01 aug We krijgen een zomer met veel wespen, denken bestrijders
TIEL – Bestrijdingsbedrijven draaien overuren om wespennesten te verwijderen en kunnen de vraag bijna niet aan. Dagelijks komen er tientallen meldingen binnen. Na de zachte winter, het groeizame warme voorjaar en de hitte nu, zijn er heel veel wespen. Ook in Tiel hebben de bestrijders er hun handen vol aan.
De telefoon van Margreet Hortensius staat roodgloeiend. Margreet plant het werk van haar man Henk, die lange dagen maakt als bestrijder. Zo staan er voor vandaag alleen al in Tiel alweer zes adressen in zijn agenda. Allemaal wespennesten die weggehaald moeten worden. Zoals aan de Hertog Eduardstraat in Tiel waar een flink nest hangt.
‘Nesten van deze omvang zijn vroeg dit jaar, want meestal zijn ze in augustus pas van deze omvang. Ook de wespen zelf zijn groter’, aldus de bestrijdingsbrigade. De brigade is een landelijke centrale die iedere dag meer dan 100 aanvragen per dag binnen krijgt voor het bestrijden van wespen. Ook het aantal meldingen van overlast ligt ongewoon hoog.
Oorzaak van het toegenomen aantal wespen
Het is niet vreemd dat er nu al zo veel overlast is. Volgens de cijfers van het KNMI is het een bijzonder warme lente geweest, waarin meerdere warmterecords sneuvelden. Vooral mei was zeer warm met een gemiddelde temperatuur van 16,4 graden, waar het gemiddeld in mei slechts 13,1 graden is. Door het zeer warme voorjaar zijn de koninginnen relatief vroeg uit hun winterslaap gekomen. Doordat deze cyclus al vroeg in 2018 op gang gekomen is, groeit het aantal werksters sneller dan in voorgaande jaren. Daarbij hebben ze langer de tijd om zich te ontwikkelen.
Wespenplaag op komst?
Duidelijk is dat de toenemende overlast van wespen samenhangt met de verandering van het klimaat, waarbij de temperaturen al vroeg in het jaar behoorlijk oplopen. Ook in 2017 leek een wespenplaag op de loer te liggen, door het aantal koninginnen dat vroeg uit hun winterslaap kwam. Verschillende dagbladen en omroepen hadden hier aandacht voor. Toen viel de overlast uiteindelijk mee, door schommelingen in het weer tussen de lente en zomer.
Dit jaar bleven doemvoorspellingen uit, maar is er juist wel veel overlast. Door het warme verloop van het jaar kan er tot ver in de herfst overlast van wespen zijn. Of er echt grote overlast ontstaat, hangt van het weer af. Heftige regenbuien zijn slecht voor de wespenstand.
Bron: Omroep Gelderland