✓ Bestrijding & preventie

✓ Milieuvriendelijk

✓ Snel en effectief

✓ Ook bij spoed

Heeft u last van motten?

Zoek op uw plaats

Motten bestrijden in en rond uw woning

Er zijn verschillende ongediertesoorten, die gevaarlijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Een mot is doorgaans niet gevaarlijk, al kan het dier bacteriën bij zich dragen. Wel veroorzaakt een mot schade aan uw tapijt, aan kleding, enzovoorts. Reden genoeg om motten bestrijden serieus aan te pakken! Er zijn verschillende hulpmiddelen, die u helpen bij de bestrijding van deze ongediertesoort. Ook kunt u voor professionele hulp van De Bestrijdingsbrigade kiezen bij motten bestrijden. Om het bestrijden van deze ongediertesoort op een efficiënte wijze aan te kunnen pakken, is het belangrijk om vooraf de nodige informatie in te winnen. Denk bijvoorbeeld aan informatie over de leefomgeving van motten of informatie over verschillende soorten motten. Op deze pagina leest u hier meer over!

 

Tip: motten komen niet alleen binnen woningen voor. Ook bedrijven krijgen in hun bedrijfspand regelmatig te maken met deze ongediertesoort. Wees hier alert op, om schade aan het pand te kunnen voorkomen.

 

Schade door motten in huis

motten bestrijdenZoals reeds werd aangehaald, vormen motten geen gevaar voor uw gezondheid. Wel kunnen de motten schade aan uw woning veroorzaken. De motten zelf doen weinig kwaad. Het zijn de larven van het dier, die zich aan uw tapijt of kleding hechten en schade veroorzaken. De larven van motten gebruiken uw kleding en tapijt om zich te kunnen voeden met vezels. Op het moment dat de larven van motten groot genoeg zijn zullen zij tevoorschijn komen en het tapijt of uw overhemd verlaten. Doordat deze nieuwe motten ook larven achter zullen laten, kan er al snel sprake zijn van een heuse mottenplaag in huis. Het toont aan hoe belangrijk het is, om alert te zijn op de aanwezigheid van motten binnen uw woning.

 

Met name de larve van een bruine huismot veroorzaakt een grote schade. Naast de vezels uit kleding of uw tapijt zijn ook zaden populair voor deze mottensoort.

 

Verschillende soorten motten

Binnen woningen komen verschillende soorten motten voor. De meest bekende mot in Nederland is de kleermot, die zich voedt met de vezels uit uw kleding. Een kleermot komt, ondanks zijn naam, ook voor op uw tapijt of bijvoorbeeld een vloerbedekking. Naast de kleermot zijn er verschillende andere soorten motten. Ook bekend zijn de pelsmot en de bruine huismot. Qua lichaam lijken deze beestjes sterk op elkaar. Dit maakt het niet altijd even makkelijk om de verschillende soorten motten van elkaar te onderscheiden. Voor motten bestrijden maakt het niet uit, dat u niet weet met welk type mot u te maken heeft in huis. Eerder werd al beschreven dat met name de bruine huismot een gevaar vormt voor uw tapijt, kleding en etensvoorraad.

 

Hoe ontstaat een mottenplaag?

Een mottenplaag ontstaat doorgaans niet van de een op de andere dag. Vaak leeft een mot al langere tijd in uw woning, zonder dat u deze in de gaten heeft gehad. De larven van motten worden achtergelaten op stoffen kleding of een tapijt. Het dier kan hier vervolgens tot maar liefst twaalf maanden blijven zitten, voordat deze groot genoeg is om uit te vliegen. In deze periode wordt er een grote schade aan uw kleding of tapijt veroorzaakt. Eerder werd al beschreven, dat ook zaden en bijvoorbeeld granen een geliefd maaltje zijn onder verschillende soorten motten. Nadat een mot groot genoeg is om uit te vliegen zal deze zelf ook larven achterlaten op verschillende plekken binnen uw woning. Op deze manier neemt het risico op een heuse mottenplaag toe.

 

Door snel in te grijpen en motten te bestrijden kunt u de kans op een mottenplaag verkleinen. Het is belangrijk om het probleem in de kiem te smoren door niet alleen de motten zelf te bestrijden, maar zeker ook de larven van dit beestje.

 

Hoe kan ik een mottenplaag herkennen?

Doordat de larven van een mot ontzettend klein zijn, zal direct duidelijk zijn dat u te maken heeft met een mottenplaag in huis. Houd uw kledingstukken en tapijt goed in de gaten, om te zien of er kleine beschadigingen ontstaan. Dit kan een eerste teken van een mottenplaag zijn. Ook kan de aanwezigheid van een volwassen mot u wijzen op een mogelijke mottenplaag. De kans is immers groot, dat de volwassen mot haar larven ergens binnen uw woning zal hebben achtergelaten. Een derde mogelijkheid om de aanwezigheid van motten en de larven hiervan te herkennen, is het bekijken van spinnenwebben. De motten worden zelf graag genuttigd door spinnen in huis. Zo helpt de ene ongediertesoort u andere ongediertesoorten te bestrijden. Logischerwijs zal een spin weinig doen tegen de larven die zich aan uw kleding en tapijt hebben gehecht. Deze zult u zelf regelmatig moeten controleren op mottenlarven.

 

Voorkomen van motten in huis

Om de kans op een ernstige schade aan uw kleding of tapijt te minimaliseren, is het verstandig om de aanwezigheid van motten zo goed mogelijk te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u het tapijt of de vloerbedekking in uw ruimtes regelmatig zuigt. Ook is het verstandig om kleding regelmatig te wassen. Zelfs wanneer u de kleding een lange tijd niet gedragen hebt. De hoge temperatuur kan ertoe leiden dat de larven van een mot gedood worden. Zo wordt schade voorkomen! Wist u dat ook een los tapijt in de wasmachine gereinigd kan worden?

 

Bij vloerbedekking kan het verstandig zijn om eens in de zoveel jaar een professioneel schoonmaakbedrijf in te schakelen. Zij beschikken over handige apparaten, die het tapijt grondig reinigen. U kunt zo’n apparaat vaak ook huren, om uw tapijt zelf jaarlijks te reinigen. Tot slot is het verstandig om horren in uw ramen te plaatsen. Zo houdt u de motten, net als andere ongediertesoorten, buiten uw woning.

 

Tips om zelf motten te bestrijden

Motten bestrijden is geen eenvoudige klus! In het bijzonder wanneer de motten al voor een heuse mottenplaag in huis hebben gezorgd. Waar u de losse motten zelf kunt vangen en kunt doden, is dit bij de larven van motten lastiger. U zult het gehele tapijt moeten nalopen, om te controleren of er nog ergens larven zijn achtergebleven. Wanneer u dit niet zou doen, zou de mottenplaag al snel weer terug zijn. Er zijn verschillende chemische hulpmiddelen, die u kunnen helpen bij motten bestrijden. Ook worden er handige lokdoosjes aangeboden, die de motten aantrekken. De kans dat zij hun larven in uw woning achterlaten wordt zo iets kleiner. Houd er hierbij rekening mee dat volwassen motten bestrijden met deze lokdoosjes eenvoudig is. Bij de bestrijding van larven zal dit echter aanzienlijk lastiger zijn. De larven worden namelijk niet aangetrokken door de lokdoosjes die u op of rond een tapijt kunt zetten.

mot

 

Speciale middelen om motten te bestrijden

Reeds werd al beschreven, dat een lokdoosje voor motten u kan helpen bij de bestrijding van deze ongediertesoort. Larven van motten bestrijden is mogelijk door een speciale spray te gebruiken. Houd er hierbij rekening mee, dat u deze spray altijd eerst dient te testen op een onopvallend stuk van het tapijt. Zo weet u zeker, dat het tapijt bestand is tegen deze spray. Het gebruik van chemische middelen bij motten bestrijden wordt afgeraden door onze ongediertebestrijders. De sprays kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor uzelf, uw kinderen en bijvoorbeeld huisdieren. U moet er niet aan denken, dat uw kinderen spelen op het met de chemische spray behandelde tapijt. Daar komt bij dat deze middelen lang niet altijd de meest efficiënte oplossing tegen motten zijn.

 

Verstandiger is het om die reden om voor een milieu- en mensvriendelijkere oplossing te kiezen bij motten bestrijden. De Bestrijdingsbrigade helpt u graag, door u deze oplossing te bieden!

 

Werkwijze van De Bestrijdingsbrigade

Onze ongediertebestrijders pakken motten bestrijden op een andere wijze aan. Wij maken gebruik van hitte en kou om de motten op een efficiënte wijze te bestrijden. Daarbij kunnen uw kinderen en huisdieren na de behandeling van het tapijt direct weer op het kleed spelen. Zij lopen hierbij niet langer het gevaar om ziek te worden! Heeft u ook te maken met een mottenplaag in huis? Wacht niet te lang met het inschakelen van onze professionele ongediertebestrijders. Het voorkomt een nare schade aan uw tapijt, een los kleed of bijvoorbeeld uw kleding. Daarbij is het vaak geen fris idee, dat er motten door uw woning vliegen. Neem contact met ons op, om direct een afspraak in te plannen voor motten bestrijden. Zo heeft u hier zelf geen omkijken naar en bent u verzekerd van een professionele oplossing.

De zes voordelen van De Bestrijdingsbrigade op een rijtje:

  • Landelijke dekking
  • Klantgerichte oplossing
  • Bestrijding & preventie
  • Innovatief
  • Flexibel & betrokken
  • 24/7 bereikbaar

Ongediertebestrijding
Werkgebied

De Bestrijdingsbrigade is in heel Nederland actief. U vindt ons onder andere in de volgende plaatsen:

Heeft u last van een ander ongedierte? Bekijk dan ons complete overzicht!

Ongedierte in huis?

Last van wespen, muizen, bedwantsen of andere ongediertes? Of heeft u een ander probleem?

Zoek op uw woonplaats

Zoek op postcode of stad en vind de bestrijder bij u uit de buurt.

Wij helpen u direct

De Bestrijdingsbrigade zorgt voor een permanente oplossing van uw ongedierte probleem.

Waar kunnen we u van dienst zijn?