✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Heeft u last van muizen?

Zoek op uw plaats

Twaalf tips om muizen te voorkomen

Heeft u ook zo’n hekel aan muizen? Dan wilt u natuurlijk niet te maken krijgen met dit ongedierte. Toch duiken muizen vaak op in de buurt van mensen. Het kan dus ook voorkomen dat de beestjes plotseling in of rondom uw woning verschijnen. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om muizen bij uw woning weg te houden. Wat u precies kunt doen om de muizen te bestrijden en te voorkomen? Wij geven u hieronder twaalf tips om muizen te voorkomen.

 

1. Bewaar geen oud papier

Bewaart u ook oud papier om dit eens in de zoveel tijd weg te brengen? Dat is niet verstandig! Muizen gebruiken namelijk papier bij het bouwen van hun nest. Indien er in uw woning veel oud papier aanwezig is, kunnen de beestjes zich hier dus makkelijk nestelen. Bewaar dus geen oud papier, maar gooi dit zo snel mogelijk weg.

 

2. Gooi buiten geen etensresten weg

Veel mensen hebben de neiging om buiten etensresten weg te gooien. Zo wordt er in de winter bijvoorbeeld vaak brood naar buiten gegooid voor de vogels. Het is echter niet aan te raden buiten etensresten weg te gooien. Deze etensresten trekken namelijk ook muizen aan. Dit ongedierte voedt zich immers ook met allerlei eten. Gooi etensresten dan ook niet buiten neer, maar gewoon in de prullenbak of container.

 

3. Maak vuilniszakken goed dicht

Muizen verblijven vaak in de omgeving van mensen omdat hier makkelijk voedsel te vinden is. Zo gooit u ongetwijfeld het nodige eten weg in een vuilniszak. Zit uw vuilniszak vol? Sluit deze dan altijd goed af. Doet u dit niet? Dan is de kans groot dat er vroeg of laat muizen opduiken in of rond uw woning. Het ongedierte kan namelijk in de vuilniszakken komen, waardoor zij zich simpel kunnen voeden. Laat vuilniszakken met etensresten dus nooit geopend ergens staan. Het is verstandig een vuilniszak direct weg te brengen wanneer deze vol zit. U kunt de zakken ook in een afsluitbare container doen.

 

4. Dicht ventilatieopeningen af met roostertjes

In uw woning zitten ongetwijfeld de nodige openingen. Logisch, want uw woning moet geventileerd worden. Zorg er echter altijd voor dat deze ventilatieopeningen afgedicht zijn. Hiervoor zijn speciale roostertjes verkrijgbaar. Muizen kunnen op deze manier niet meer door de opening, maar uw woning wordt nog wel gewoon geventileerd.

 

5. Zorg dat er geen openingen zijn in kruipruimtes

Het gebeurt regelmatig dat muizen via de kruipruimte een woning binnendringen. Hier zitten vaak de nodige openingen in, waardoor het ongedierte zich betrekkelijk makkelijk kan verplaatsen door uw woning. Wilt u de kans op muizen verkleinen? Zorg er dan ook voor dat de openingen in kruipruimtes gedicht worden. Indien alle openingen hier dicht zijn, wordt het voor muizen immers een stuk lastiger binnen te komen.

 

6. Laat geen vieze vaat slingeren

Veel mensen laten gebruikte borden met etensresten op het aanrecht of in hun spoelbak staan. Verstandig? Nee, absoluut niet. U eet deze resten mogelijk niet meer op, maar muizen zijn hier dol op. Indien u geregeld vieze vaat laat slingeren, is de kans op muizen dan ook een stuk groter. Pak vieze vaat daarom altijd direct in uw vaatwasser of was dit af.

 

7. Zorg ervoor dat vogelvoer goed is afgesloten

Muizen zijn niet alleen dol op het eten waar mensen zich mee voeden. Dit ongedierte is namelijk ook gek op vogelvoer. Heeft u thuis vogels of helpt u de dieren de winter door met voer? Zorg er dan altijd voor dat dit voer goed is afgedekt. Indien u het voer gewoon open en bloot ergens neerlegt, trekt dit zeer waarschijnlijk muizen aan.


8. Laat geen etensresten achter

Laat u geregeld etensresten slingeren? Kijk dan niet raar op wanneer u te maken krijgt met muizen. De kans is dan zelfs groot dat dit ongedierte zich in of rondom uw woning gaat vestigen. De beestjes hoeven dan immers geen moeite te doen om aan voedsel te komen. Daarom is het belangrijk dat u etensresten altijd direct opruimt. Ga regelmatig met een doekje over het aanrecht en gooi overblijfselen direct in de prullenbak.

 

9. Bewaar eten in afsluitbare bakjes

Muizen eten bijna alles wat wij ook eten. De beestjes beschikken over een goede neus, waardoor zij voedsel op geruime afstand al kunnen ruiken. Indien zij eten ruiken, zullen zij dit ook proberen te bereiken. Bewaar eten daarom altijd in afsluitbare bakjes. De muizen ruiken het zo minder goed en kunnen er daarnaast ook niet bij. Hierdoor is de kans op muizen in uw woning en stuk kleiner.

 

10. Dicht kieren en gaten in muren

De meeste muizen zijn relatief groot in vergelijking met andere soorten ongedierte. Toch heeft het beestje maar een kleine opening nodig om zich naar binnen te wurmen. Wilt u muizen buiten de deur houden? Dicht kieren en gaten in muren dan bijvoorbeeld met purschuim. Doe dit niet alleen bij grote kieren, maar ook bij kleine. Richt u niet tot een bepaald deel van uw huis, maar controleer uw gehele woning.

 

11. Maak doorvoeren van leidingen dicht

Om voort te borduren op het dichten van kieren en gaten, dicht u ook de doorvoeren van leidingen. Verspreid door uw woning lopen namelijk de nodige leidingen. Zo af en toe gaan deze door een vloer of muur heen. Vaak zit er een gat rondom de leiding. Via deze opening komen muizen betrekkelijk eenvoudig binnen. Zorg er dan ook voor dat u de openingen rond leidingen, de zogeheten doorvoeren, afdicht.

 

12. Kijk zo nu en dan achter keukenkastjes

Een muis loopt over het algemeen niet midden over een vloer. Vaak loopt het ongedierte langs muren. Het beestje wil niet opvallen, dus verbergt een muis zich vaak goed. Zo lopen ze het liefst achter of onder voorwerpen. Muizen bevinden zich bijvoorbeeld vaak achter keukenkastjes. Wilt u er zeker van zijn dat er geen muizen aanwezig zijn in uw woning. Kijk dan geregeld achter uw keukenkastjes of hier sporen van het ongedierte te vinden zijn.

Ga terug naar:

 

 

Lees meer over:

 

Ongediertebestrijding

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.