
Nimf
Bedwantsen

Levenscyclus 

De levenscyclus van bedwantsen is sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur. De beestjes ontwikkelen zich het snelst in een vochtige omgeving met temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius. Bij deze omstandigheden komen de eitjes al binnen 5 tot 10 dagen uit en hebben de nimfen maar 5 weken nodig om te vervellen. Eenmaal volwassen kunnen ze wel 15 maanden leven. Daarnaast zorgt een ruime beschikbaarheid van voedsel ook voor een snellere ontwikkeling van de eitjes en nimfen. Voor volwassen bedwantsen is dit echter geen kritiek punt. Zij kunnen namelijk wel een jaar zonder voedsel overleven!

Hoe planten bedwantsen zich voort?  

Bedwantsen kunnen zich zeer snel voortplanten. Het voortplanten begint bij feromonen. Dit geven ze namelijk af om met elkaar te communiceren. Hierdoor kunnen mannetjes en vrouwtjes elkaar vinden voor het paren. Wanneer een vrouwtje is bevrucht, kan ze meerdere weken eitjes leggen zonder opnieuw te hoeven paren. Daarbij kunnen bedwantsen wel 7 eitjes per dag leggen. Tel maar uit hoeveel dat er zijn in een jaar! Ondertussen zijn de mannetjes voortdurend op zoek naar vrouwtjes om mee te paren. De cyclus van voortplanting is dus doorlopend. 

Waar komen bedwantsen vandaan?

Bedwantsen kunnen op verschillende manieren in uw huis terechtkomen. Het komt vaak voor dat ze in de koffer worden meegenomen vanuit vakantie. Bijvoorbeeld doordat u in een geïnfecteerd hotel, hostel of vakantiepark heeft geslapen. Deze omgevingen zijn ideaal voor bedwantsen omdat ze hier gemakkelijk toegang hebben tot hun voedselbron, bloed. Het kan ook zijn dat ze via een tweedehands meubel of kledingstuk in uw huis zijn beland. Daarnaast is het ook mogelijk dat de bedwantsen via een aangrenzende woning zijn overgekomen. Het ongedierte kan zich namelijk verspreiden via de leidingen en muren. Zo ziet u dus dat u niet altijd zelf een aandeel heeft in het ontstaan van een plaag. 

Bestrijden 

Als u bedwantsen heeft, is het te begrijpen dat u zo snel mogelijk van het ongedierte af wilt. Helaas is dit een uitdagende opgave. Schakel daarom direct de hulp van een ongediertebestrijder in. Een professional kan de bedwantsen effectief bestrijden, zodat u uw bed niet meer hoeft te delen met dit ongedierte.