Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar bestrijden

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een soort wesp en behoort tot de hoornaars. Het beestje komt oorspronkelijk voor in Zuidoost-Azië, maar sinds kort verspreidt deze zich steeds meer in Europa. De Aziatische hoornaar is nu ook al in meerdere provincies van Nederland gespot. Denkt u last te hebben van Aziatische hoornaars? Dan geven wij u graag wat meer informatie over dit beestje en hoe de aangesloten bestrijders van De Bestrijdingsbrigade de Aziatische hoornaar kunnen bestrijden.

 

Wat is een Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een exotische wespensoort. Het beestje komt eigenlijk uit Zuidoost-Azië, maar is nu al meerdere jaren in Europa gespot. Sinds kort bevindt deze hoornaar zich ook in Nederland. De soort staat erom bekend dat ze honingbijenkasten volledig leeghalen. Het beestje wordt vaak verward met de Europese hoornaar. Op deze pagina leest u meer over het herkennen van een Aziatische hoornaar en hoe een nest kan worden verwijderd.

Hoe herken ik een Aziatische hoornaar? Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is heel verschillend van een normale wesp of de Europese variant. Deze soort ziet er namelijk als volgt uit:

 • Gezicht heeft een oranje kleur
 • Het borststuk is helemaal zwart van kleur en fluweelachtig
 • De poten zijn ook zwart met gele uiteinden
 • Het achterlijf heeft een smalle en een dikkere geeloranje band

 

Hoe groot is de Aziatische variant?

De Aziatische hoornaar is ongeveer 2,5 – 3 cm lang. Hiermee is het beestje iets kleiner dan de Europese variant. De Aziatische variant moet u niet verwarren met de Japanse hoornaar, deze is namelijk 4,5 – 5,5 cm lang. De Japanse variant komt niet in Nederland voor.

Wat is het verschil tussen de Europese en Aziatische hoornaar? Verschil Europese Aziatische hoornaar

In Nederland komen vooral Europese hoornaars voor. Dus de kans is groter dat u deze ziet. Maar hoe verschillen deze twee soorten van elkaar? U kunt ze aan het volgende uit elkaar houden:

 • De Europese hoornaar is groter dan de Aziatische
 • De Aziatische soort heeft een zwart bovenlijf, terwijl de Europese een roodbruine kleur heeft
 • De poten bij een Aziatische zijn zwart met geel

 

Is een Aziatische hoornaar steek gevaarlijk?

De Aziatische hoornaar steek is in de meeste gevallen niet gevaarlijk voor mensen. De steek doet echter wel meer pijn, dan die van een wesp of de Europese hoornaar. Imkers zijn echter niet blij met de komst van dit beestje. Het zijn namelijk echte jagers en hebben een voorkeur voor bijen. De hoornaars zullen een honingbijenkast binnendringen en vervolgens helemaal leegroven. Bent u allergisch voor wespensteken? Dan kan een steek wel gevaarlijk zijn.

Wat moet ik doen als ik gestoken ben?

Bent u gestoken door een Aziatische hoornaar, dan kunt u last krijgen van: een zwelling, roodheid, jeuk en pijn. Soms zit de angel zelfs nog in uw huid. Wat moet u dan eigenlijk doen?

 • Bent u meerdere keren gestoken in een korte tijd? Bel direct 112.
 • Gestoken in uw mond, keel of tong? Bel direct 112 en zuig op ijsblokjes om de zwelling te minimaliseren.
 • Heeft u een allergische reactie? Bel direct 112 indien u last heeft van allergische verschijnselen. Dit kan zijn extreme zwelling, benauwdheid of een shocktoestand.

 

Bent u gestoken en heeft u geen allergische reactie?

 • Zit er nog een angel in uw huid? Haal deze eruit met uw nagels of een pincet.
 • Verwijder uw ringen als u gestoken bent in uw hand of vinger, anders raken deze bekneld.
 • Gebruik een coldpack of bijvoorbeeld ijsklontjes in een handdoek om de plek te koelen.
 • Heeft u veel pijn? Neem een paracetamol om de pijn te verlichten.

 

Hoe ziet het nest eruit?Aziatische hoornaar nest

Het nest van de Aziatische hoornaar is altijd vrij hangend. Het nest heeft vaak een elliptische vorm en vaak ziet u deze terug in hoge bomen. U hoeft er echter ook niet gek van op te kijken, als u een nest tegenkomt in een loods of garage. Zolang het maar hoog en vrij hangt. In het nest bevinden zich wel 1.000 hoornaars. Hierdoor kan de doorsnede wel 80 cm breed worden.

Waar kan ik een melding maken van een Aziatische hoornaar?

Aangezien de Aziatische variant niet van nature voorkomt in Nederland, is het goed om een melding te maken wanneer u het beestje ziet. Dit kunt u doen via waarneming.nl, en dat doet u als volgt:

 1. Meet met GPS de locatie van het nest, dit kunt u doen met behulp van uw mobiele telefoon.
 2. Maak foto’s van de hoornaar en het nest (graag zoveel mogelijk inzoomen)
 3. Plaats vervolgens de foto’s op waarneming.nl

 

Een specialist inschakelen om de Aziatische hoornaar te bestrijden

Heeft u last van een hoornaarsnest? Dan kunt u vandaag nog de hulp van een bestrijder via De Bestrijdingsbrigade inschakelen. De aangesloten bestrijder zal snel het nest opsporen en de Aziatische hoornaar bestrijden. U zult vervolgens geen last meer hebben van de beestjes.

Last van wespen? Zoek op uw plaatsnaam en laat De Bestrijdingsbrigade het wespennest verwijderen!

Tags:


Waar kunnen we u van dienst zijn?