✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Heeft u last van muizen?

Zoek op uw plaats

Soorten muizen

Soorten muizen

Er zijn diverse soorten muizen in Nederland die voor veel overlast kunnen zorgen. Het gaat vaak om complete muizenfamilies; zelden is een muis in z’n eentje. Het kan daarom ook zeer lastig zijn om de muizen weer effectief te verdrijven. Als je er een paar vangt, kunnen er altijd nog een paar muizen achter blijven en vervolgens weer een nieuwe kolonie stichten. De dieren planten zich immers razendsnel voort.

 

Toch zijn er veel verschillende soorten muizen. Maar welke soorten muizen zijn er nu eigenlijk precies en hoe kunt u de verschillende soorten muizen herkennen?

Woelmuis

Woelmuis

Rosse woelmuis

Lengte: 8 – 14 cm
Lengte staart: 3,5 – 7 cm
Gewicht: 12 – 40 gram

 

Uiterlijk:

In Nederland zijn er 7 verschillende soorten woelmuizen. Namelijk de rosse woelmuis, veldmuis, muskusrat, aardmuis, woelrat, ondergrondse woelmuis en Noordse woelmuis. De woelmuizen hebben korte poten en een korte staart. De poten zijn daarnaast ook behaard. De snuit van een woelmuis heeft een stompe vorm. De rosse woelmuis op de foto heeft een vacht die een kastanje tot roodbruine kleur heeft. De kop van de rosse woelmuis is in tegenstelling tot andere woelmuizen relatief spits en lang.

 

Levenscyclus:

De rosse woelmuis vrouwtjes hebben een gemiddelde draagtijd die 18 -24 dagen duurt. Er kunnen na deze draagtijd 7 woelmuisjes geboren worden. Gemiddeld worden de rosse woelmuizen 3 maanden oud. Ze kunnen echter 18 maanden oud worden.

 

Leefwijze

Deze muis heet niet voor niets zo; hij kan de tuin compleet overhoop halen. Hij woelt en graaft wat af en zal daardoor alles doorknagen wat hij tegenkomt. Logischerwijs houden planten daar totaal niet van, waardoor ze snel zullen afsterven.

Huismuis

Huismuis

Huismuis

Lengte: 7 – 10 cm
Lengte staart: 7 – 10 cm
Gewicht: 12 – 30 gram

 

Uiterlijk:

De huismuis heeft een slanke bouw en de kleur van de vacht kan verschillen. Deze kleur kan namelijk bruin of grijs zijn. De muis heeft korte poten, een spitse snuit en redelijk grote oren.

 

Levenscyclus:

De vrouwtjes hebben een draagtijd van 3 weken. Er kunnen na deze draagtijd wel 9 jongen geboren worden. Huismuizen worden ongeveer 1,5 jaar oud.

 

Leefwijze:

De huismuis leeft vaak onder of op de grond en is ’s nachts actief. Deze muis is een ontzettend goede klimmer, knager en zwemmer. Het voedsel wat deze muis het liefste eet zijn granen en vetproducten.

Dwergmuis

Dwergmuis

Dwergmuis

Lengte: 5 – 8 cm
Lengte staart: 5 – 7 cm
Gewicht: 5 – 11 gram

 

Uiterlijk:

De vacht van de dwergmuis heeft een bruine kleur en de buik is veelal wit. Deze muis heeft een stompe snuit, kleine oren en kleine ogen. De dwergmuis gebruikt zijn staart tijdens het zoeken naar voedsel. Op deze manier zijn de pootjes vrij om eten op te pakken.

 

Levenscyclus:

De vrouwtjes hebben een draagtijd van 3 weken. Er worden dan gemiddeld 5 jongen geboren. De dwergmuis wordt ongeveer 1,5 jaar oud. In gevangenschap leven deze muizen een stuk langer. De leeftijd kan namelijk oplopen tot wel 5 jaar oud.

 

Leefwijze:

De dwergmuis is vooral boven de grond te vinden. Deze muis is met behulp van zijn staart een ontzettend goede klimmer. De dwergmuis eet bessen, zaden, granen en ook insecten.

Slaapmuizen

Eikelmuis

Eikelmuis

Lengte: 10 – 17 cm
Lengte staart: 9 – 25 cm
Gewicht: 50 – 120 gram

 

Uiterlijk:

Slaapmuizen hebben deze naam omdat ze een winterslaap houden. Er zijn verschillende soorten slaapmuizen die in Europa voorkomen: eikelmuis (afbeelding), relmuis, hazelmuis en bosslaapmuis. Vaak hebben slaapmuizen een pluimachtige staart. Dit zorgt ervoor dat deze muizen op eekhoorns lijken. De slaapmuizen zijn alleen een stuk kleiner dan een eekhoorn. De meeste slaapmuizen hebben korte pootjes, ronde oren en grote ogen.

 

Levenscyclus:

De vrouwtjes hebben een draagtijd van ongeveer 3 weken. Er worden dan tussen de 2 tot 7 jongen geboren. De slaapmuizen worden ongeveer 2 tot 4 jaar oud. Vaak sterven de muizen tijdens de winterslaap, dit komt dan door de honger.

 

Leefwijze:

Slaapmuizen zijn ‘s nachts in beweging en slapen overdag. In de winter houden de muizen een winterslaap van maximaal 7 maanden. De meeste slaapmuizen eten vruchten of insecten.

Beschermde soorten muizen

Onder de muizen vallen ook drie beschermde diersoorten. Onderstaand worden deze soorten muizen toegelicht.

Bosmuis

Bosmuis

Bosmuis

Lengte: 7 – 11 cm
Lengte staart: 7 – 11 cm
Gewicht: 13 – 35 gram

 

Uiterlijk:

De vacht van de bosmuis heeft een zandkleur en de buik is veelal wit of grijs. Deze muis heeft een spitse snuit, lange staart, grote oren en grote, zwarte ogen. Dit knaagdier is een beschermde diersoort in Nederland

 

Levenscyclus:

De vrouwtjes hebben een draagtijd die 23 – 26 dagen duurt. Er kunnen dan wel 7 jongen geboren worden. De bosmuis wordt ongeveer 1 jaar oud, maar kan in gevangenschap zelfs 4 jaar oud worden.

 

Leefwijze:

De bosmuis eet verschillende soorten voedsel. Dit kunnen granen, vruchten, noten, zaden en zelfs insecten zijn. Deze muis is meestal ‘s nachts actief en in de zomer ook al tijdens zonsondergang. De bosmuis kan heel goed springen.

Veldmuis

Veldmuis

Veldmuis

Lengte: 7 – 10 cm
Lengte staart: 5 – 8 cm
Gewicht: 9 – 25 gram

 

Uiterlijk:

De veldmuis behoort tot de woelmuizen en is een beschermde diersoort. De rug van de veldmuis heeft een gele of bruine kleur en de buik is wit of grijs van kleur.  De staart van de veldmuis is kort en erg behaard. De snuit van deze muis is stomp met korte snorharen. De veldmuis heeft kleine, donkere ogen.

 

Levenscyclus:

De vrouwtjes hebben een draagtijd van 19 – 21 dagen. Er kunnen na deze draagtijd maximaal 8 jongen geboren worden. De veldmuis wordt ongeveer 1,5 jaar oud, maar kan in gevangenschap wel 3 jaar oud worden.

 

Leefwijze:

De veldmuis komt voor in open gebieden met granen of grassen. Dit komt omdat de veldmuis een planteneter is. De muis eet dan ook vooral grassen, granen, zaden, maar soms ook insecten. Deze woelmuis is vooral ‘s nachts en tijdens de schemering actief.

Spitsmuis

Spitsmuis

Huisspitsmuis

Lengte: 7 – 10 cm
Lengte staart: 4 – 5 cm
Gewicht: 6 – 15 gram

 

Uiterlijk:

De spitsmuis behoort niet tot de muizensoorten. Het is namelijk een insecteneter en geen knaagdier. De spitsmuis is te herkennen aan de kleine, spitse snuit en korte poten. Het reukvermogen en het gehoor zijn goed ontwikkeld van dit dier. De kleur van de vacht is vaak grijs of bruin van kleur. De spitsmuis is in heel Europa een beschermde diersoort

 

Levenscyclus:

De vrouwtjes hebben een draagtijd die 28 – 33 dagen duurt. Er kunnen na deze draagtijd wel 8 jongen geboren worden. De spitsmuis wordt ongeveer 1,5 jaar oud, maar kan in gevangenschap zelfs 4 jaar oud worden.

 

Leefwijze:

Spitsmuizen zijn in tegenstelling tot normale muizensoorten overdag én ‘s nachts actief. Ze zijn in eerste instantie carnivoor, maar eten daarnaast ook insecten.

Toch last van beschermde muizen?

Wanneer u veel hinder ondervindt van muizen die beschermd zijn, kan het nuttig zijn om een ongediertebestrijder in te schakelen. Het is soms mogelijk om diervriendelijk muizen te bestrijden. Ze worden dan levend gevangen en elders in het land weer uitgezet op een plek waar ze ongestoord muis kunnen zijn en niet voor overlast kunnen zorgen.

In de onderstaande video worden de huisspitsmuis, bosmuis en rosse muis verder toegelicht.

Ga terug naar:

 

 

Lees meer over:

 

Ongediertebestrijding
Werkgebied

De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Waar kunnen we u van dienst zijn?